Ennen unelmiesi Sun Sauna Kotikylpylän suunnittelua on selvitettävä, paljonko saunaan ollaan valmiita sijoittamaan? Saunan koko on suoraan suhteessa sen hintaan, joten tässä vaiheessa on päätettävä miten suuren saunan aikoo rakentaa. Onko sauna vain kahdelle, vai pitääkö sinne mahtua kerrallaan jääkiekkojoukkueen kentällinen? Lisäksi tulee ottaa huomioon paljon muita tarkentavia kysymyksiä. Esim. mikä on saunan sisustuksen taso? Budjettiin vaikuttavia kysymyksiä on runsaasti ja ne kaikki kannattaa käydä huolella läpi.

 

1.0. Montako saunojaa pitää mahtua kerralla löylyihin?

Mieti ennen saunaremontin tai uuden saunan suunnittelua, montako henkilöä saunaa käyttää?  Suunnittele lauteille yksi ”lisäpaikka”. Istumapaikka vie yhden kulmapalan, tai 600 mm suoraa laudetta.

Laudemalleja on useita erilaisia. Alla on muutamia esimerkkejä, joissa ilmoitetaan henkilöiden määrä ja suositus saunan koosta sekä laudemallista. Suositus henkilöiden määrästä: ensimmäisellä numerolla tarkoitetaan nykyinen henkilötarve ja jälkimäiseen on lisätty  ”lisäpaikka”. Kiuas voidaan myös integroida jalkalauteeseen.

1. Suora laude Suositellaan 1-3 hengelle. Suora laude sopii yleensä saunaan kuin saunaan, pienen tilantarpeensa vuoksi. Suositeltava minimisyvyys saunalle on 1500 mm ja leveys 1600 mm. Ovi sijoitetaan jompaankumpaan reunaan. Kiukaan turvallisin sijainti on oviseinällä, näin saunan lauteiden käyttö on turvallista. Kiukaan ympäri hyvä asentaa jalkakaide.

2. L-mallinen laude (pieni) Suositellaan 2-3 hengelle.  Kiukaalle turvallisin sijainti on oviseinällä, näin lauteiden käyttö on turvallista. Sopiva mitoitus saunalle on 1900 mm x 1800 mm.

3. L-mallinen laude (suuri) Suositellaan 3-4 hengelle. Jos L-mallisen lauteen halutaan menevän seinästä seinään, kiukaalle paras sijainti on oviseinällä. Kiuas tarvitsee suojakaiteen lauteilta ja ovelta päin L-mallisella kiuaskaiteella. Tämä sauna vaatii leveyttä vähintään 2400 mm ja syvyyttä 1700 mm.

4. U-mallinen laude Suositellaan 4-5 hengelle.  U-mallinen laude sopii saunaan, jossa ovi on lähes keskellä oviseinää. Suositeltava minimileveys saunalle on 2100 mm ja syvyys 1800 mm. Suositus 2600×1800 mm. Kiukaalle turvallisin sijainti on oviseinällä. Tällöin saunan lauteille nouseminen ja laskeutuminen on turvallista ja suoraviivaista. Jos halutaan että alalaude jatkuu oviseinälle asti, oviseinälle pitäisi jäädä tilaa vähintään 900 mm.

5. Vastakkaisistuttava laude Suositellaan 5-6 hengelle. Laude vaatii laudemalleista kaikkein leveimmän tilan. Suositeltava minimileveys saunalle on 2600 mm ja minimisyvyys 1800 mm. Istuinlauteet vievät tilaa noin 600 mm ja suositeltu jalkalauteen syvyys on 400 mm, kiuas vie tyypistä riippuen tilaa 600-800 mm. Vastakkain istuttava L-mallinen laude tarvitsee tilaa leveys suunnassa noin 2800 mm.

Paras lopputulos saavutetaan, jos saunan mittoihin sekä oven sijaintiin voidaan vielä vaikuttaa kiukaan ja laudemallin valinnan jälkeen. Pieneltäkin tuntuva mittamuutos saunan tilan tai oven sijoituksessa voi vaikuttaa olennaisesti lopputulokseen. Siksi mitoituksen suunnittelu on erityisen tärkeää jo ennen lopullisia piirustuksia.

