Saunan ja pesuhuoneen väliseinän toteuttaminen täyslasisena on yleistynyt. Lasiseinähän yleensä toteutetaan puolikorkeana, eli oven vieressä olevat lasielementit tehdään puolen seinän korkuisiksi ja seinän alempi puolisko on muurattu.

Alas lattiaan asti menevä lasiseinä on näyttävä sekä tilaa samanaikaisesti yhdistävä että jakava ratkaisu. Suunnitteluvaiheessa on hyvä tiedostaa mitä vaatimuksia ja muutoksia se asettaa lauteille, jotta toteutusvaiheessa ei joudu pulaan.

Valitse riittävän tehokas kiuas!

Täyslasisen saunan etuseinän pinta-ala kerrotaan 1,2:lla ja lisätään tulo saunan kuutiotilavuuteen. Tällä simppelillä laskukaavalla varmistat sen ettet alimitoita kiuasta.

Lauteen kiinnittäminen ja verhoilu

Täyskorkea lasiseinä yhdistettynä ratkaisuun jossa kiuas integroidaan jalkalauteeseen tai ratkaisuun jossa istuinlauteen on suunniteltu menevän aina väliseinään asti (esim. iso L-mallin laude tai vastakkain istuttavat lauteet jossa ovi sijaitsee keskellä väliseinää) aiheuttaa myös pientä pohdintaa. Normaalistihan esimerkiksi vastakkain istuttavissa lauteissa kiuas on integroitu keskelle peräseinää, ja ovi on keskellä etuseinää istuin- ja jalkalauteen rungon kiinnittyessä saunan oviseinään.

Kun väliseinä toteutetaan kokonaan lasisena täytyy lauteen kiinnitys ratkaista toisella tavalla: Laude kannattaa päättää noin 10 senttiä ennen lasitusta ja laudepäätyihin laitetaan käsinojalliset päädyt. Jottei esteettisyys kärsi kannattaa myös lauteen pääty verhoilla umpeen ylimääräisillä välitilan ritilöillä alas lattiaan asti, tällöin pesuhuoneen puolelta ei näe suoraan lauteiden alle saunaan päin katsoessa. Alalauteeseen jakkara-aukon reunoihin tulee molemmin puolin myös lisäjalat tukemaan laudetta lattiasta käsin, ettei lauteen tukevuus kärsi.

tayskorkea lasiseina, sun sauna

Lasien kiinnittäminen lattiaan & siivottavuus

lattiakiinnikeSun Saunan lasiseinän oven viereiset sivulasit kiinnitetään normaalisti muuratun puoliseinän päälle alumiinisilla lasilistoilla. Tätä ratkaisu emme kuitenkaan suosittele täyskorkean lasiseinän kanssa, sillä lattiaan kiinnitetty lista kerää herkästi likaa ja on vaikea puhdistaa. Siksi olemmekin kehittäneet tätä lasiseinätyyppiä varten erillisen lattiakiinnikkeen. Kiinnike on noin 25 mm korkea eli lasin alapinnan ja lattian väliin jää pieni rako, jonka kautta esimerkiksi vesi pääse kulkemaan. Kiinnikkeitä tulee yleensä yhdelle sivulasille 2 kappaletta riippuen täyskorkean sivulasin leveydestä. Ylhäältä katosta ja lasiaukon sivuilta seinän pielistä kiinnittäminen tapahtuu normaalisti alumiinilistan avulla.

lasiseinan-hoitopaketti-200Saunan puolella laudepäädyn ja lasin väliin on hyvä jättää jonkin verran rakoa, jotta väliin mahtuu ainakin käsi ja rätti lasin puhdistamista varten. Pesuhuoneen puolella kannattaa suihkut sijoittaa hieman kauemmaksi lasista jos vain mahdollista. Jos pesuhuoneessa tila on ahdas ja pelkäät, miltä mahdolliset suihkuvedestä lentävät roiskeet näyttävät lasiseinän pinnalla, kannattaa lasin värisävyksi ottaa kirkas lasi. Sävytetyt lasit kuten pronssi ja savunharmaa nimittäin peilaavat valaistuksessa enemmän kuin kirkas lasi,ja siksi myös roiskeet näkyvät selvemmin lasin pinnasta. Säännöllinen lasien puhdistaminen Sun Saunan lasiseinän hoitopakkauksen mukana tulevalla savipohjaisella puhdistusaineella estää lian pinttymistä.

Käyttökohteet ja sävyvaihtoehdot

Yleisin käyttökohde/sijoituspaikka täyskorkealle lasiseinälle on saunan ja pesuhuoneen välinen seinämä. Täyskorkeaa lasiseinää voidaan käyttää myös pesuhuoneen ja pukuhuoneen välillä. Tähän sijoitettu seinä toteutetaan monesti etsatulla eli satiinilasilla, jonka läpi ei selkeästi pysty näkemään. Yksittäistä täyskorkeaa lasielementtiä voidaan käyttää myös suihkuseinänä esimerkiksi suihkun ja wc:n pöntön ollessa samalla seinällä. Suihkuseinää ei myöskään kannata kiinnittää alas lattiaan tai ylös kattoon asti, parempi ratkaisu saadaan jättämällä se molemmista päistä ”auki” ja kiinnittämällä lasi seinään kiinni saranoilla. Ratkaisu on jämerä ja turvallinen, jos kulkiessasi pesuhuoneessa vahingossa törmäät suihkuseinäkkeeseen antavat saranat periksi eikä seinän murtuminen tapahdu niin herkästi kuin ”joustamattomilla” kiinnikkeillä toteutetussa ratkaisussa.

tayskorkea lasiseina, maitolasi satiini, sun sauna

Täyslasisiin väliseiniin ja suihkuseiniin löytyvät samat sävyvaitoehdot kuin karmittomiin oviimme & puoliseiniin. Käytetyimmät sävyt ovat pronssi, kirkas, savunharmaa sekä etsatut lasit. Kysy rohkeasti lisää vinkkejä oikeanlaisen ratkaisun löytyämiseksi asiantuntijaltamme tarjousta pyytäessäsi!

Saunagalleria   Pyydä tarjous