Saunan mitoitus ja laudemalliston valinta

Sauna on meille suomalaisille tärkeä osa rakennusprojektia. Saunahullussa maassamme on yli 2 miljoonaa saunaa. Sun Saunan laaja laudevalikoima tarjoaa suuren määrän vaihtoehtoja laadukkaan ja tyylikkään saunan rakentamiseen. Mallin valinnan lisäksi pitää tarkastella myös lauteiden optimaalista mitoitusta sekä kustannuksia.

1.1 Sun Sauna Classic

Sun Saunan pisimpään mallistossa ollut laudemalli on Classic-lauteemme. Sen tunnistaa lauteen pyöreästä kulmapalasta joissa laudelaudat ovat viuhkaan sahatut ja pehmeästä designista. Classic-mallin laude pääsee näyttämään parhaat puolensa L- ja U-mallin lauteissa, joissa on pyöristetty nurkkaelementti selkänojineen. Istuinlauteen lauderallitukset ovat penkkeihin nähden poikkisuuntaisesti. Myös istuimen etuprofiili on pyöristetty kuten myös sisääntuloaukon profiilireuna.

Kuva 1. Laudepaketti Classic, materiaali lauteessa tervaleppä ja paneelit lämpökäsitelty haapa.

1.2 Sun Sauna Relax

Nykyään monet asiakkaat toivovat lauteen muotokieleksi modernin, kantikkaan mallin leveillä laudelaudoilla. Tästä onkin juontanut juurensa muutamia vuosia sitten lanseerattu Relax-mallistomme.

Mielestäni tämä malli on loistava valinta etenkin isoihin saunatiloihin, lauteen muoto ja massiivinen design pääsee silloin parhaiten oikeuksiinsa. Laudelautojen leveys on Relax-mallissa valittavissa väliltä 120 – 180 mm, materiaalista riippuen. Kuvassa oleva sauna on Jyväskylän myymälässämme oleva näyttelysauna jonka erikoisuutena on jalkalauteeseen upotettu vesikiulu, jota valaisevat sen pohjaan sijoitetut valokuidut!

Laudepaketti relax, paneeli lämpökäsitelty magnolia 15x145 STS, jättiläistuijalauteet

Kuva 2. Laudepaketti Relax. Materiaali lauteessa jättiläistuija ja paneeleissa lämpökäsiteltyä magnolia

1.3 Sun Sauna Wave

Tämä malli yhdistää Classic-lauteistamme tutun pyöreän muotokielen Relax-mallimme jyhkeän leveisiin lauderalleihin. Ylä- ja alalauteen etureunat ovat kaarevat ja lauteiden istuinosan laudelaudat kulkevat pitkittäissuuntaisesti. Mallin on suunnitellut Marko Harju. Marko haki laudemallille mallisuojan vuonna 2009 ja hän toi mallin Sun Saunan tuotevalikoimaan.

Wave lauteet, lämpökäsitelty tervaleppä, led valot

Kuva 3. Laudepaketti Wave. Laudemateriaali tervaleppä ja paaneelit lämpöleppä DARK

Ihailtuani mallin 3D-kuvia sekä kuvia aikaisemmin referenssikohteista, minua alkoi kiinnostaa tarina itse innovaation takana, eli mistä kaikki sai alkunsa! Marko tuumasi asiaa häneltä kysyttyäni, että kyse on harmoniasta: ”Vuonna 2005 havaitsin että leveän paneelin käyttö saunassa ja kylpyhuoneessa alkoi tulla yhä suositummaksi. Asiakaspinnasta kumpusi toiveita, että myös saunan lauteen muodon pitäisi muuttua leveämpään dimensioon.”

Lauteen kulmapala, lämpökäsitelty tervaleppä

Kuva 4. Laudelautojen leveys on Wave-lauteessa 140 mm ja istuinlauteen vakiosyvyys on 610 mm.

1.4 Sun Sauna LOG

Log-lankkulaude mallin pelkistetty muotokieli sopii niin mökin/kesäasunnon hirsiseinäiseen rantasaunaan, kuin modernimman kivi-, hirsi- tai puutalon saunaan. Erityistä Log-lauteissa on sen kiinnitysratkaisu joka mahdollistaa erillisten laudelankkujen irrotuksen kädenkäänteessä: Laudelankut on helppo pestä lauteiden molemmilta puolilta! Mekanismi on valittavana LOG lauteeseen lisätuotteena.

SunSauna Log laude, haapapaneeli

Kuva 5. Laude saa käsiteltynä mustaksi tai saa ilman käsittelyä. Materiaali on kuusi.