HUOM! Jos saunatilan koko on päätetty ennen kalustamisen suunnittelua, joutuu usein tekemään kompromisseja sekä lauteen ja kiuastyypin valinnan suhteen.

1. Suora laudeL-lauteet2. Pieni L-mallinen laude,L-lauteet3. Suuri L-mallinen laudeU-lauteet4. U-mallinen laudeVastakkaiset lauteet5. Vastakkainen laude

 

2.0. Saunan kustannuksiin vaikuttavat asiat.

2.1. Laude- ja paneelimateriaalit.

Niin kauan kuin valmislauteita on valmistettu, on 28*90 mm tervaleppää käytetty laudemateriaalina. 2000-luvun alussa markkinoille tuli myös lämpökäsiteltyä haapaa ja vähän myöhemmin lämpökäsiteltyä tervaleppää. Noin viisi vuotta sitten laudelautana yleistyivät myös leveydet 120mm ja 140 mm. Nykyään saa myös jopa 190 mm jättiläistuijaa ja lämpökäsiteltyä magnoliaa.

Sun Saunanlämpöleppä, lämpöhaapa ja tervaleppälauteet ovat suunnilleen samanhintaisia keskenään. 120 mm ja 140 mm levyiset laudelaudat nostavat hintaa vain muutamia prosentteja verrattain 90mm. Kun taas 190 mm leveät lämpömagnolia ja jättiläistuija ovat reilusti kalliimpia materiaaleja. Nämä lauteet ovat noin 20–30% kalliimpia kuin tavanomaisilla materiaaleilla.

Laudemateriaalin valinnassa on siis mahdollista säästää, jos käyttää tervaleppää, lämpöhaapaa tai lämpöleppää.

Sun Saunan materiaalit lauteeseen

2.2. Lauteen muoto vaikuttaa hintaan. Onko laude L- tai U-mallinen, vai Suoralaude?

Myös lauteen muoto vaikuttaa suoraan sen hintaan. Esim. L-mallinen laude on noin 20–25% kalliimpi kuin vastaavaan tilaan asennettu suoralaude. Kun materiaalin määrä kasvaa, kulmaelementit vaativat erikoistyökoneita ja luonnollisesti lauteiden valmistusaika kasvaa. Tämä näkyy suoraan lauteen hinnassa.

Jos L-mallista päivitetään U-malliseen lauteeseen, lisäkulma nostaa kokonaiskustannusta noin 20 %. Kun pyydät meiltä tarjousta lauteista, kannattaa pyytää tarjous heti muutamasta vaihtoehdosta. Näin voit rauhassa päättää, mikä vaihtoehdoista on järkevin juuri sinulle.

Sun Saunan Elegance lauteet

Kuva: Mittatilauslauteet voivat olla eri muotoisia.

2.3. Laudemallisto vaikuttaa hintaan.

Myös laudemallisto vaikuttaa hintaan. Edullisin mallisto on tuttu ja turvallinen Classic, joka on ollut Sun Saunan mallistossa jo 18 vuotta. Relax-lauteen 120 mm materiaalilla hinnat ovat suunnilleen Classic-lauteiden tasolla. 140 mm materiaalilla hinnat ovat noin 5-10 % ja 190 mm materiaalilla 20–30% kalliimmat.

Uutuuslauteiden Wave ja Elegance vakio-osat, kuten selkänojat ja ritilät ovat kalliimpia kuin Classicin vastaavat. Lisäksi Elegancessa laudelauta on 120 mm ja Wavessa 140 mm. Sen takia Elegance on noin 15 % kalliimpi kuin Classic-laude. Wave-laude on Classic-laudetta noin 25 % kalliimpi.

Myös laudemalliston osalta kannattaa pyytää tarjous muutamasta eri vaihtoehdosta, joiden väliltä voi puntaroida itselleen parhaan ratkaisun.

Sun Saunan laudemallisto

Kuva: Sun Saunan laudemallistot. Samaan tilaan saa lauteet 4:llä designilla.

2.4. Kiukaan valinta

Suomen markkinoilla on ainakin 1000, ellei jopa enemmän erilaisia kiuaskombinaatioita. Kiukaita saa eri designilla, teholla ja eri ohjauskeskuksilla. Sähkökiukaiden hinnat vaihtelevat 200 eurosta noin 3000 euroon. Puukiukaiden noin 300 eurosta 2500 euroon.

