Saunan pesu ja huolto

Sain taannoin eräältä asiakkaaltamme erittäin kattavan listan kysymyksiä liittyen saunan oikeaoppiseen siivoamiseen. Kysymyksiin vastaaminen ja niiden pohtiminen antoi ahaa-elämyksen jakaa näitä vinkkejä laajemminkin blogimme kautta. Onhan hygieeninen ja hyvin siivottu saunaosasto viihtyisämpi käyttää ja parhaassa tapauksessa se antaa esimerkiksi lauteille paljon pidemmän kestoiän verrattuna huonosti ylläpidettyyn saunaan. Saunan siivousta on myös hyvä pohtia jos saunan suunnitteluvaiheessa.

Kaikki lähtee oikeastaan liikkeelle saunan käyttöympäristöstä. Tässä blogin osassa tarkastellaan yksityisessä ja ”kevyemmässä” käytössä olevia omakotitalojen tai kerros-/rivitalojen saunatiloja, joiden siivous ja hoito poikkeavat julkisista kovan kulutuksen saunoista.

Saunan lauteiden peseminen

Siivoaminen on aina hyvä aloittaa imuroimalla lattiat puhtaaksi pölystä, nukasta ja muusta ”irtoliasta”. Tehdasvalmisteiset valmislauteemme ovat helposti purettavissa. Helppo siivottavuus yhdessä esteettisen ulkonäön kanssa on mielestämme yksi tärkeimmistä lauteen ominaisuuksista. Lauteiden puhdistaminen on otettu huomioon jo suunnittelussa ja hyvä pestävyys mahdollistaa erinomaisen hygienian. Hyvät rakenteelliset ratkaisut takaavat toimivuuden. Kaikissa mallistomme desing- valmislauteissa (Relax-, Classic-, Wave- , ja Log-lauteet) on ilman työkaluja irtoavat lauderallit sekä irrotettava jalkalauteen runkorakenne. Saunan laattalattia on tällöin helppo pestä lastalla tai harjalla. Siivousta voidaan sitten jatkaa lauteiden pesulla.

Sun Saunan lauteen hoitopaketin mukana tulee lauteiden pesuaine sekä pesuhankain. Lauderallit pestään yksitellen sienen tai harjan avulla rallin molemmin puolin. Yleensä lauderallien etureunat likaantuvat eniten ja ne kannattaakin puhdistaa erityisen huolellisesti. Sienen tai harjan tehtävänä ei ole levittää pesuainetta lauteeseen, vaan poistaa pesuaineen avulla lauteeseen kiinnittynyttä likaa. Käytä siis harjaa harjaamiseen. Muista kuitenkin käyttää riittävän pehmeää harjaa, jottei laude pääse naarmuuntumaan pinnasta.

Lopuksi lauteesta harjalla irrotettu lika huuhdellaan pois vedellä laudepinnoilta. Lian saa helpoiten pois kun vettä käytetään riittävästi. Painepesurin käyttö ei ole suotavaa, pienellä vesimäärällä ja korkealla paineella likaa ei saada puupinnoista pois tarpeeksi tehokkaasti ja myös lauteen pinta voi vaurioitua.

Saunan pesu ja hoito

Viimeisenä lauteet kuivatetaan viemällä ne lämpimään saunaan. Kun rallit ovat kuivuneet, viimeinen vaihe ennen kylpemistä on lauteen käsitteleminen parafiiniöljyllä. Öljy antaa lauteille likaa hylkivän suojakerroksen. Paras tapa saada öljy imeytymään laudepuuhun on kiukaan laittaminen päälle pienellä teholla ja saunan lämpötilan nostaminen noin 40 asteeseen, tämä ”avaa” lauteen pinnan syykuviot ja öljy pääsee imeytymään puuhun paremmin. Alla vielä tarkempaa ohjeistusta lauteen öljyämiseen:

