Todella usein saunaosaston suunnittelu aloitetaan vasta viimeisenä kohteena talossa tai kaikkein pahimmassa tapauksessa suunnittelua ei tehdä laisinkaan. Välillä näkee 200:n neliön omakotitalon, jonka saunassa on vastakkaiset lauteet 1800*1800 mm tilassa ja vielä lisäksi puukiuas peräseinälle asennettuna. Tuntuu siltä, että saunaosaston suunnittelu jätettiin viimeiseksi. Saunalle on jätetty ne tilat, jotka jäivät olohuoneen, keittiön ja makuhuoneiden jälkeen. Tässä tilanteessa tilat ovat rajalliset ja saunaosaston suunnittelussa joudutaan tekemään useita kompromisseja.

1.0. Mitä pitää huomioida ennen Kotikylpylän suunnittelua?

Kotikylpylä koostuu kolmesta tai neljästä tilasta: löylyhuoneesta, pesuhuoneesta ja pukeutumistilasta, neljäs tila ei ole pakollinen, mutta se voi olla ulkona oleva vilvoittelutila. Ennen Kotikylpylän suunnittelua pitää päättää mille ihmismäärälle tilat suunnitellaan. Tavallinen saunomista rakastava suomalainen perhe koostuu kahdesta aikuisesta ja 1-3 lapsesta. Tilat kannattaa suunnitella niin, että lasket nykyisen perheen koon lisäksi yhden ylimääräisen paikan aikuiselle, näin tila ei lopu heti kesken, jos tulee perheenlisäystä. Tilatarve kannattaa miettiä läpi Kotikylpylän, kannattaa aloittaa löylyhuoneen koosta, lauteiden muodosta, oven ja kiukaan sijainnista.

Lapsiperheessä viihtyisyyden lisäksi on tärkeää suunnitella myös turvallinen sauna. Kiuas ei saisi olla kulkuaukon lähellä ja se pitää suojata kiuaskaiteella. Sama sääntö koskee myös niitä saunoja, joissa saunovat vanhemmat ihmiset. Kaksinousuisella jakkaralla ja seinään asennettavilla nousukaiteilla saunasta tehdään turvallinen pienellä alle 100e lisäkustannuksella

2.0. Mistä kannattaa aloittaa?

Saunan lauteet, jättiäistuijaa

Laudemallin valinta kannattaa tehdä ennen kuin teet päätöksiä löylyhuoneen koosta ja muodosta. Kun laudemalli on valittu, voimme suositella sinulle optimaaliset mitat sinun saunaasi. Myös oven ja kiukaan sijainnit saadaan parhaaseen mahdolliseen paikkaan. Näin saunasta tulee viihtyisä, turvallinen ja mahdollisesti avara tila.

Paras ajankohta suunnitella saunan laude on tehtäessä talon piirustusten luonnoksia. Sun Sauna tarjoaa suunnittelupalvelua veloituksetta. Voimme avustaa saunan suunnittelussa alusta asti.

Meillä on ilmainen suunnittelutyökalu, jolla voit suunnitella saunasi. Jättämällä tarjouspyynnön, saat myös tarkan kustannusarvion ja tarvittaessa suunnitteluapua. Jos saunan koko ja muoto on päätetty ennen kalusteiden suunnittelua, on tärkeää, että ovi ja kiuas ovat oikeassa paikassa.

Remonttikohteissa saunan kokoon ja muotoon ei usein voi vaikuttaa, mutta todella usein sauna on ollut jo alkujaan oikein suunniteltu.

3.0. Yleisin virhe lauteen suunnittelussa

Yleisin virhe saunan suunnittelussa on se, että laudemallia sovitetaan liian pieneen tilaan. Vastakkaiset lauteet ovat tällä hetkellä halutuimat, mutta monesti niitä yritetään sovittaa liian kapeaan tilaan. Alla on klassinen esimerkki virheellisestä suunnittelusta. Tila on 2100*1700 mm, kohtalaisen kokoinen sauna, mutta vastakkaisella lauteella pilattu. Kiukaan kohdalla ei voi istua, koska istuinlauteen ja kiukaan välissä on vain jalkaterän verran tilaa. Kiuaskaide voi parantaa turvallisuutta, mutta silläkään ei saada aikaan mukavaa istuma-asentoa.

