Kysymys mihin monesti myyntityössä (luonnollisesti) törmää jo aikaisessa vaiheessa suunnitelman tai tarjouksen laatimista on hinta. Siksi päätinkin hieman ”avata” saunaremontin kustannuksia budjetoinnin avuksi, liittyen lähinnä Sun Saunan erikoisosaamiseen eli saunan sisustukseen (laudepaketti, kuituvalaisinsarja, lasiseinä, paneelit ja kiuas).

Paljonko lauteet kustantavat?

Monesti kinkkisin alue budjetoinnissa on lauteet. Tämä johtuu siitä että lauteita on niin monenlaisia, on puusepän pitkästä tavarasta valmistamat, rautakauppojen” itse-sahattavat” valmiselementit jotka nikkaroidaan itse lopulliseen mittaan työmaalla sekä kolmantena vaihtoehtona asennusvalmiit laudepaketit.
Lähdetään liikkeelle mahdollisimman kustannustehokkaasta ratkaisusta.  Huokeimmassa päässä hintahaarukkaa ovat rautakauppojen ”itse-sahattavat” lauteet. Eli rautakaupasta tai rautakaupan nettimyymälästä asiakas voi itse valita minkälaista puutavaraa (leveys, materiaali jne.) hän haluaa. Lauteet voi tällöin nikkaroida täysin itse. Jos oman työn osuutta haluaa helpottaa voi myös ostaa valmiita, modulaariseen mittaan tehtyjä elementtejä jotka voi työstää kotona oikeaan mittaan. Yleensä tämä ratkaisu kustantaa muutamia satoja euroja + päälle työhön kuluvat tunnit.

Rautakauppalauteen plussapuolena on tietysti hinta. Se on lauderatkaisuista halvin ja nykyään myös materiaalivalikoima on suhteellisen laaja. Miinuksena on lauteen ulkonäkö, tekninen rakenne ja monesti myös purettavuus (saunan siivouksen kannalta) verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

Seuraava vaihtoehto on timpurin/puusepän pitkästä puutavarasta valmistamat lauteet. Tässä ratkaisussa mielestäni plussana on lauteiden ”kustomoitu” ulkonäkö, eli vastaavanlaista laudetta tuskin kovin montaa vastaan tulee. Hintatasoltaan timpurin valmistamat lauteet ovat yleensä suunnilleen samalla tasolla asennusvalmiiden laudepakettien kanssa, heittoja toki suuntaan ja toiseen on. Miinukseksi voi joissakin tapauksissa nousta hinta, joka saattaa materiaalit ja työtunnit yhteen laskiessa ylittää valmislaudepaketin hinnan. Kannattaa myös kysyä timpurin referenssejä hänen tekemistään lauteista jotta ei joudu pettymään ulkonäköön jälkikäteen.

Kolmas vaihtoehto on valmislaudepaketti, joka pitää sisällään kaiken tarvittavan (lauteet, lauderungot, selkänojat, välitilanritilät sekä nousujakkaran ) asennusohjeineen. Ehdoton valtti tällä vaihtoehdolla on asennusvalmius (räätälöity asiakkaan mittojen sekä toiveiden mukaisesti), tekniset ratkaisut ja mitoitus (runkorakenne, istuinkorkeus) sekä viimeistelty ulkonäkö.
Karkeasti ottaen lauteisiin kannattaa varata budjettia noin 600 – 2000 euroa. Hintaan vaikuttaa paljon saunatilan koko ja lauteen malli (suora, L-malli,U-malli vai vastakkain istuttavat lauteet jne.)

Paneelit tarpeen mukaan

Paneeleita valittaessa on hyvä pelkän juoksumetrihinnan lisäksi tarkastella puun ominaisuuksia ja  paneeleiden mittajakoa. Edullinen juoksumetrihinta saattaa hämätä, jos paneelit on pakko ostaa 3,5 metriä pitkänä ja saunan koko on pieni (tulee paljon hukkaa).

