Torni-/pilarimalliset sähkökiukaat ovat kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan. Nykyään noin 70 % asiakkaistamme haluavat uuteen saunaansa tornimallin kiukaan. Tässä artikkelissa käsittelemme tornikiukaan valitsemista, eli mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen kiukaan ostamista. Saunan viihtyisyyden ja turvallisuuden kannalta oikeanlaisen kiukaan valitseminen ja sen oikein sijoittaminen saunatilaan on tärkeää.

1. Pilarikiukaat

Pilarikiukaita on Suomessa monella eri valmistajalla. Edustamme IKI-Kiuas Oy:n ja Kajosauna Oy:n kiukaita, tässä artikkelissa käsittelemme näiden kiuasmerkkien viiden eri kiuasmallin asentamista saunaan. Pilarikiukaan löylyt ovat pehmeitä ja niillä päästään hyvin lähelle puukiukaiden tarjoamia löylyjä. Lämpötilaa täydelliseen saunanautintoon ei tarvitse olla kun 70-75 astetta!

 

Vasemmalta: IKI-Kiuas Oy Pilarikiuas, IKI-Kiuas Oy Monolith kiuas, Kajo Pilarikiuas, Kajo Corner ja Kajo Wall sähkökiuas.

2. Kiukaan tehon valinta

Kaikki kiuasvalmistajat ilmoittavat kyseiselle kiukaalle sopivan saunan saunatilan kokoluokan, eli tilan minimi- ja maksimitilavuudet. Jokaisessa kiuasmallissa on useita tehokokoja. Pienimmät kiukaat ovat teholtaan 4,5 kW ja suurimmat jopa 30 kW, yleisimmät mallit ovat kuitenkin teholtaan 6-9 kW.

Kiukaan teho    Saunan koko          Kiukaan teho    Saunan koko          Kiukaan teho    Saunan koko   
4,5 kW 3-6 m³ 9,0 kW 8-16 m³ 15,0 kW 16-26 m³
6,0 kW 5-9 m³ 10,5 kW 10-18 m³ 18,0 kW 18-28 m³
7,5 kW 7-12 m³ 12,0 kW 14-24 m³ 24,0 kW 22-36 m³
8,0 kW 7-13 m³ 13,8 kW 15-25 m³ 30 kW 26-44 m³

Kun sauna on paneloitu ympäriinsä on kiukaan valinta on vaivatonta. Lasketaan saunan tilavuus ja valitaan sopiva kiuas. Hyvä ”nyrkkisääntö” on että kannattaa mielummin valita astetta tehokkaampi kiuas jos saunan tilavuus on lähellä valitun mallin ylärajaa.

Esim. Saunani tilavuus on 12 m³, riittääkö 7,5 kW kiuas vai otanko tehokkaamman?

  • Kiuas hankitaan yleensä 10-15 vuodeksi
  • 7,5 kW:n on edullisempi ja teho riittää kyllä saunan lämmittämiseen, mutta lämmitysaika saattaa tässä tapauksessa olla normaalia pidempi.
  • 9,0 kW:n on hiukan kalliimpi, mutta lämmitysaika on varmasti lyhyempi.

3. Kiukaan valinta – saunassa lasiseinä

Lasi- ja kivipinnat seinissä nostavat lämmitysaikoja. Nämä eristämättömät pinnat kasvattavat saunan todellista kuutiotilavuutta. Tällä laskentakaavalla varmistat kiukaan tehon riittävyyden: Jokainen erismätön (lasi- tai kivipintainen) neliömetri tuo yhden kuutiometrin lisää saunan todelliseen tilavuuteen!

Esim. Saunan koko on 2,5m*2,0m ja korkeus 2,3m. Saunan oviseinällä on lasiseinä ja laattoja, koko seinän pinta-alalla.

  • Saunan todellinen kuutiotilavuus on: 2,5 x 2,0 x 2,3 = 11,5 m³
  • Etuseinän pinta-ala on: 2,5 x 2,3 = 5,75 m2 , tämä muutetaan kuutioiksi.
  • Saunan laskennallinen tilavuus, eristämättömät pinnat huomioiden on: 11,5 + 5,75 = 17,25 m³

Ilman lasiseinää saunaan riittäisi 7,5-8,0 kW kiuas, mutta lasiseinän kanssa tehoa kiukaassa pitää olla vähintään 10,5 kW. 

4. Oven ja kiukaan paikka

Ennen kun kiukaan sijaintipaikka saunatilaan valitaan, pitää ensin sijoittaa ovi oikeaan kohtaan. Kiuas pitää olla suhteessa oven sijaintiin oikeassa paikassa turvallisuuden vuoksi. Suurin osa onnettomuuksista saunassa tapahtuu nousujakkaran kanssa, sen takia kiukaan ja oven sijainnin suhteen tulisi välttää kompromisseja. Toiseksi kiuas pitäisi sijoittaa niin, että sen käyttäminen ja löylyn heittäminen on helppoa.

