Saunan löyly- ja pesutiloihin luodaan helposti avaruutta ja tilan tuntua lasimateriaalien harkitulla käytöllä. Raikkaan, tilavan ja valoisan vaikutelman luomiseen lasi on paras ja kustannustehokkain materiaali. Puuovella rajattu löylyhuone voi tuntua ahtaalta hikikopilta, jos tilan tuntua ei ole luotu edes visuaalisin elementein, kuten ikkunoin tai lasiovin.

Saunaan ja pesuhuoneeseen saadaan luotua tilan tuntua mahdollistamalla näiden tilojen välinen näköyhteys lasiseinän avulla. Jos saunan ja pesuhuoneen kattopaneelit asennetaan samaan tasoon ja samansuuntaisesti, paneelit näyttäisivät jatkuvan pesuhuoneesta saunan puolelle. Tällaisilla visuaalisilla ratkaisuilla saunasta ja pesuhuoneesta saadaan luotua yksi yhtenäinen tila.

 

Lapsiperheessä lasiseinällä voidaan parantaa esteettisten näkökulmien lisäksi saunatilojen turvallisuutta, kun vanhemmat voivat saunoessaan valvoa pesuhuoneessa olevia lapsia. Lasi on materiaalina helppohoitoinen ja Sun Saunan kautta on saatavilla myös lasiseinien- ja ovien hoitopaketti.

Sun Saunan lasiseinissä käyttämien saranoiden keskityskohta on aina säädettävissä, saranat on käytössä kestäviksi ja toimiviksi todettuja. Lasiseinissä käytettävä alumiinilista on suunniteltu kumitiivisteelle joten ajan kanssa väriä muutavia silikoonisaumausaineita ei tarvita.

Lasiseinän monet käyttökohteet saunassa

Yleisin kosteiden tilojen käyttökohde täyskorkealle lasiseinälle on saunan ja pesuhuoneen välisenä tilanjakajana. Tällöin on myös yhdenmukaista, että ovi on toteutettu lasisena, ilman puukarmeja. Lasiseinää voidaan käyttää myös pesuhuoneen ja pukuhuoneen välillä, jolloin toteutus kannattaa tehdä satiinilasilla. Satiinilasi on etsattu niin, että lasi on lähinnä läpikuultava ennemmin kuin läpinäkyvä.

Yksittäistä täyskorkeaa lasielementtiä voidaan käyttää myös suihkuseinänä esimerkiksi suihkun ja wc-pöntön ollessa vierekkäin. Yleensä seinissä käytetään samaan saranointia kuin ovessakin jolloin se on siivouksen ajaksi käännettävissä sivuun. Etsattu lasi toimii paremmin väliseinän materiaalina ja tiloja jakavana elementtinä kuin kirkas lasi.

Puolilasiseinä vai täyskorkea lasiseinä?

 

Puolilasiseinä vai täyskorkea lasiseinä

Puolilasiseinä on yleensä rakenteeltaan sellainen, että lasitus on seinän yläosassa ja alaosa on muurattu ja laatoitettu. Puolilasiseinä soveltuu parhaiten tilaan, jossa suihkut ovat lähellä seinää. Suihkusta roiskuva vesi voi aiheuttaa kalkkijäämien pinttymistä seinän pintaan, mikäli lasia ei pestä säännöllisesti kalkkia poistavalla pesuaineella. Lisäksi puolilasiseinän lasittomilla pinnoilla pystytään peittämään rakenteita, joiden ei haluta näkyvän pesuhuoneeseen.

Kokolasiseinä voidaan asentaa huoletta tilaan, jossa suihkut ovat tarpeeksi kaukana saunan oviseinästä. Tällöin lasin kalkkiutuminen ei tule ongelmaksi saunan ylläpitoa huomioiden Kokolasisen seinän suunnittelussa kannattaa huomioida, millainen näkymä pesuhuoneesta on löylytilaan. Lauteiden sivujen verhoilu ja muut saunahuoneen rakenteelliset vaatimukset on hyvä käydä läpi jo suunnitteluvaiheessa, jotta täyskorkean lasiseinän toteutuksessa ei tule yllätyksiä ja lopputulos näyttää huolitellulta.

Lasiseinän värivaihtoehdot

Lasiseinän sävy valitaan samalla paneeli-, laude- ja laattavalintojen kanssa. Kirkas lasi ei rajoita muuta värien ja lasimateriaalien käyttöä, mutta vaalean ja hyvin valaistun pesutilan kanssa se saattaa luoda hieman viileän tunnelman. Sävytetyillä laseilla, kuten savu- ja pronssilaseilla saadaan hieman lämpimämpi tunnelma, näiden kesken valinta tehdään laattavärin perusteella. Savulasi sopii hyvin harmaan ja musta laatan kanssa ja pronssi hiekansävyjen kanssa.

Saunan lasiseinään yleensä valitaan läpinäkyvä lasi. Taas muihin tilan laseihin, kuten pukuhuoneen ja pesuhuoneen väliseen lasiseinään tai karmittomaan lasioveen sävy on yleensä etsattu. Lasin sävy ja sen luoma näkymä tulee parhaiten esiin saunatilasta pesuhuoneeseen katsottaessa eli hämärämmästä voimakkaammin valaistuun tilaan päin.

Lasiseinään on tarjolla monia sävyvaihtoehtoja:

  • Pronssi
  • Savunharmaa
  • Kirkas
  • Vihreä
  • Etsattu (satiini)
  • Pronssi, etsattu (satiini pronssi)
  • Savunharmaa, etsattu (satiini savunharmaa)

Lasiseinien kustannukset

Lasiseinän kustannukset riippuvat lasien määrästä, koosta, värisävystä ja oven saranoiden määrästä (ovessa on yleensä 2 tai 3 saranaa). Peruskokoinen puolilasiseinä, jossa sivulasin korkeus on noin 1 100 mm maksaa yhdellä sivulasilla n. 700–900 euroa ja kahdella sivulasilla n. 900–1 100 euroa. Täyslasiset seinät ovat noin 20–25 % kalliimpia.

Lasiseinien ja –ovien hankintakustannukset ovat vain joitakin satasia kalliimpia verrattuna puukarmillisiin oviin ja laatoitettuihin seiniin. Lasielementtien asennuskustannuksissa säästää huomattavasti, kun ottaa huomioon muurauksen, laatoituksen, eristämisen, listoituksen ja muiden asennusten viemän työajan sekä materiaalihankinnat. Lasiseinät ja ovet asennetaan keskimäärin parissa-kolmessa tunnissa.

Tuo sinäkin tilan tuntua ja valoa saunaasi – valitse lasi. Pyydä meiltä tarjous, niin saat tarkan kustannusarvion saunan lasiseinistä ja -ovista.