L-mallinen laude on kaikkein suosituin laudemalli Sun Saunan valikoimasta. Niiden osuus kaikista toimitetuista lauteista noin 50%. Jo suunnitteluvaiheessa olisi hyvä tietää lauteen mitoituksesta, suositus- ja minimimitat saunalle.

1.1. L -mallinen laude pieneen saunaan

Suositusmitat L-mallin lauteille, jossa ovi on sivussa ja sähkökiuas etuseinällä, ovat 1900×1800 mm. Tällöin saunaan sopii kerrallaan 2-3 aikuista. Jos saunassa on puukiuas, niin syvyyttä kannattaa kasvattaa 2000 mm: iin, koska puukiuas vaatii jonkun verran enemmän tilaa sekä suojaseinän kiukaan ja lauteen väliin. Jos kiuas on ovesta eteenpäin, niin suositusmitat ovat 2000×1800 mm. Saunan oven leveys nykyajan uudisrakennuksissa on 900 mm, joten ylälauteelle ja jalkalauteelle etuseinästä jää noin 1000-1100 mm. Molemmat mallit alla olevassa kuvassa.

L-malliset lauteet

L-malliseen lauteeseen vaaditaan minimissää saunalle mittaa 1600*1600 mm, mutta toki oikean kiukaan valinnalla minimitta voi olla 1500*1500. Silloin kannattaa käyttää esim. Harvian Cilindro, IKI-pilari 6 kW, Magnum Original ja IKI-Kiukaan Seinä- ja Kulmakiuasta. Suositeltavat istuin syvyydet ovat Classic -lauteissa 540 ja 600, Elegance- ja Wave -lauteissa 600 mm, Relax -laudepaketissa 550 ja 610 mm.

Saunan suunnitteluohjelma

1.2. Kiukaan upotus pieneen L -lauteeseen

Tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituimmat kiukaat ovat ns. pilari- ja tornikiukaat. Kiukaita on lähes joka valmistajalla erilaisilla designilla ja tehoilla varusteltuna. Kun suunnitellaan L -mallista laudetta kiuasupotuksella, on hyvä tietää kiukaan valinta jo etukäteen, varsinkin jos saunan syvyys lähestyy minimimittoja. Kiukaan mukana toimitetaan usein RST-upotuskaulus, joka vaikuttaa myös mitoitukseen. Esim. Magnum Original vaatii seinän ja lauteen väliin 500 mm, Harvia Cilindro 540 mm, kun taas IKI -kiukaan 7,5 kW jo yli 700 mm kauluksen kanssa. IKI -seinä- ja kulmakiuas vaativat vastaavasti tilaa 400-550 mm. Kuvassa joka on alapuolella, näet L-mallisen lauteen optimaaliset mitat Magnum Original 9 kW -kiukaalla ja Harvia Cilindro 9 kW kiukaalla. Sun Sauna tekee kiuasaukon alalauteeseen valmiiksi, kunhan kiukaan malli, koko sekä kauluksen malli ovat tiedossa.

L-mallinen laude

2.1. L -mallinen laude isoon saunaan

Isomman saunan suositusmitta on siellä 2500×1900 mm L -mallin lauteille. Silloin saunassa sopii istumaan 4-5 aikuista. Jos saunassa on puukiuas, niin syvyyttä kannattaa olla 2000-2100 mm. Lisäksi kiukaan ja lauteen väliin kannattaa asentaa suojaseinä.

Silloin kun sauna on huomattavasti syvempi kuin saunan leveys, kannattaa ovi sijoittaa sivuun ja kiuas suoraan ovesta eteenpäin sivuseinälle. Saunan syvyys pitäisi olla väh. 2600-2800 mm, jotta kiuas olisi kaukana kulku aukosta. Lisäksi kiuas kannattaa suojata kiuaskaiteella. Kun kiuas on kulmassa, kuten kuvassa vasemmalla, kannattaa asentaa L-mallinen kiuaskaide. Kun taas kiuas on keskellä sivuseinää, kuten kuvassa oikealla, kannattaa asentaa U-mallisen kiuaskaiteen.

L-mallinen laudepaketti

Saunan suunnitteluohjelma

2.2. Kiukaan upotus isoon L -lauteeseen

Kiuas upotetaan tässä mallissa lähes 90% toteutuneista. On hyvä muistaa jättää reilusti tilaa kiukaalle ja upotuskaulukselle. Myös oven sijaintia olisi hyvä miettiä jo siinä vaiheessa, kun piirretään lupakuvia.
Kiuas on hyvä suojata pyöreällä kiuas kaiteella, joka kiinnitetään jalkalauteisiin. Sauna on usein niin iso, että kiukaan on oltava myös 9-10,5 kW.

L-lauteet

3.1 Laudemallin valinnan jälkeen

Kun oikea laudemalli on löytynyt, on hyvä pohtia myös kuinka se istuu kokonaiskuvaan. Esimerkiksi paneeleiksi Classic-lauteen kanssa valitaan yleensä ”pyöreäponttinen” ja kapeampi paneeli, kun taas Relax- ja Wave-mallin kanssa suositaan monesti leveitä ja teräväponttisia paneeleita muotokielen yhdenmukaisuuden takia. Paneelimateriaalit näet tästä. Materiaalivalinnat ovat myös tärkeä osa oikeanlaista kokonaisuutta hakiessa, mikä paneeli sopii parhaiten yhteen minkäkin laudemateriaalin kanssa ja minkä sävyinen lasiseinä natsaa kylpyhuoneen laatoitukseen?

Laudemateriaalit, Sun Sauna

Kuva . Huom! Lämpöleppä Dark on vain paneeleissa.

Lue myös: Lauteen tilasuunnittelu, Osa 1/5: Vastakkaisistuttava laude

Katso 360 asteen esitys     Sun Saunan suunnitteluohjelma