Jos paneelit meinaa itse käsitellä, esimerkiksi Tikkurilan Supi-saunavahalla tummiksi ei kannata valita kallista paneelia, tällöin riittää ”peruspaneeli”. Kalliimpi laatupaneeli tulee kysymykseen kun paneelilta halutaan nimenomaan laatua ja sointuvuutta sävynsä puolesta. Oksattomuus on myös laatupaneelin ominaisuuksia.

Saunan valaistuksen eri vaihtoehdot

Saunan lasiseinä

Myös valaistukseen löytyy nykyään montaa eri ratkaisua. Ympärillä oleva ”saunamiljöö” vaikuttaa paljon valaistuksen valitsemiseen. Hämyinen mökin rantasauna ei välttämättä kaipaa muuta kuin puulämmitteisen kiukaan lasiluukun läpi kajastavat liekit, omakotitalon sähkölämmitteinen sauna asettaa jo turvallisuusnäkökulmasta katsottuna eri standardit valaistukselle.
Yleisimmät vaihtoehdot nykyään ovat kuitu- tai LED-valaistus. LED-nauha tai spotit ovat kuituvaloja huokeampi vaihtoehto, mutta samalla myös niiden valoteho heikkenee saunassa nopeammin kuin kuituvalojen. Selkänojiin upotetut LED-valot saattaa myös olla hankala vaihtaa uusiin valon poksahtaessa. Kuidut ovat LED-valoja kalliimmat, mutta mielestäni myös kätevämmät. Nykytekniikka sallii projektorin sekä muuntajan asentamisen saunatilan sisään ja kuitujen valoteho pysyy hyvänä. Molemmat ratkaisut ovat kuitenkin ”tunnelmavalaisimia”, useasti saunassa saattaakin olla vielä LED- tai kuituvalaisimen lisäksi perinteinen hehkulamppu siivousvalona!

Hinta valaistukselle voikin olla muutamasta kympistä tuhanteen euroon (esim. iso kuituvalaisinsarja kattoon ja tämän lisäksi jalkalauteeseen upotettu valaistu vesikiulu + kruununa valopanta kiukaan ympärille).

Lasinen väliseinä pesuhuoneen ja saunan välille?

Saunan ja pesuhuoneen väliseinälle tuleva lasiseinäratkaisu on suosittu ratkaisu jolla saadaan saunaosastolle näyttävyyttä ja avaruuden tuntua. Lasiseinään kuuluu yleensä karmittoman lasioven lisäksi oven yläpuolelle tuleva ylälasi sekä 1 tai 2 puoliseinän tai kokoseinän korkuista sivulasia, riippuen onko ovi sijoitettu reunaan vai keskelle oviseinää. Itse lasiseinän kustannus on n. 650 – 1000 euroa, riippuen lasin sävystä ja lasien mitoituksesta. Myös tekniset ominaisuudet kuten kiinnityslistojen malli, tiivisteiden tyyppi sekä saranat ja vedin vaikuttavat hintaan.

Oikeanlaisen kiukaan valitseminen

Sähkölämmitteisen saunan kiuasta pohtiessa alalauteen malli, saunan koko ja käyttötottumukset asettavat vaatimukset kiukaan suhteen. Jos kiuas halutaan integroida jalkalaudetasoon ovat pilarimalliset kiukaat käytännöllisin ratkaisu esteettisistä ja käytännöllisistä syistä, jos taas sauna on kuutiotilavuudelta pienehkö etkä haaveile kiukaan integroimisesta, voi seinäkiinnitteinen ”peruskiuas” monesti olla sopivin vaihtoehto!

Seinäkiinnitteinen peruskiuas maksaa valmistajasta ja mallista riippuen muutamia satasia, pilarimallisten kiukaiden hinta on pääsääntöisesti 500 eurosta ylöspäin. Edellä mainittujen mallien lisäksi löytyy markkinoilta myös jatkuvalämmitteisiä ”aina valmiita” kiukaita sekä vuolukivikiukaita.

Saunatonttu kiuas ja tervaleppälaude