Sauna ja saunominen on osa suomalaista elämäntapaa. Saunomismahdollisuuksia on omakotitalossa, mökillä, kerrostalossa, hotelleissa, uimahalleissa ja kylpylöissä. Saunalla on siis monta käyttöympäristöä. Useinkaan niitä vaatimuksia, joita käyttöympäristö asettaa, ei saunaa suunnitellessa ja rakennettaessa ole riittävästi huomioitu.

Perhesaunalta odotetaan designin ja valaistuksen luomaa tunnelmaa sekä persoonallisuutta. Tilojen käyttämisessä kompromissejakin voidaan hyväksiä (esimerkiksi kodinhoitohuone voi toimia myös pukeutumistilana). Julkisessa käytössä olevassa saunassa tilavaatimuksista, ilmastoinnista ja turvallisuudesta ei voi tinkiä. Kokonaisuudessaan tilaohjelman pitää toimia ja olla viihtyisä!

Saunan lauteiden suunnittelusta on tähän saakka puuttuneet käyttöympäristön asettamat erityisvaatimukset. Julkisen/yhteisösaunan lauteiden tulee olla helposti purettavat, runko rakennettu ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä ja myös rungon pitää olla helposti purettavissa. Lauteen puuosat, eli lauderallit tulee olla helposti irrotettavat ja yhden henkilön nosteltavissa (käytännössä yhden rallin paino tulee olla alle 10 kiloa). Laudetoimittajan palvelun tulee kattaa myös osatoimitukset ettei koko laudetta tarvitse vaihtaa vähäisen rikkoutumisen (esimerkiksi yhden rikkoutuneen rallielementin) vuoksi.

Muita tärkeitä detaljeja ovat kiukaiden suojakaiteiden rakenne (uimahalleissa vastukset ja kivet joudutaan vaihtamaan tiheään, kaide ei saa hankaloittaa työtä), nousujakkaroiden tukevuus ja oikea askelkorkeus (iäkkäät ja liikuntaesteiset asiakkaat) sekä hygienia. Riittävän suuret raot laudepuiden välissä ja saranoidut, pystyyn nostettavat laude-elementit helpottavat ja nopeuttavat päivittäistä siivousta.

Sun saunan pesuhuoneen penkki

Suurin osa saunan (ja etenkin lauteiden) kustannuksista syntyvät ylläpidosta. Ylläpidon kulut taas kertyvät korjaustöistä ja siivouskuluista. Elinkaaren pituus ratkaisee kokonaiskustannusten määrän. Sun Saunan Swing Clean-mallin käyttöikä on todistettavasti pidempi, sekä saunan päivittäinen siivousaika lyhyempi kuin perinteisellä rakenteella tehdyillä lauteilla. Viitasaaren kaupungin uimahallin lauteiden käyttöikä on ollut kaksi kertaa pidempi ja siivousaika puoli tuntia lyhyempi verrattuna aikasemmin käytössä olleeseen malliin.

(Lue tämä toimitusjohtajamme Raimo Huusko ja konsultti Tuula Suontamon artikkeli aiheesta kokonaisuudessaan CityMark-lehden sähköisestä versiosta, löydät sen täältä (lehden sivut 42-45 HUOM!): http://www.citymark.fi/lehti/cm/citymark-2-2014/)