Vastakkain istuttavat lauteet/ Vastakkaiset lauteet ovat usein rakentajan ja remontoijan haaveena, kun aloitetaan saunatilan suunnittelu.  Harmittavan usein vastakkaisista lauteista joudutaan kuitenkin luopumaan, koska saunatilan mitat eivät riitä haaveen toteuttamiseen.  Tämän blogin tarkoituksena on jakaa tietoa ja antaa keskeisiä ideoita vastakkain istuttavien lauteiden suunnittelun tueksi.

Pyöreä kiuaskaide1. Vastakkain istuttavien lauteiden mitoitus

Suunnittelu aloitetaan mittaamalla saunatila (syvyys, leveys ja korkeus). Vastakkain istuttavien lauteiden hankintaan vaaditaan vähintään 2200 leveä ja 1800 syvä saunatila. Sun Saunan vastakkain istuttavassa laudemallissa ylälauteen koko on joko yleisimmin 550 tai 610mm, riippuen laudelaudan leveydestä. Istuinlauteen etureunan ja kiukaan väliin on hyvä jättää vähintään 400mm jalkatilaa. Jos kiuas suojataan pyöreällä kiuaskaiteella, suojaetäisyys kiukaaseen on 500-600mm lauteen etureunasta. Sun Saunan pyöreä kiuaskaide asennetaan jalkalauteen päälle. Kts. Kuva oikealla. Seuraavassa esimerkkejä vastakkain istuttavien lauteiden sijoittamisesta saunatilaan

1.1. Vastakkaiset lauteet 2600mm leveässä saunassa

Saunan suositusmitta vastakkaisten lauteiden suunnittelussa on 2600*2000. Tällöin lauteet voivat olla syvemmät ja kiukaalle kuin kiukaalle jää riittävästi tilaa keskeltä. Esimerkiksi: Lauteen istuinsyvyys voi olla 610mm, 9kW:n kiuas upotuskauluksella, joka vie tilaa yhteensä noin 600mm, joten istuinlauteen etureunan ja kauluksen väliin jää tällöin 400mm jalkatilaa.

Vastakkainistuttavat lauteet

1.2. Vastakkaiset lauteet 2500mm leveässä saunassa

Jos saunasi on 2500mm leveä, kannattaa lauteen istuinsyvyydeksi suunnitella 550mm. Tällöin jaloille jää turvallinen 400mm väli kiukaaseen nähden. Laude, jonka istuinsyvyys on 550mm, sopii vielä erinomaisesti käytettäväksi makuulauteena. Tähän saunaleveyteen saadaan sijoitettua mikä tahansa kiuas- merkki ja malli.

Vastakkainistuttava laude

1.3. Vastakkaiset lauteet 2400mm leveässä saunassa

Kun saunasi on 2400mm leveä, niin suositeltavaa on valita kiuas seuraavista: Harvia Cilindro tai Magnum Original Lite/Original (nämä kiukaat kauluksen kanssa leveydeltään 420-500mm), tällöin lauteen etureunasta kiukaan suojakaulukseen jää turvaväliä 400mm ja lauteen istuinsyvyys 550mm on sama.

Vastakkainistuttava laudepaketti

1.4. Vastakkaiset lauteet, saunan syvyys

Suositusmitta syvyyssuunnassa vastakkaisille lauteille on vähintään 1800-2000mm. Kun syvyys on oikea, lauteilla mahtuu istumaan kolme ihmistä tai makaamaan yksi aikuinen molemmin puolin. Jos Saunan syvyys on kapeampi kuin 1800, on hyvä ottaa huomioon kiukaan etäisyydet. Esimerkiksi seinä- IKI vie tilaa vain 400-450mm suojakauluksen kanssa ja on hyvä valinta kun halutaan tilaa lauteilla syvyyssuunnassa.

