Sain taannoin eräältä asiakkaaltamme erittäin kattavan listan kysymyksiä liittyen saunan oikeaoppiseen siivoamiseen. Kysymyksiin vastaaminen ja niiden pohtiminen antoi ahaa-elämyksen jakaa näitä vinkkejä laajemminkin blogimme kautta. Onhan hygieeninen ja hyvin siivottu saunaosasto viihtyisämpi käyttää, ja parhaassa tapauksessa se antaa esimerkiksi lauteille paljon pidemmän kestoiän verrattuna huonosti ylläpidettyyn saunaan. 

Kaikki lähtee oikeastaan liikkeelle saunan käyttöympäristöstä. Keväällä julkaistu Citymark-lehdessäkin ollut artikkeli aiheesta keskittyi nimenomaan yhteisösaunojen, eli erittäin kovassa käytössä olevien uimahallien, hotellien sekä kylpylöiden saunojen ylläpitoon jotka siivotaan päivittäin (lue juttu täältä). Nyt otetaan tarkasteluun yksityisessä ja ”kevyemmässä” käytössä oleva omakotitalon tai kerros-/rivitalon huoneistokohtainen saunatila.

Saunan lauteiden peseminen

Siivoaminen on hyvä aloittaa imuroimalla lattiat puhtaaksi pölystä, nukasta ja muusta ”irtoliasta”. Tehdasvalmisteiset valmislauteemme ovat helposti purettavissa ja helppo siivottavuus yhdessä esteettisen ulkonäön kanssa onkin mielestämme yksi tärkeimmistä lauteen ominaisuuksista. Lauteiden puhdistaminen on otettu jo suunnittelussa huomioon ja hyvä pestävyys mahdollistaa erinomaisen hygienian. Hyvät rakenteelliset ratkaisut takaavat toimivuuden, kaikissa mallistomme desing- valmislauteissa (Relax-, Classic-, Wave- , ja Log-lauteet) on ilman työkaluja irtoavat lauderallit sekä irroittetava jalkalauteen runkorakenne. Saunan laattalattia on tällöin helppo pestä mopilla ja siivousta jatkaa seuraavana lauteiden pesulla.

Sun Saunan lauteen hoitopaketin mukana tulee lauteiden pesuaine sekä pesuhankain. Lauderallit pestään yksitellen sienen tai harjan avulla rallin molemmin puolin. Yleensä lauderallien etureunat likaantuvat eniten ja ne kannattaakin puhdistaa eristyisen huolellisesti. Sienen tai harjan tehtävänä ei ole levittää pesuainetta lauteeseen, vaan poistaa pesuaineen avulla lauteeseen kiinnittynyttä likaa. Käytä siis harjaa harjaamiseen, muista kuitenkin käyttää riittävän pehmeää harjaa jottei laude pääse naarmuuntumaan pinnasta. Lopuksi lauteesta harjalla irrotettu lika huuhdellaan vedellä pois laudepinnoilta. Lian saa helpoiten pois kun vettä käytetään riittävästi. Painepesurin käyttö ei ole suotavaa, pienellä vesimäärällä ja korkealla paineella likaa ei saada puupinnoista pois tarpeeksi tehokkaasti ja myös lauteen pinta voi vaurioitua.

Viimeisenä lauteet kuivatetaan viemällä ne lämpimään saunaan. Kun rallit ovat kuivuneet, viimeinen vaihe ennen kylpemistä on lauteen käsitteleminen parafiiniöljyllä. Öljy antaa lauteille likaa hylkivän suojakerroksen. Paras tapa saada öljy imeytymään laudepuuhun on kiukaan laittaminen päälle pienellä teholla ja saunan lämpötilan nostaminen noin 40 asteeseen, tämä ”avaa” lauteen pinnan syykuviot ja öljy pääsee imeytymään puuhun paremmin. Tässä tarkempaa ohjeistusta lauteen öljyämiseen:

