Yksi tärkeimmistä tilasuunnitelun haasteista on oikean oven sijaintipaikan löytäminen suhteessa valittuun laude- ja kiuasmalliin. Monesti olemassaoleva visio ja käytettävissä oleva tila tai sijaintipaikkojen vaihtoehdot eivät kohtaa, lopputuloksena tästä voi sauna olla epäkäytännöllinen, pahimmassa tapauksessa jopa käyttäjilleen vaarallinen. Suunnittelemalla oikein ja aloittamalla suunnittelu tarpeeksi ajoissa tämäkin yksityiskohta on kuitenkin usein helppo ratkaista!

Ovelle oikea paikka

Kuinka löytää sitten oikea paikka ovelle? Helpointa on lähteä liikkeelle valitun laudemallin kautta seuraavien vinkkien saattelemana:

 • Suora laude tai pieni L-mallin laude: Ovi sijoitetaan jompaankumpaan oviseinän reunaan pesuhuoneen puolelta oviseinää katsottaessa, kiuas tulee tällöin oviseinän toiseen nurkkaukseen. Jos laude ei olekaan saunan peräseinällä mittakuvaa ylhäältä katsottaessa vaan se sijoitetaankin saunan sivuseinälle, sijoitetaan kiuas tässä tapauksessa saunan peräseinän nurkkaukseen. (KUVA 1)
 • Iso L-mallin laude: Kun peräseinän mitta ja saunan syvyys on tarpeeksi suuri kannattaa ovi sijoittaa keskelle (tai suunnilleen keskelle) oviseinää. Kiukaalle (sähkölämmitteinen) kannattaa mallista riippuen jättää tilaa oviseinän nurkkaukseen 700-800 mm, ovelle 700-900 mm ja oven toiselle puolelle lauteille 900 – 1000 mm. Ratkaisun onnistumisen ja turvallisuuden kannalta on saunan leveyden syytä olla noin 2500 mm. (KUVA 2)
 • U-mallin laude: U-mallissa ovi voi sijaita joko keskellä tai reunassa. Keskelle oviseinää sijoitettuna mitoitukseen pätevät samat ohjenuorat kuin ylempänä isossa L-mallin lauteessa. Tärkeää on myös saunan syvyysmitta, nousujakkaralle kannattaa varata tarpeeksi tilaa jottei sisääntulosta tule ahdas. 1-nousuisulle jakkaralle pitää jättää tilaa syvyyssuunnassa noin 500-600 mm ja 2-nousuiselle 600 – 750 mm.
 • Vastakkain istuttavat lauteet: Ovi pyritään sijoittamaan aina keskelle oviseinää. Oven molemmin puolin lauteelle on hyvä jättää tilaa noin 900 – 1000 mm. (KUVA 3)
 • Myös pesuhuoneen pohjaratkaisu pitää miettiä oven paikkaa etsiessä. Jos pesuhuoneen puolella saunan oven vieressä on suihku kannattaa sille varata tilaa noin 900 – 1000 mm. Mitkä ovet mahdollisten lavuaarien ja kylpyammeiden paikat? (KUVA 4)

Kiukaan paikka saunatilassa

Moderneilla ”pilarimallin” sähkökiukailla on monesti suhteellisen pieni palosuojaetäisyys, tämä antaakin usein muutamia eri vaihtoehtoja sen sijoittamisen suhteen. Tässä muutamia vinkkejä ja ajatuksia joita voi pohtia kiukaan mallia & sen sijaintia valitessa:

 • Upotetaanko kiuas jalkalauteeseen vai ei?: Integroimalla/”upottamalla” kiuas jalkalaudetasoon voidaan monesti säästää tilaa, varsinkin vastakkain istuttavissa lauteissa kun kiuas sijaitsee keskellä peräseinää. ”Perinteisellä” jalkalauteella tehtynä ratkaisu jättää monesti vähän tilaa jaloille, koska kiuas tulee suojata U-mallisella kiuas-/jalkakaiteella. Upotetulla mallilla kiuas voidaan suojata pienemmällä ja kevytrakenteisemmalla pyöreällä kiuaskaiteella joka asennetaan jalkalaudetason päälle.
 • Palosuojaetäisyys ja tekniset minimimitat: Kiuasvalmistajan asennusohjeissa on mainittu mikä on kiuasmallin vaadittu palosuojaetäisyys helposti syttyviin materiaaleihin. Myös mahdollliset kiuas- ja jalkakaiteet sekä niiden vaatima tila pitää muistaa huomioida. (KUVA 5)
 • Kulkusuunta mielellään aina poispäin kiukaasta. Esimerkiksi L-mallin lauteessa jossa ovi sijaitsee oviseinän toisessa reunassa ja kiuas toisessa kannatta malli toteuttaa niin, että kiuas jää käsinojapäädyn ja oviseinän väliin.
 • Saunoja näkee kiukaan: Luontainen katselusuunta saunassa on kohti kiuasta. Myös löylyn heittäminen on tällöin luontevaa ja helppoa!

Pähkinäkuoressa

Turvallinen ja käytännöllinen sauna on siis suunniteltu ja toteutta siten, että:

 • Oven paikka sopii valittuun laudemalliin ja saunan mitoitukseen
 • Oven sijaintipaikka on valittu siten että pesuhuoneessa jää tarpeeksi tilaa suihkulle, altaalle, ammeelle ja mahdollisille muille kalusteille
 • Saunaan sisään astuttaessa nousujakkaralle on jätetty tarpeeksi tilaa
 • Välitöntä törmäysvaaraa kiukaaseen ei ole, kulkusuunta yleensä kiukaasta poispäin ja tarvittaessa kiuas suojattu kaiteella.
 • Kiuas on sijoitettu siten että palosuojaetäisyydet täyttyvät joka suuntaan.
 • Oviaukon leveys täyttää rakennusmääräykset.

Lisätietoa asiasta saat tarvittaessa Sun Saunan suunnittelijoilta, autamme mielellämme oikeanlaisen, turvallisen ja toimivan ratkaisun löytämiseksi. Hyvää vappua kaikille!

Saunagalleria   Pyydä tarjous

Kuva 1. Pienessä saunassa ovi on sivussa.

 

L-mallinen laude

Kuva 2. Ovi keskellä suuremmassa saunassa.

 

Saunan lauteet, vastakkaiset lauteet

Kuva 3. Vastakkaiset lauteet, ovi keskellä.

 

Saunan lauteet, U-muotoiset lauteet

Kuva 4. Lasiseinä pesuhuoneesta katsottuna.

Saunan lauteet, L-muotoiset lauteet

Kuva 5. Muista kiukaan turvaetäisyydet.

Saunalöylyt Sun Saunassa

Kuva 6. Turvallinen saunominen.