Samoin sisääntuloaukon kohdalle ei voi istua ainakaan mukavasti, jalat roikkuvat alaspäin vaarallisesti. Pahimmassa tapauksessa astutaan jalkalauteesta ohi ja edessä on sairaalareissu. Lauteilla saunoo turvallisesti vain kaksi ihmistä, jos he istuvat keskellä laudetta. Saunaan ei voi päästä lapsia.

vastakkaislaude, liian pieni tila

Mutta jos samaan tilaan tehdään pieni muutos, oven paikka siirretään sivuun ja kiukaan paikka siirretään etuseinälle, sauna on turvallinen ja sitä on mukava käyttää. Lauteelle mahtuu kolme aikuista helposti ja tiivistämällä saadaan jopa paikat neljälle. Kiuas ei ole kulkuaukossa, vaan turvallisesti käsinojan takana. Lisäksi jalkalaudetta on reilusti jokaisen saunojan kohdalla.

L-laude, tilaava laude

Käyn myöhemmässä vaiheessa blogiani (osa 4/10) oven ja kiukaan sijaintia vielä tarkemmin läpi.

4.0 Eri laudemallien optimaaliset mitat

Seuraavana on esitettynä muutamia suosittuja Sun Saunan laudemalleja sekä niiden optimaaliset mitat. Minimi- ja maksimimittoja en tässä esittele, mutta ne voi tarkistaa suunnittelusovelluksestamme tai kysyä suoraan meiltä puhelimitse.

4.1. Suora laude

Suora laude voidaan tehdä jopa 1000*1000 mm kokoiseen saunaan. Esittelen tässä minkälaisen suoran lauteen tekisin itselleni. Ovi kannattaa sijoittaa sivuun ja kiuas oviseinälle, laude on turvallinen, nousu on suora ylöspäin ilman kääntymistä. Kiukaalle ja kiuaskaiteelle on varattu 600 mm syvyysmitassa. Saunoissa joiden korkeus on yli 2300 mm, 2-nousuinen jakkara mahtuu kevyesti lauteen eteen. Ylälauteen syvyys 540-600 mm, jolloin jalkatila 400-460 mm on riittävä. Lauteille mahtuu 3 aikuista. Jos kiuas halutaan upottaa jalkalauteeseen, saunan syvyys kannattaa kasvattaa yli 1700 mm:iin, jotta saunominen olisi turvallista.

suora laude optimi

4.2. L-mallinen laude pienempään tilaan, ovi sivussa

L-mallinen laude sopii pienempään tilaan ja se kannattaa yleensä tehdä alle 2200 mm leveään saunaan. Ovi kannattaa olla sivussa ja kiuas etuseinällä. Samoin kuin suorassa lauteessa, sisäänkäynti on kaukana kiukaasta ja nousu on suoraan ylöspäin. 600 mm sisääntulo antaa tilaa kulkemiselle ja tarvittaessa 2-nousuiselle jakkaralle. Kiuas ei välttämättä tarvitse tässä tapauksessa kiuaskaidetta, koska se on käsinojan takana. Lapsiperheessä, jossa lapset viihtyvät jalkatasolla, kannattaa asentaa esim. pyöreä kiuaskaide. Laude on tarkoitettu 3-4 henkilölle. Istuinsyvyyden kannattaa olla 540-600 mm. Jos kiuasta ei upoteta jalkalauteen läpi, saunan syvyys voidaan kaventaa 1750 mm:iin.

L-laude optimi

4.3. L-mallinen laude isompaan saunaan, ovi keskellä

Jos L-mallinen laude halutaan asentaa seinästä seinään kahdelle seinälle, saunan leveyttä on kasvatettava. Ovet ovat remonttikohteissa 700-800 mm ja uudiskohteissa 800-900 mm, kiukaat vaativat 550-700 mm, varsinkin jos ne pitää suojata kiuaskaiteella. Jakkaralle on 650 mm tilaa. Kuten kuvasta voidaan huomata, ei ovi ole enää keskellä, vaan se kannattaa sijoittaa niin, että kiukaalla on oma alueensa. Lauteelle, joka on ovesta vasemmalla, on myös oma alueensa, johon mahtuu ylälauteen lisäksi turvallinen ja mukava jalkalaude. Kiuas kannattaa suojata kiuaskaiteella, koska kulkureitti on lähellä kiuasta. Jos kiuas halutaan upottaa jalkalauteeseen, tekisin saunasta 200 mm leveämmän ja 150 mm syvemmän. Oven sijoittaisin keskelle, kiukaan taas ihan oikeaan nurkkaan, jotta saunasta tulisi turvallisempi. Sauna on tarkoitettu noin 5-6 henkilölle.