1.5 Sun Sauna Elegance

Tämä malli yhdistää Classic-lauteistamme tutun pyöreän muotokielen Relax-mallimme jyhkeän leveisiin lauderalleihin. Ylä- ja alalauteen etureunat ovat kaarevat ja lauteiden istuinosan laudelaudat kulkevat syvyyssuunnassa, niin kun Classicissa. Lauteessa täsmälleen samat rungot, selkänoja ja väliritilät kun viime vuoden uutuudessa Wavessa.

Lämpöhaapalauteet, Elegance

Kuva 6. Sun Sauna Elegance. Materiaalit, 120 mm tervaleppä, lämpöhaapa tai lämpöleppä

1.6 Laudemallin valinnan jälkeen

Kun oikea laudemalli on löytynyt, on hyvä pohtia myös kuinka se istuu kokonaiskuvaan. Esimerkiksi paneeleiksi Classic-lauteen kanssa valitaan yleensä ”pyöreäponttinen” ja kapeampi paneeli, kun taas Relax- ja Wave-mallin kanssa suositaan monesti leveitä ja teräväponttisia paneeleita muotokielen yhdenmukaisuuden takia. Paneelimateriaalit näet tästä. Materiaalivalinnat ovat myös tärkeä osa oikeanlaista kokonaisuutta hakiessa, mikä paneeli sopii parhaiten yhteen minkäkin laudemateriaalin kanssa ja minkä sävyinen lasiseinä natsaa kylpyhuoneen laatoitukseen?

Sun Sauna laudemateriaalit

Kuva 7. Huom!Lämpöleppä Dark on vain paneeleissa.

2.0 Eri laudemallien/muotojen optimaaliset mitat

Seuraavana on esitettynä muutamia suosittuja Sun Saunan laudemalleja sekä niiden optimaaliset mitat. Minimi- ja maksimimittoja emme tässä esittele, mutta ne voi tarkistaa suunnittelusovelluksestamme tai kysyä suoraan meiltä puhelimitse. Saunan mitoitus on tärkeä tekijä laudemallin valinnassa, oikealla laudemallilla tila saadaan tehokkaasti käyttöön ja saunan käyttö on turvallista.

2.1 Suora laude

Suora laude voidaan tehdä jopa 1000*1000 mm kokoiseen saunaan.  Ovi kannattaa sijoittaa sivuun ja kiuas oviseinälle, laude on turvallinen, nousu on suoraan lauteille ilman kääntymistä. Kiukaalle ja kiuaskaiteelle on varattu 600 mm syvyysmitassa. Saunoissa joiden korkeus on yli 2300 mm, 2-nousuinen jakkara mahtuu hyvin lauteen eteen. Ylälauteen syvyys 540–600 mm, jolloin jalkatila 400–460 mm on riittävä. Lauteille mahtuu 3 aikuista. Jos kiuas halutaan upottaa jalkalauteeseen, saunan syvyys kannattaa kasvattaa noin 1700 mm:iin, jotta saunominen olisi turvallista.

suora laude optimi

2.2 L-mallinen laude pienempään tilaan, ovi sivussa

L-mallinen laude sopii myös pienempään tilaan ja se kannattaa yleensä tehdä alle 2200 mm leveään saunaan. Ovi kannattaa sijoittaa jompaan kumpaan reunaan  ja kiuas etuseinälle. Samoin kuin suorassa lauteessa, sisäänkäynti on kaukana kiukaasta ja nousu on suoraan ylöspäin. 600 mm sisääntulo antaa tilaa kulkemiselle ja tarvittaessa 2-nousuiselle jakkaralle. Kiuas ei välttämättä tarvitse tässä tapauksessa kiuaskaidetta, koska se on käsinojan takana. Lapsiperheessä, jossa lapset viihtyvät jalkatasolla, kannattaa asentaa esim. pyöreä kiuaskaide. Laude on tarkoitettu 3-4 henkilölle. Istuinsyvyyden kannattaa olla 540–600 mm. Jos kiuasta ei upoteta jalkalauteen läpi, saunan syvyys voidaan lyhentää 1750 mm:iin.