Saunatila, pieni

Tässä muutamia esimerkkejä oven ja kiukaan sijainnista:

  • Kuva 1: Kun sauna on kapea, leveydeltään alle 1900 mm ovi kannattaa sijoittaa aina sivuun. Turvallisia kiukaan sijaintipaikkoja on vain 2: etuseinän- ja takaseinän nurkat. Jos ovi sijoitettaisiin keskelle oviseinää molemmille puolille jäisi niin vähän tilaa, että kiuas on todella lähellä kulkuaukkoa. Myöskään toiselle sivuseinälle ei tässä tapauksessa mahdu kunnolla laudetta.
  • Kuva 2 ja 3: Kun saunan leveys kasvaa vähän, esim 2200 mm:iin, oven voi jo sijoittaa joko sivuun tai keskelle oviseinää. Tässäkin tapauksessa molemmissa vaihtoehdoissa turvallisia paikkoja kiukaalle on 2. Kuvassa punaisella ristillä on merkitty vaaralliset kiukaan sijaintipaikat tämän kokoluokan saunassa.
  • Kuvassa 2: Turvallisimmat kiukaan paikat ovat edelleen kulmissa. Jos kiuas tuodaan ihan oven viereen turvallisuus heikkenee. Varsinkin L-muotoisen istuinlauteen kera, jossa istuinlaude sijatsee saunan peräseinällä ja kiukaan toisella puolella.
  • Kuvassa 3: Turvalliset kiukaan paikat ovat oviseinän nurkkauksissa. Esimerkiksi 800 mm leveää ovea käytettäessä kiukaalle jää tilaa 700 mm. Erittäin suosittu vastakkainistuttava laude ei ole turvallinen tämän kokoluokan saunassa. Jos 2200 mm leveään saunatilaan sijoitetaan kiuas keskelle takaseinää, niin kiukaan ja istuinlauteen väliin jää tilaa vain 380 mm (näillä mitoilla), eli toisinsanoen se on liian lähellä saunojia.

suuret saunat

  • Kuvassa 4: Sauna on jo sen verran tilava, että turvallisten sijoituspaikkojen määrä kasvaa jo kolmeen. Yleisimmät sijoituspaikat ovat ovi- ja peräseinän nurkkaukset. Kiuasta voi miettiä myös keskelle etuseinää, varsinkin jos sen on mahdollista ympäröidä suojakaiteella. Sekä oveen että istuinlauteeseen (L-mallin lauderatkaisulla) on turvallinen välimatka.
  • Kuvassa 5: Ovi on keskellä etuseinää. Nyt voit sijoittaa kiukaan myös keskelle takaseinää. Peräseinän leveydellä 2600 mm kiukaan ja istuinlauteen väliin jää 580 mm, mikä on jo hyvin turvallinen etäisyys. Molemmat oviseinän nurkkaukset ovat tässäkin mallissa hyviä kiukaan paikkoja, tällöin istuinlaude tehdään joko L- tai U-mallisena.

Suunnitteluohjelmalla voit kokeilla mitkä laudevaihtoehdot saat kun siirrät ovea ja kiuasta.

5. Kiukaan integroiminen jalkalauteeseen

Tornikiukaat voidaan myös integroida, eli ”upottaa” jalkalauteen läpi. Pilari-/tornimallisten kiukaiden palosuojaetäisyydet ovat yleensä pieniä. Yleensä kun kiuas upotetaan jalkalauteen läpi asennetaan RST- tai lasikaulus kiukaan upotusaukon ympärille, kaulus ikään kuin ”makaa” jalkalauteen päällä. Joka kiukaalle on olemassa oma kauluksensa, voi tilata sen kiukaan yhteydessä.

L-mallinen laude, tervaleppä  Vastakkainen laude, lämpöhaapa, magnoliapaneeli 15x145 STSRelax laude, jättiläistuijaa, paneeli lämpökäsitelty magnolia 15x145 STS  Tervaleppälauteet, paneeli tervaleppä 15*90 STP

Ylävasen: IKI-Kiuas Oy 7,5 kW, yläoikea: IKI-Kiuas Oy 9 kW Monolith, alavasen: Kajo Corner 6 kW ja Kajo Wall 6 kW oikealla

6. Pyöreä, kulma- vai seinäkiuas?

Kiukaan upotus vaatii jonkin verran tilaa. Jos käytettävissä oleva tila sen sallii, on pyöreä pilakiuas monesti ykkösvaihtoehto. Pyöreät 6 kW:n kiukaat vaativat yhteensä 550-600 mm tilaa, 7,5-12 kW:n kiuasta varten tarvitaan jo 650-700mm. Esimerkiksi Kajo:n Corner- ja Wall-mallit vaativat taas syvyysuunnassa tilaa vain 400-500 mm, siksi niitä käytetäänkin paljon saunoissa jotka ovat syvyyssuunnassa niin pieniä, että pyöreän mallisen kiukaan sijoittaminen ei ole mahdollista/järkevää. 