Vastakkainistuttava laude

2. Yleisimmät virhearviot vastakkain istuttavien lauteiden suunnittelussa

Usein ongelma on siinä, että saunan kalustamisen suunnittelu aloitetaan vasta silloin, kun saunalle on olemassa jo määrätyt mitat. Uudisrakennuskohteissa tilanne on usein niin, että saunatilat suunnitellaan viimeisenä ja tila määräytyy sen mukaan mitä kohteen muilta tiloilta on jäänyt käytettäväksi saunatilaan. Remontointikohteissa tila määräytyy vanhan tilan mukaisesti, ellei olla valmiita tekemään tilamuutoksia uudelleen. Tässä kohtaa on hyvä miettiä kuin voitaisiin saunatilaa saada isommaksi.

2.1. Saunatila liian kapea vastakkain istuttavalle laudemallille

Usein tulee eteen saunatila, joka on kooltaan 2000*1800mm 900mm leveällä ovella. Ovi sijaitsee saunassa etuseinän keskellä. Toiveissa olisi saada vastakkain istuttavat lauteet. Tässä esimerkissä ovi, joka sijaitsee keskellä, on saunan kokoon nähden liian leveä. Lauteille nousua varten tarvitaan syvyyttä jalkalauteesta vähintään 500mm, ja usein ongelmaksi koituukin se, että jalkatilaa ei jää riittävästi nousuaukolta molemmin puolin ylälauteeseen nähden. Tässä tapauksessa, saunatilassa istuu vain 1. aikuinen molemmin puolin, koska kiukaan kohdalla jalkalaudetta vain 200 mm per puoli, oven kohdalla ei ole jalkalaudetta lainkaan.

Vastakkainistuttava laude

Saunatilaan, jonka mitat ovat 1800*2000 ja 900mm ovella sopii erinomaisesti esimerkiksi L-mallin laude. Jos siirretään ovi oikeaan laitaan ja kiuas jää vasemmalle etunurkkaan, on käytössä erittäin turvallinen ja käytännöllinen tilaratkaisu L-mallin laudetta varten.

L-mallinen laude

2.2. Vastakkain istuttavan lauteen syvyys liian pieni

Usein saunan leveys riittää vastakkaisille lauteille, mutta syvyys jää liian pieneksi. Istumatila voi riittää neljälle aikuiselle, mutta sisääntulo voi olla vaarallinen. Ongelmana on, että saunassa kiukaan kohdalla istuvat henkilöt eivät voi poistua saunasta ennen kuin oven puolella istuneet henkilöt ovat poistuneet. Seinäkiuas olisi tässä kohtaa paras kiuasvalinta, jotta saadaan lisää istumatilaa syvyys suunnassa saunassa oleville. Kts. kuva alapuolella

Vastakkainistuttava laude

Tämän saunatilan koko ei ole hyvä suunniteltaessa vastakkain istuttavia lauteita. Tähän saunaan olisi suositeltavaa tehdä L-mallin lauteet, ovi voisi olla keskellä ja kiuas esimerkiksi oikeassa nurkassa. Paras kiuasvalinta on ehdottomasti seinäkiuas. Tilaa saunassa on 4-5 aikuiselle.L-mallinen laudepaketti

3. Lopuksi

Kun haaveissa on vastakkaisistuttavat lauteet, suunnittele saunatilat jo alkuvaiheessa yhdessä muiden tilojen mitoitusten kanssa. Saunan suositusmitat ovat vastakkaiselle lauteelle 2600*2000 mm (ylin valokuva). Lisäksi oikealla istuinsyvyydellä ja kiukaan valinnalla voidaan saada mahtumaan vastakkaiset lauteet pienempäänkin tilaan esimerkiksi 2400*1800mm, kuten kohdassa 1.3. Kohteessa jossa saunatilan mitat eivät riitä vastakkaisistuttaville lauteille, kannattaa etsiä toinen ratkaisu, joka on siinä tapauksessa turvallisempi ja käytännöllisempi. Sun Saunan asiantuntijat auttavat mielellään saunani suunnittelussa ja tekevät kanssasi saunastasi ainutlaatuisen. Pyydä tarjous sunsauna.fi -nettisivulla olevan suunnitteluohjelman kautta, niin teille lähetetään ilmainen suunnitelma ja kustannusarvio.

Lue myös blogi vuodelta 2014: Tilasuunnittelun haaste 1: Vastakkaiset lauteet

Katso 360 asteen esitys     Sun Saunan suunnitteluohjelma