Jokainen luo omaan kotikylpyläänsä toivotun tunnelman yhteen sointuvilla materiaaleilla ja väreillä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua ja sanonta ”makuasioista ei sovi kiistellä” pitää paikkansa myös suunniteltaessa viihtyisää ja toimivaa sauna- ja kylpytilakokonaisuutta. Onnistunein lopputulos syntyy, kun käytettäviin pintoihin sekä kalusteisiin valitaan käytännölliset ja kestävät materiaalit sekä omaa silmää miellyttävä värimaailma. Tässä panaalien valinta näyttelee suurta roolia.

Paneeli 15*145 STS Lämpökäsitelty magnoliaa, laude jättiläistuijaa

1.1. Paneeleiden valinta ja paneeleiden sävytys

Mieltä rauhoittava harmoninen tunnelma syntyy jo saunatilan lämpimästä puupintojen tuomasta luonnontunnusta. Lauteissa ja paneelipinnoissa tunnelmaan voidaan vaikuttaa valitsemalla tummempaa ja sävykkäämpää lämpökäsiteltyä haapaa, vaalean rauhallista tervaleppää tai lähes luonnonvalkoista haapaa.

Paneelin suunnalla voidaan myös säädellä tilan dynamiikkaa. Epäsuora valaistus lauteissa korostaa muotoja ja tuo puun kauniisti esiin, peilautuu pinnasta ja ”pehmentää” valon sävyä. Kylpytiloissa lisää valoa, ilmaa ja tilantuntua tuovat kevyesti sävytetyt lasiseinäratkaisut. Ne myös avaavat ja yhdistävät tilan kylpyläkokonaisuudeksi. Kattopaneloinnin jatkuminen yhtenäisenä tilasta toiseen ja tilan yhdistäminen kauniisti puupintoihin sopivilla ja valaistusta pehmentävillä pronssilasiovilla ja -seinillä luovat harkitun kokonaisuuden.

Kotikylpylän materiaalivalinnoissa turvallisuus ja puhdistettavuus ovat erityisen tärkeitä seikkoja. Paneloidut pinnat kannattaa käsitellä esim. Tillurilan saunasuojalla tai saunavahalla, jota saa eri sävytettynä. Esim. kauniin mustan saunan paneelin saa Liberonin mustan harmaalla priillä. Sävytyksen jälkeen paneelin voi vielä suojata paneelisuojalla.

Sävytettäväksi tarkoitetuista paneeleista vaalea haapa paneeli on suositeltavin vaihtoehto. Vaaleana siitä ei kuulla läpi puun oma väri ja sävytyksellä siitä saadaan juuri oikea, haluttu värisävy. Haluttiinpa siitä, valkoinen, hiilenmusta tai kelon harmaa kirkkaalla haapapaneelilla se onnistuu. Sävytys aineeksi kanttaa valita sellainen jolla kaunis hento haavan syykuvio ei peity eikä puu näytä maalatulle(mallikuvat). Katkaisun jälkeen sävytetystä paneelista saadaan siisti lopputulos, koska katkaistuja päitä ei tarvitse tupla sävyttää vaan sävy saadaan kerralla tasaiseksi kauttaaltaan.

Sun Saunan Classic lauteet, tervaleppä

Paneeli on 15*90 STP Lämpökäsiteltyä haapaa, laude tervaleppää

1.2 Pysty- vai vaakapaneelit saunaan?

Se on taas niitä ”makuasioista ei sovi kiistellä”, mutta joissakin tapauksissa on harkittava mikä olisi sopivampi panelointisuunta. Vaakapaneelin takana on pystyrimat 20-25 mm. Kun taas asennetaan paneelit pystyyn, pystyriman päälle asennetaan lisäksi vaakarimoitus, jotta paneelit voi asentaa pystyyn. Rimoituksesta näin tulee 40-50 mm paksu. Eli saunasta tulee leveys- ja syvyyssuunnassa pienempi pystypaneloinnilla 40-50 mm, jos verrataan siihen, että tila tehdään vaakapaneloinnilla.