Kiukaat saunaan

Seinäkiuas: Yläkuvassa on vastakkainistuttavat lauteet ja iso L-mallin laude. Leveydeltään tilat ovat sopivat valitulle laudemallille, mutta syvyysmitaltaan liian pienet pyöreälle pilarikiukaalle. Vastakkaisissa lauteissa pyöreä kiuas tulee vastaan melkein heti nousuaukon jälkeen, ja L-lauteessa se on liian lähellä kulkuväylää. Parempi ratkaisus näissä molemmissa vaihtoehdoissa on Kajo Wall – kiuas, joka on 540 mm leveä mutta vain 300 mm syvä. Kajo Wall-sähkökiukaat voidaan asentaa suoraan saunan paneeliseinää vasten. Suojaetäisyys kiukaan etureunasta lauteeseen on vain 100 mm.

Kiukaat saunaan

Kulmakiuas: Yläkuvassa on sauna, jonka mitat on 1800*1425 mm. Pyöreällä pilarikiukaalla L-mallinen laude ei ole mahdollinen, koska 6 kW:n pilarikiuas vaatii noin 550 mm tilaa käsinojan ulkoreunan ja oviseinän pinnan väliin. Kajo Corner 6 kW: kiukaalla kulmalaude on mahdollista toteuttaa. Kulmakiuas voidaan asentaa suoraan paneeliseinää vasten ja näin ollen tilan tarve on pienempi kuin pyöreällä mallilla. Tämä antaa tilaa luovalle suunnittelulle lauderatkaisuissa: Corner-kiuas on säteeltään vain 300 mm ja suojaetäisyys kiukaan etureunasta lauteeseen 100 mm.

Kun suunnittelet saunasi pilarikiukaalla, kokeile tiukassa tilanteessa käyttää Kajon Corner- tai Wall-mallin kiukaita. Oikea kiuasvalinta voi ratkaistaa vaikeimmatkin pulmat suunnittelussa!

7. Kiinteä vai erillinen ohjauskeskus?

Pilarikiukaisiin saa sekä kiinteitä että erillisiä ohjauskeskuksia. Erillisen ohjauskeskuksen sisältävillä kiuasmalleilla on usein lisäksi myös erillinen tehoyksikkönsä (oikean puolisen kuvan vaalea neliön mallinen osa). Ohjauskeskuksen kautta voit kytkeä ja sammuttaa kiukaan sekä säätää lämpötilaa sopivaksi. Varsinkin kun kiuas upotetaan jalkalauteeseen kannattaa hankkia kiuas mielummin erillisellä kuin kiinteällä ohjauskeskuksella. Ohjauskeskuksissa on digitaalinen näyttö josta näet asetetun lämpötilan, estetiikan vuoksi sen taakse asennetaan monesti ovaalin tai suorakulmion mallinen puinen taustalevy.

wave ohjauskeskus musta classic s ohjauskeskus

IKI-Kiuas Oy:n ja Kajosauna Oy:n kiukaissa käytetään Wave-ohjauskeskusta (vasemmalla) tai Classic-ohjauskeskusta. Wave-ohjauskeskus voidaan asentaa suoraan saunatilan sisälle, kun taas Classic-mallin tehoyksikkö ja ohjauskeskus pitää asentaa kuivaan tilaan. Tämä tuo monesti varsinkin remontoijalle hankaluuksi sähkösuunnitelman suhteen. Wave-ohjauskeskuksella on kotikäytössä 5 vuoden ja ammattikäytössä 2 vuoden takuu. 

Classici-mallista on myös olemassa versio, jossa tehoyksikkö on integroitu kiinni kiukaan alaosaan, tuote kulkee nimellä i-Classic.

Kiinteällä ohjauskeskuksella varustetussa kiukaassa kytkentä- ja lämpösäätönappulat ovat kiukaassa kiinni. Kiinteä ohjauskeskus on hyvä valinta jos kiuasta ei integroida jalkalauteeseen, se on hinnaltaan erillisen ohjauskeskuksen sisältäviä kiukaita halvempi. Jos remontin yhteydessä ei ole tarkoitus vaihtaa saunan paneeleita vaan kyseessä on pienimuotoisempi remontti, kuten pelkän lauteen uusiminen on kiinteällä ohjauksella oleva kiuas on sopiva vaihtoehto.

Saunagalleria