Kiukaan tehosta ei saa tinkiä. Kun suunnittelet saunaasi varmista, että kiuas on tarpeeksi tehokas saunatilaan. Laske kaikki lasi-, laatta- ja kivineliöt saunassa ennen valintaa. Karkeasti arvioituna jokaisesta neliöstä pitää lisätä 1,2 kuutiota saunatilaan, kun lasketaan kiukaan tilaan sopiva teho.

Kiukaan design kannattaa miettiä lauteeseen sopivaksi. Sun Saunan Relax, Wave ja Elegance mallistot ovat tyyliltään moderneja. Näihin mallistoihin sopivat kiukaat ovat esim. Monolith, Tulikiven kiukaat ja Magnumin kiukaat.

saunan kiukaat

Saunan kiukaat: IKI Pilarikiuas, IKI Monolith, Magnum Original Malja, Mondex Rock, Tulikivi Naava, Mondex Nature.

2.5. Saunan valaistus

Saunan valaistuksen saa minimissään sijoittamalla 30 euroa, kun hankit ns. ritilävalaisimen lauteiden alle. Led-valot taas maksavat noin 50–250 euroa ja laudevalaisimet 340–600 euroa. Hintaan vaikuttaa eniten kuitujen määrä. Jos taas haluat laudevalaistuksen lisäksi valaistuksen kattoon, tarvitset erillisen kuituvalaisimen kattoon asennettavaksi. Tuplavalaistuksen hinta on noin 650–1200 euroa.

Sun Sauna myy ainoastaan kuituvaloja. Olemme huomanneet pitkän historiamme aikana, että kuituvalot ovat paras vaihtoehto saunan valaistukseen. Kokemuksemme puolesta puhuu kuituvaloille annettava takuu!

Sun Saunan laudevalaisin ja Cariitti kattovalaisin saunaan.

Kuva: 16-kuituinen ECO laudevalaisin ja Cariittin kattovalaisin 1+7 kiuaslinssillä.

2.6. Tehdäänkö lasiseinä vai riittääkö karmillinen lasiovi?

Jos rakennat uuttaa saunaa tai peruskorjaat vanhaa niin, että etuseinä puretaan, kannattaa harkita lasiseinää saunan ja kylpyhuoneen väliin. Jos rakennat alusta asti kiviseinän, laatoitat pesuhuoneen puolelta, eristät ja paneloit saunan puolelta, asennat lasioven, on se kaikkiaan kallis ja runsaasti erilaisia työvaiheita vaativa operaatio.

Käsittelen blogissa myöhemmin tarkasti lasiseiniä ja lasiovia. Aion tehdä huvikseni vertailun siitä, mitä maksaa, jos etuseinä tehdään lasiseinällä tai umpiseinällä ja lasiovella. Kokemukseni perusteella arvioin etukäteen, että lasiseinä on kyllä kalliimpi, mutta lopullinen ero on todennäköisesti muutamia satasia. Siksi kannattaa harkita modernin ja hienon tilan luojan asentamista saunatilaan.

Toki jos saunaremontin yhteydessä vanha seinä jää koskemattomaksi, on tavanomainen ratkaisu selkeästi edullisempi vaihtoehto.

Sun Saunan lasiseinä ja lasiovi

Kuva: Saunan lasiseinä, pronssi

4.0. Yhteenveto

Kuten jo totesimme voit vaikuttaa saunan lopulliseen kustannukseen perusteellisella suunnittelulla. Erilaisilla lauderatkaisuilla, kiukailla, valaistusvaihtoehdoilla, sekä lasiseinillä/ovilla tehdään isoja eroja kokonaisbudjettiin. Ehdottomasti kannattaa kysyä meiltä neuvoja. Autamme aina, oli kysymyksesi mistä tahansa! Muista myös tehdä erilaisia vaihtoehtoja ja pyytää tarjous erilaisista kokonaisratkaisuista vertailua varten. Vaikka suunnitelmat ovat hyvin alustavia, kannattaa pyytää tarjousta. Saat hintatason budjetointia varten.

Kannattaa myös kokeilla Sun Saunan suunnittelusovellusta sivuillamme. Anna mitat, sijoita ovi ja kiuas, valitse sopiva laudepaketti ja lähetä. Pyrimme vastaamaan vuorakkauden sisällä!

 

Suunnitteluohjelma