Esimerkki (kuvat). Sauna vaakapaneloinnilla 1800×1450 mm, silloin mahtuu L-mallinen laude ja Magnum Original kiuas, joka vaatii yhteensä 500 mm tilaa. Mutta kun päätetään asentaa paneelit pystyyn, niin sauna pienenee joka suuntaan 40 mm, koska lisärimat ovat 20 mm paksuja tässä tapauksessa. L-mallinen laude ei ole mahdollinen tällä kiukaalla, vaan on tyydyttävä suoraan lauteeseen.

L mallisuorat lauteet

Taas kun sauna on suuri, esim 2600*2100 mm, suurta merkitystä panelointisuunnalla ei ole. Kun sauna on yli 3000 mm leveä, kannattaa harkita pystypanelointia, koska lähes aina pisin paneeli on 3000 mm (Tosin Lämpömagnoliassa se on 3600 mm).

1.3 Sun Saunan paneelimateriaalit:

Sun Saunan paneelivaihtoehdoista löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja tilasuunnitteluun. Eri vaihtoehdoilla on omat ominaisuuteensa ja kannattaa kysyä asiantuntijan apua oikean paneelin valinnassa!

 • Tervaleppä 90 STP – Väri vaihtelee punertavasta punaruskeaan. Sävyeroja voi olla samassakin laudassa. Lehtipuille tyypillisesti pitkäaikainen kosteus voi aiheuttaa sienikasvustoa ja saunaolosuhteissa vääntymistä. Oikea tuuletus ja jälkilämpö estävät haittavaikutuksia.
 • Lämpökäsitelty tervaleppä 120 STS – Väri on tummanruskea, tasasävyinen. Sävyerot ovat pienempiä kuin lämpökäsitellyssä haavassa. Lämpökäsittelystä johtuen puu ei väänny eikä ole altis sienikasvustolle.
 • Lämpökäsitelty haapa 90 STP– Väri on tummanruskea, kellertävän sävyinen. Selkeät värisävyjen vaihtelut tekevät puun pinnasta elävän. Lämpökäsittelystä johtuen puu ei väänny eikä ole altis sienikasvustolle.
 • Lämpökäsitelty tervaleppä DARK 68 STS – Väri on erittäin tummanruskea. Sävyerot ovat pienempiä kuin lämpökäsitellyssä haavassa. Lämpökäsittelystä johtuen puu ei väänny eikä ole altis sienikasvustolle.
 • Lämpökäsitelty magnolia 145 STS – Väri vaihtelee tummanruskeasta vaaleanruskeaan, mutta kokonaisuus on tummempaa kun haavassa tai lepässä. Lämpökäsitellyssä magnoliassa on kaunis elävä syykuvio. Lämpökäsittelystä johtuen puu ei väänny eikä ole altis sienikasvustolle.
 • Haapa 120 STS – Huom! Ei ole kuvassa. Vaaleana tasasävyisenä materiaalina haapa sopii sävytettäväksi oikeastaan mihin sävyyn tahansa. Se on myös ainoa materiaali, josta saadaan myös aivan vaalea ja lähes luonnonvalkoinen sävy ilman, että lopputulos näyttää maalatulta.
 • Jättiläistuijapaneelia meiltä ei saa.

materiaalit lauteeseen

Muista pyytää tarjouspyynnön yhteydessä ilmainen panelointisuunnitelma. Saat laskelman tarvittavien paneeleiden määrästä, pituuksista sekä asiantuntijamme suosituksen materiaalista. Paneelit ja laudemateriaalit tulevat samasta paikasta, mikä vähentää mahdollisia sävyeroja.

Paneelimme ovat a-luokan oksatonta paneelia, pakattuna 6 tai 9 kappaleen pakkauksiin valmiiksi mittalajiteltuna. Paneelimittoja löytyy noin 300 millimetrin välein, mikä vähentää merkittävästi ”hukkapaneelin” määrää. Panelointia täydentämään saat kauttamme myös listat saunaan sekä pesuhuoneeseen.