L-laude optimi

2.3 L-mallinen laude isompaan saunaan, ovi keskellä

Jos L-mallinen laude halutaan asentaa seinästä seinään kahdelle seinälle, saunan leveyttä on kasvatettava. Ovet ovat remonttikohteissa 700–800 mm ja uudiskohteissa 800–900 mm, kiukaat vaativat 550–700 mm, kiukaan mahdollinen suojakaide kannattaa myös huomioida mitoituksessa. Jakkaralle on hyvä varata tilaan n. 600 mm.
Kuten kuvasta voidaan huomata, kiukaan optimaalinen paikka ei ole aivan keskellä saunaa. Ovi kannattaa sijoittaa lähemmäksi kiuasta jolloin vasemmalle mahtuu  ylälauteen lisäksi turvallinen ja mukava jalkalaude. Kiuas kannattaa suojata kiuaskaiteella, koska kulkureitti on lähellä kiuasta. Jos kiuas halutaan upottaa jalkalauteeseen, saunasta kannattaa tehdä 200 mm leveämpi ja 150 mm syvempi. Tällöin oven voi sijoittaa keskelle saunaa ja kiukaan oikeaan nurkkaan, näin saunasta tulee turvallisempi käyttää. Tämän kokoinen sauna on tarkoitettu noin 5-6 henkilölle. Laudetilaa varataan noin 600 mm per saunoja.

l laude iso optimi

2.4 U-mallinen laude, ovi sivussa

U-mallinen laude on ollut yksi halutuimmista laudemalleista jo pitkään, mutta tilat ovat usein liian pienet. U-malliselle lauteelle oven paras paikka on noin keskellä saunaa. Vastaan tulee useasti U-mallille sopiva tila, mutta ovi on sivussa. Sisääntulolle on tässä mallissa jätettävä reilusti tilaa, jalkalaudeaukko voisi olla 600 mm, mutta ylälaude kannattaa aloittaa aikaisintaan 750 mm ovesta, jotta kulku saunaan ja ulos olisi turvallinen ja ergonominen. Kiuas on turvallisesti käsinojan takana, kaukana kulkuaukosta. Laude on tarkoitettu 4-5 hengelle. Lapsiperheessä, jossa lapset viihtyvät jalkatasolla, kannattaa asentaa esim. pyöreä kiuaskaide.

u mallinen laude ovi sivussa

2.5 U-mallinen laude, ovi keskellä

Jos haluat saunan, jossa on U-mallinen laude ja ovi keskellä, oviseinästä kannattaa tehdä noin 2600 mm. Kiukaalle voi varata 700 mm kaiteen kanssa ja lauteelle 1000 mm, ovelle jää 800–900 mm. Ovi ei ole aivan keskellä, vaan se on sijoitettu niin, että kiuas mahtuu kaiteen kanssa ja vasemmalle jää ylälauteen eteen reilusti tilaa jaloille. Jos kiuas upotetaan jalkalauteen läpi, tekisin saunasta 2700–2750 mm leveän ja sijoittaisin oven aivan keskelle, näin jalkalaude olisi vasemmalla vielä tarpeeksi iso. Kiukaan kannattaa sijoittaa lähelle nurkkaa. Näin se ei ole kulkuväylällä. Lapsiperheessä, jossa lapset viihtyvät jalkatasolla, kannattaa asentaa esim. pyöreä kiuaskaide. Laude on noin 6-7 henkilölle.

u mallinen laude ovi keskella

2.6 Vastakkaisistuttavat suorat lauteet

Vastakkain istuttavassa laudemallissa ovi kannattaa sijoittaa keskelle etuseinää ja kiuas keskelle takaseinää. Näin saunasta tulee symmetrinen, sitä vastakkaislauteella monesti haetaankin. Ylälauteet ovat kiukaasta noin 600 mm päässä, joten saunassa pitää noudattaa pinetä varovaisuutta. Suosittelemme kiuaskaidetta kiukaan ympärille, vaikka perheessä ei olisi lapsia. Jos ovi on 900 mm leveä, oikea saunan leveys on noin 2700–2800 mm, jotta oven vieressä istuvilla olisi reilunkokoinen jalkalaude ylälauteen edessä. Laude on tarkoitettu noin kuudelle henkilölle. Jakkara-aukon oikea syvyys on 550–600 mm jolloin lauteilta laskeuduttaessa voidaan astua lattialle eikä saunoja lyö päätään oven yläkarmiin.

vastakkaisistuttava suora laude2

2.7 Vastakkaisistuttavat L-malliset lauteet

Vastakkaiset L-lauteet ovat erittäin näyttävät ja turvalliset käyttää. Ovi sijoitetaan keskelle etuseinää ja kiuas keskelle takaseinää. Tämän kokoisessa saunassa on käytettävä vähintään 10–12 kW kiukaita, joten kiukaalle on syytä varata hieman enemmän tilaa. Kun kiuas jää käsinojien suojaan sivuilta kiuaskaidetta ei välttämättä tarvita, lapsiperheille sitä voidaan kuitenkin suositella.  Lauteelle mahtuu 6-8 henkilöä. Jakkara-aukon syvyys on noin 550–600 mm.