l laude iso optimi

4.4. U-mallinen laude, ovi sivussa

U-mallinen laude on ollut yksi halutuimmista laudemalleista jo pitkään, mutta tilat ovat usein liian pienet. U-malliselle lauteelle oven paras paikka on noin keskellä saunaa. Vastaan tulee useasti U-mallille sopiva tila, mutta ovi on sivussa. Sisääntulolle on tässä mallissa jätettävä reilusti tilaa, jalkalaudeaukko voisi olla 600 mm, mutta ylälaude kannattaa aloittaa aikaisintaan 750 mm ovesta, jotta kulku saunaan ja ulos olisi turvallinen ja ergonominen. Kiuas on turvallisesti käsinojan takana, kaukana kulkuaukosta. Laude on tarkoitettu 4-5 hengelle. Lapsiperheessä, jossa lapset viihtyvät jalkatasolla, kannattaa asentaa esim. pyöreä kiuaskaide.

u mallinen laude ovi sivussa

4.5. U-mallinen laude, ovi keskellä

Jos haluat saunan, jossa on U-mallinen laude ja ovi keskellä, oviseinästä kannattaa tehdä noin 2600 mm. Kiukaalle voi varata 700 mm kaiteen kanssa ja lauteelle 1000 mm, ovelle jää 800-900 mm. Ovi ei ole aivan keskellä, vaan se on sijoitettu niin, että kiuas mahtuu kaiteen kanssa ja vasemmalle jää ylälauteen eteen reilusti tilaa jaloille. Jos kiuas upotetaan jalkalauteen läpi, tekisin saunasta 2700-2750 mm leveän ja sijoittaisin oven aivan keskelle, näin jalkalaude olisi vasemmalla vielä tarpeeksi iso. Kiukaan sijoittaisin oikeaan nurkkaan. Näin se ei olisi kulkuväylällä. Lapsiperheessä, jossa lapset viihtyvät jalkatasolla, kannattaa asentaa esim. pyöreä kiuaskaide. Laude on noin 6-7 henkilölle.

u mallinen laude ovi keskella

4.6. Vastakkaisistuttavat suorat lauteet

Tässä mallissa ovi kannattaa asentaa keskelle etuseinää ja kiuas keskelle takaseinää. Näin saunasta tulee symmetrinen ja sitä vastakkaislauteella monesti haetaankin. Ylälauteet ovat kiukaasta noin 600 mm päässä, mutta saunassa pitää noudattaa varovaisuutta. Suosittelen kiuaskaidetta kiukaan ympärille, vaikka perheessä ei olisi lapsia. Jos ovi on 900 mm leveä, voisi saunan leveys olla jopa 2700-2800 mm, jotta oven vieressä istuvilla olisi reilunkokoinen jalkalaude ylälauteen edessä. Laude on tarkoitettu noin kuudelle henkilölle. Jakkara-aukon syvyys kannattaa olla 550-600 mm.

vastakkaisistuttava suora laude2

4.7. Vastakkaisistuttavat L-malliset lauteet

Vastakkaiset L-lauteet ovat erittäin näyttävät ja kohtalaisen turvalliset. Ovi sijoitetaan keskelle etuseinää ja kiuas keskelle takaseinää. Tässä saunassa pitää käyttää vähintään 10-12 kW kiukaita, joten kiukaalle pitää varata enemmän tilaa. Kulkusuunnat saunaan ovat V-muotoiset, näin käsinojat suojaavat kiukaalta. Lapsiperheessä kannattaa käyttää kiuaskaidetta. Lauteelle mahtuu 6-8 henkilöä. Jakkara-aukon syvyys kannattaa olla noin 550-600 mm.

vastakkainen L

5.0. Yhteenveto

Kun suunnitellaan saunaosastoa, kalusteiden suunnittelu kannattaa tehdä ennen kuin lyödään saunan mitat lukkoon. Muussa tapauksessa voi helposti käydä niin, että joudutaan tekemään lukuisia kompromisseja. Monesti näkee, että halutaan väkisin sijoittaa iso laude aivan liian pieneen tilaan, silloin joudutaan tinkimään turvallisuudesta ja käyttömukavuudesta. Suosittelen ottamaan yhteyttä meihin jo mahdollisimman varhaisessa suunnitteluvaiheessa, niin voimme suunnitteella sinulle unelmiesi Kotikylpylän.

Aikaisemmat artikkelit osiosta Saunan Suunnittelu:

Osa 1. Kustannukset

 

Suunnitteluohjelma