1.4 Paneelien leveydet 68-145 mm

Nykypäivänä suosituimmat paneelit ovat leveät 120 ja 145 mm paneelit. Myös profiili on vaihtunut pyöristetystä STP:sta teräväreunaiseen STS:aan. Paneelivalintaan vaikuttaa lauteen väri, muoto ja miten leveä laudelauta on lauteissa. Katso mitkä paneelileveydet sopivat parhaiden Sun Sauna lauteiden kanssa:

 • Classic laude, 90 mm – Kaikki paneelileveydet sopivat hyvin.
 • Elegance laude, 120 mm – Kaikki paneelileveydet sopivat hyvin, mutta ei ehkä enää 90 STP:ta.
 • Wave laude, 140 mm – Ensisijaisesti sopisi 145 STS paneeli, mutta myös 120 STS on sopiva.
 • Relax laude, 120 mm – Kaikki paneelileveydet sopivat hyvin, en ehkä kuitenkaan enää 90 STP:ta.
 • Relax laude, 140 mm – Ensisijaisesti sopisi 145 STS paneeli, mutta myös 120 STS on sopiva.
 • Relax laude, 190 mm – 145 STS paneelit käyvät tähän lauteeseen parhaiden. 120 STS vain säästösyistä.
 • Tuosta 68 STS paneelista – Kapea näyttää hyvältä kaikkien laudemallien kanssa. (Katso kohdasta 2.1 kuva).

SunSaunan lauteet

Mitä eroa on Sun Saunan lauteissa keskenään?

1.5 Säästä aikaa, vaivaa ja kustannuksia paneelihankinnoissa

 • Sun Sauna toimittaa saunan- ja pesuhuoneenpaneelit suoraan kotiovellesi.
 • Sun Saunan lauteista ja paneeleista veloitetaan vain yksi rahtimaksu kun toimitus tapahtuu kerralla.
 • Saat paneelit mittalajiteltuna, joten hukkaprosentti on alhainen.
 • Paneelit ovat 6 tai 9 kpl nipuissa.
 • Paneelit voi ostaa myös ilman lauteita.
 • Listoja on joka tarkoitukseen, mm. nurkka-, katto- ja peitelistoja.

2.0 Sun Saunan paneeleiden kustannukset

Niin kauan kuin valmislauteita on valmistettu, on 28*90 mm tervaleppää käytetty laudemateriaalina. Sama pätee myös paneeleihin. 2000-luvun alussa markkinoille tuli myös lämpökäsiteltyä haapaa ja vähän myöhemmin lämpökäsiteltyä tervaleppää. Nykyään on saatavilla myös lämpökäsiteltyä magnoliaa paneeliratkaisuihin.

Sun Saunanlämpöleppä, lämpöhaapa ja tervaleppä ovat suunnilleen samanhintaisia keskenään. Kun taas lämpömagnolia on reilusti kalliimpi materiaali. Lämpömagnolialla tehdyt ratkaisut ovat noin 20–30% kalliimpia kuin tavanomaisilla materiaaleilla.

Laudemateriaalin valinnassa on siis mahdollista säästää, jos käyttää tervaleppää, lämpöhaapaa tai lämpöleppää.

2.1 Kuvat Sun Saunan paneeleista

lampoleppa paneeli 15*120 STS

Kuva 1. Lämpökäsitelty tervaleppä 15×120 STS 

lämpökäsitelty magnoliapaneeli 15x145 STS

Kuva 2. Lämpökäsitelty magnolia 15×145 STS

Tervaleppä 15x90 STP

Kuva 3. Tervaleppä 15×90 STP

SunSauna Log laude, Haapapaneeli 15x145 STS

Kuva 4. Haapa 15×145 STS

Aikaisempia artikkeleita osiosta ”Saunan suunnittelu”

Osa 1. Kustannukset

Osa 2. Kotikylpylän tilasuunnittelu

Osa 3. Kiukaan valinta

Osa 4. Lasiseinä saunaan

Osa 5. Laudemallin valinta

Osa 6. Valaistuksen valinta

 

Suunnitteluohjelma