U-mallinen laude on yksi halutuimmista laudemalleistamme. Harmittavan usein käy kuitenkin niin, että löylyhuoneen tila on joko liian pieni tai vääränmuotoinen sen toteuttamiselle. Tällöin joudutaan tyytymään L-malliseen tai suoraan lauteeseen. Seuraavassa ohjeita siitä millaiseen tilaan on mahdollista toteuttaa U-mallinen laude.

1.1. U-mallinen laude pieneen tilaan

Suositeltava Saunatilan minimileveys U-lauteelle on 2000 – 2100 mm. Lisäksi optimi saunan syvyys on 1800 – 1900 mm. Tällöin on mahdollista toteuttaa kompakti U-mallinen laude. Usein tämän tyyppisessä saunassa ovi on toisessa sivussa ja kiuas toisessa kulmassa etuseinällä.

U-mallinen laude

Jos saunan syvyys on pieni (1550 – 1650 mm), on suositeltavaa valita esim. Harvian Cilindro 6kW, IKI-pilari 6 kW, Magnum Original tai IKI:n Seinä- tai Kulmakiuas 6kW. Suositeltavat istuin syvyydet ovat Classic -lauteissa 540 ja 600, Elegance- ja Wave -lauteissa 600 mm, Relax -laudepaketissa 550 ja 610 mm.

1.2. Kiukaan upotus pieneen U-lauteeseen.

Tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituimmat kiukaat ovat ns. pilari- ja tornikiukaat. Kiukaita on lähes joka valmistajalla erilaisilla designilla ja tehoilla varusteltuina. Kiuasvalinta kannattaa tehdä ennen, kuin lähtee suunnittelemaan laudekokonaisuutta, jos sauna on pieni ja U-malli mahdollinen, niin kiuaskin pitää olla kapea pienillä suojaetäisyyksillä. Kiukaan mukana toimitetaan usein RST-upotuskaulus, joka vaikuttaa myös lauteen mitoitukseen. Esim. Magnum Original vaatii seinän ja lauteen väliin 500 mm, Harvia Cilindro 540 mm, kun taas IKI -kiukaan 7,5 kW jo yli 700 mm kauluksen kanssa. IKI -seinä- ja kulmakiuas vievät tilaa 400 – 550 mm alalauteesta. Alhaalla pari esimerkkiä U-mallisesta lauteesta, jossa käytetään pientä kiuasta ja upotuskaulusta.

U-mallinen laude

2.1. U-mallinen laude isompaan tilaan

Silloin kun saunan tila on iso ja ovi on lähellä keskustaa oviseinällä, U-mallinen laude toimii parhaiten. Hyvä minimimitta U-malliselle lauteelle silloin 2500×2000 mm. Puukiukaalla syvyyttä kannattaa olla 2100 mm. Silloin kun saunan leveys 2500 mm, silloin kulmien väliin jää 700 mm suora laude, jolloin tilaan mahtuu helposti aikuinen molemmin puolin. Ovi kannattaa sijoittaa niin, että se on enemmän kiukaan puolella, jolloin oven kohdalla istujalle jää jalkalaudetta riittävästi. Suositusmitta on 900 – 1000 mm.

U-mallinen laudepaketti

2.2. Kiukaan upotus U-malliseen lauteeseen

Yhä useammin tornikiuas upotetaan alalauteeseen U-mallisessa lauderatkaisussa. Tilaa pitää olla sen verran, että kiuas ja metallikaulus mahtuvat lauteiden väliin suojaetäisyyksineen. Suositeltavaa on jättää myös vähän jalkalaudetta kiukaan ympäri, jotta ulkonäkö ei kärsisi, ( väh. n. 50mm). Jos käyttää Harvian Cilindro tai Magnum -kiukaita, jotka vievät vähiten tilaa, jättäisin jalkalauteeksi väh. 600 mm. Jos käytetään esim. IKI 7,5 kW tai suurempaa kiuasta kauluksella, joka vielä jo 600 mm leveyttä, on hyvä varata tilaa jopa 750 mm.

U-malliset lauteet

3.1 Laudemallin valinnan jälkeen

Kun oikea laudemalli on löytynyt, on hyvä pohtia myös kuinka se istuu kokonaiskuvaan. Esimerkiksi paneeleiksi Classic-lauteen kanssa valitaan yleensä ”pyöreäponttinen” ja kapeampi paneeli, kun taas Relax- ja Wave-mallin kanssa suositaan monesti leveitä ja teräväponttisia paneeleita muotokielen yhdenmukaisuuden takia. Paneelimateriaalit näet tästä. Materiaalivalinnat ovat myös tärkeä osa oikeanlaista kokonaisuutta hakiessa, mikä paneeli sopii parhaiten yhteen minkäkin laudemateriaalin kanssa ja minkä sävyinen lasiseinä natsaa kylpyhuoneen laatoitukseen?

Sun Sauna, materiaalit lauteeseen

Kuva . Huom! Lämpöleppä Dark on vain paneeleissa.

Lue myös: Lauteen tilasuunnittelu, Osa 1/5: Vastakkaisistuttava laude

Lue myös:  Lauteen tilasuunnittelu, Osa 2/5: L-mallinen laude