  1. Lämmitä sauna noin 40 asteeseen ja nosta myös öljypurkki lämpiämään lauteelle. Lämmin öljy imeytyy nopeammin puusolukkoon.
  2. Levitä öljy pensselillä tai sienellä lauderalleihin molemmin puolin. Voit aloittaa työn lauderallien päätypuupinnoista (näihin kohtiin öljy imeytyy nopeasti). Kun itse lauderallit on myös päältäpäin käsitelty, voit ”töpöttää” öljyllä rallien päätypuupinnat vielä uudelleen.
  3. Käsittele öljyllä lisäksi kaikki lauteen näkyvät pinnat (myös selkänojat ja välitilanritilät)
  4. Annan öljyn imeytyä noin 1-2 tuntia.
  5. Pyyhi tarvittaessa ylimääräinen öljy pois nukkaamattomalla rätillä.
  6. Uusi öljykäsittely aina huolellisen pesun ja kuivatuksen jälkeen, noin 2-3 kertaa vuodessa.

Kotikäytössä oleva sauna tulisi pestä ja öljytä noin 2-3 kertaa vuodessa – saunan perusteellinen pesu juhannukseksi ja jouluksi onkin monen saunanomistajan tapa. Perusteellisemman pesun lisäksi on hyvä tehdä pesujen välissä ”kevyempi” harjaus ja lauteiden huuhtelu silloin tällöin. Muista aina varmistaa, että lauteet kuivuvat hyvin. Jatkuva kosteus kuluttaa laudepuuta huomattavan paljon.

Lasiseinän peseminen

Lasiseinän ja lasioven hoito

Perusteellisen siivouksen yhteydessä on syytä pestä myös saunan ja pesuhuoneen välinen lasiseinä. Lasiseinän mukana tulee Sun Saunan lasiseinän hoitopaketti, joka pitää sisällään savipohjaisen puhdistusaineen pesusienineen. Puhdistusaine levitetään lasipinnoille sienellä levittäen ja jynssäten. Lopuksi lasin pinnat huuhdellaan hyvin vedellä. Savipohjainen aine ”hioo” lasin pintaa ja poistaa siihen mahdollisesti kertyneet kalkkisaostumat. Hyvällä saunan suunnittelulla voidaan ehkäistä ylimääräisen veden osumista lasiin ja näin helpottaa siivousta.

Sun Saunan lasiseinän hoitopaketissa on puhdistus saven lisäksi nano-pinnoiteaine joka estää veden mukana tulevan kalkin kiinnittymistä lasiin. Lasit suositellaan suojattavaksi nano-pinnoittella jo ennen saunan käyttöönottoa.

Vältä näitä virheitä!

  • Älä käytä kloriittia saunan pesemisessä, kloriitti haihtuu hengitysilmaan saunan lämmössä ja on terveydelle haitallista!
  • Käytä puhdistusaineina ylipäätään mahdollisimman ”helliä” ja allergiavapaita aineita!
  • Älä missään tapauksessa ”huuhdo” lauteita ja seinäpaneeleita juoksevalla vedellä aina saunomisen jälkeen. Tämä aiheuttaa nopean jäähtymisen ja jättää lauteen pitkäksi aikaa kosteaksi lisäten bakteerikasvustoa.
  • Älä kaada pesuainetta suoraan puupinnoilla. Sekoita se pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti sankoon suoraan pesuliuokseksi!
  • Älä heitä löylyvettä saunan paneeliseiniin. Heitä vettä vain kiuaskiville!
  • Älä jätä löylykiuluun vettä, vaan tyhjennä se aina saunomisen jälkeen!
  • Älä missään tapauksessa kuivaa pyykkiä kiukaan päällä!
  • Jos siivouksen yhteydessä puhdistat myös kiukaan, tee se ennen lattian ja lauteiden pesua. Irrota kiuas tarvittaessa sähköverkosta, nosta kiuaskivet pois pesua varten ja jätä ne kuivumaan. Kiukaan voi tällöin imuroida sisältä ja tarvittaessa lisäksi pyyhkiä kostealla liinalla ulko- ja sisäpinnoilta.

Aikaisempia artikkeleita osiosta ”Saunan suunnittelu”

Osa 1. Kustannukset

Osa 2. Kotikylpylän tilasuunnittelu

Osa 3. Kiukaan valinta

Osa 4. Lasiseinä saunaan

Osa 5. Laudemallin valinta

Osa 6. Valaistuksen valinta

Osa 7. Paneelin valinta

Osa 8. Suunnitteluohjelma

 

Suunnitteluohjelma