vastakkainen L-laude

3.0. Yleisin virhe lauteen suunnittelussa

Yleisin virhe saunan suunnittelussa on se, että laudemallia sovitetaan liian pieneen tilaan. Vastakkaiset lauteet ovat halutut, mutta monesti niitä yritetään sovittaa liian kapeaan tilaan. Alla on klassinen esimerkki liian pieneen tilaan suunnitellusta vastakkainistuttavasta lauteesta. Tila on 2100*1700 mm, kohtalaisen kokoinen sauna, mutta kuitenkin liian pieni vastakkain istuttavalle lauteelle. Kiukaan kohdalla ei voi istua, koska istuinlauteen ja kiukaan välissä on vain jalkaterän verran tilaa. Kiuaskaide voi parantaa turvallisuutta, mutta silläkään ei saada aikaan mukavaa istuma-asentoa.

Samoin sisääntuloaukon kohdalle ei mahdu istumaan mukavasti liian kapean jalkalauteen vuoksi. Lauteilla saunoo turvallisesti vain kaksi ihmistä, jos he istuvat keskellä laudetta. Tällainenkin sauna voi olla oikea ratkaisu esimerkiksi kahdelle aikuiselle joka haluavat makoilla lauteilla.

vastakkaislaude, liian pieni tila

Saman kokoiseen saunatilaan saadaan hyvä laude siirtämällä ovi reunaan ja kiuas oviseinälle. Lauteelle mahtuu kolme aikuista ja tiivistämällä saadaan jopa paikat neljälle. Kiuas ei ole kulkuaukossa, vaan turvallisesti käsinojan takana. Lisäksi jalkalaudetta on reilusti jokaisen saunojan kohdalla.

L-laude

4.0 Lauteiden kustannukset

Lauteiden hintaan vaikuttavat:

  • Saunan koko
  • Lauteiden muodot, suora laude, L-laude tai U-laude
  • Laudemallisto
  • Lauteissa ja seinissä käytettävä materiaali
  • Kiukaan integrointi lauteeseen nostaa hieman lauteen hintaa

4.1 Lauteen muoto vaikuttaa hintaan. Onko laude L- tai U-mallinen, vai Suoralaude?

Myös lauteen muoto vaikuttaa suoraan sen hintaan. Esim. L-mallinen laude on noin 20–25% kalliimpi kuin vastaavaan tilaan asennettu suoralaude. Kun materiaalin määrä kasvaa, kulmaelementit vaativat erikoistyökoneita ja luonnollisesti lauteiden valmistusaika kasvaa. Tämä näkyy myös lauteen hinnassa. Valintaan kannattaa siis käyttää aikaa ja harkintaa.

Jos L-mallista päivitetään U-malliseen lauteeseen, lisäkulma nostaa kokonaiskustannusta noin 20 %. Kun pyydät meiltä tarjousta lauteista, kannattaa pyytää tarjous muutamasta laude vaihtoehdosta. Näin voit rauhassa miettiä ja päättää, mikä vaihtoehdoista on järkevin juuri sinulle.

lauteet

Kuva: Mittatilauslauteet voivat olla erimuotoisia.

4.2 Laudemallisto vaikuttaa hintaan.

Myös laudemallisto vaikuttaa hintaan. Edullisin mallisto on tuttu ja turvallinen Classic, joka on ollut Sun Saunan mallistossa jo 18 vuotta. Relax-lauteen 120 mm materiaalilla hinnat ovat suunnilleen Classic-lauteiden tasolla. 140 mm materiaalilla hinnat ovat noin 5-10 % ja 190 mm materiaalilla 20–30% kalliimmat.

Uutuuslauteiden Wave ja Elegance vakio-osat, kuten selkänojat ja ritilät ovat kalliimpia kuin Classicin vastaavat. Lisäksi Elegancessa laudelauta on 120 mm ja Wavessa 140 mm. Sen takia Elegance on noin 15 % kalliimpi kuin Classic-laude. Wave-laude on Classic-laudetta noin 25 % kalliimpi.

Myös laudemalliston osalta kannattaa pyytää tarjous muutamasta eri vaihtoehdosta, joiden väliltä voi sitten puntaroida parhaan ratkaisun.

Aikaisempia artikkeleita osiosta ”Saunan suunnittelu”

Osa 1. Kustannukset

Osa 2. Kotikylpylän tilasuunnittelu

Osa 3. Kiukaan valinta

Osa 4. Lasiseinä saunaan

 

Suunnitteluohjelma