 1. Lämmitä sauna noin 40 asteeseen ja nosta myös öljy lämpenemään lauteelle. Lämmin öljy imeytyy nopeammin puuhun.
 2. Levitä öljy pensselillä tai vaahtokumisiveltimellä lauderalleihin molemmin puolin. Voit aloittaa työn lauderallien päätypuupinnoista (näihin kohtiin öljy imeytyy nopeasti). Kun itse lauderallit on myös päältäpäin käsitelty, voit ”töpöttää” öljyllä rallien päätypuupinnat vielä uudelleen.
 3. Käsittele öljyllä lisäksi kaikki lauteen näkyvät pinnat (myös selkänojat ja välitilanritilät)
 4. Annan öljyn imeytyä noin 1-2 tuntia.
 5. Pyyhi tarvittaessa ylimääräinen öljy pois nukkaamattomalla rätillä.
 6. Uusi öljykäsittely aina huolellisen pesun ja kuivatuksen jälkeen, noin 2-3 kertaa vuodessa.

Kotikäytössä oleva sauna tulisi pestä ja öljytä noin 2-3 kertaa vuodessa – saunan perusteellinen pesu juhannukseksi ja jouluksi onkin monen saunanomistajan tapa. Perusteellisemman pesun lisäksi on hyvä tehdä pesujen välissä ”kevyempi” harjaus ja lauteiden huuhtelu silloin tällöin. Muista aina varmistaa että lauteet kuivuvat hyvin, jatkuva pitkä kosteus rasittaa laudepuita.

Lasiseinän ja lasioven hoitoLasiseinän peseminen

Perusteellisen siivouksen yhteydessä on syytä pestä myös saunan ja pesuhuoneen välinen lasiseinä. Lasiseinän mukana tulee Sun Saunan lasiseinän hoitopaketti joka pitää sisällään savipohjaisen puhdistusaineen pesusienineen. Puhdistusaine levitetään lasipinnoille sienellä levittäen ja jynssäten, lopuksi lasin pinnat huuhdellaan hyvin vedellä. Savipohjainen aine ”hioo” lasin pintaa ja poistaa siihen mahdollisesti kertyneet kalkkisaostumat. Lasinhoitopaketin mukana tulee myös nano-käsittelyaine joka estää kalkkisaostumien kiinnittymistä lasiin. Käsittely kannattaa tehdä laseille ennen käyttöön ottoa ja myöhemmin aina huolellisen puhdistuksen jälkeen.

Vältä näitä virheitä!

 • Älä käytä kloriittia saunan pesemisessä, kloriitti haihtuu hengitysilmaan saunan lämmössä ja on terveydelle haitallista!
 • Käytä puhdistusaineina ylipäätään mahdollisimman ”helliä” ja allergiavapaita aineita!
 • Vältä lauteiden ja seinäpaneeleiden huuhtomista juoksevalla vedellä aina saunomisen jälkeen, tämä aiheuttaa nopean jäähtymisen ja jättää lauteen pitkäksi aikaa kosteaksi lisäten bakteerikasvustoa.
 • Älä kaada pesuainetta suoraan puupinnoilla, sekoita se pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti sankoon suoraan pesuliuokseksi!
 • Heitä vettä vain kiuaskiville!
 • Älä jätä löylykiuluun vettä vaan tyhjennä se aina saunomisen jälkeen!
 • Pyykkiä ei kannata kuivata kiukaan päällä palovaaran vuoksi!
 • Jos siivouksen yhteydessä puhdistat myös kiukaan, tee se ennen lattian ja lauteiden pesua. Irrota kiuas tarvittaessa sähköverkosta, nosta kiuaskivet pois pesua varten ja jätä ne kuivumaan. Kiukaan voi tällöin imuroida sisältä ja tarvittaessa lisäksi pyyhkiä kostealla liinalla ulko- ja sisäpinnoilta.

Kiitokset Matti Suomalle Suomala Oy:sta (www.suomala.fi) asiantuntijaohjeiden antamisesta!