Jokainen luo omaan kotikylpyläänsä toivotun tunnelman yhteen sointuvilla materiaaleilla ja väreillä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua ja sanonta ”makuasioista ei sovi kiistellä” pitää paikkansa myös suunniteltaessa viihtyisää ja toimivaa sauna- ja kylpytilakokonaisuutta.  Onnistunein lopputulos syntyy kun käytettäviin pintoihin sekä kalusteisiin valitaan käytännölliset ja kestävät materiaalit sekä omaa silmää miellyttävä värimaailma.

Mieltä rauhoittava harmoninen tunnelma syntyy jo saunatilan lämpimästä puupintojen tuomasta luonnontunnusta. Myös elementit vesi, kivi ja tuli tuovat luonnon vahvasti kylpytiloihin. Onkin selvää, että juuri toisiinsa pehmeästi sulautuvat maanläheiset puun, hiekan, kiven ja maan sävyt ovat omiaan kotikylpylän värivalintoja tehtäessä.  Nämä värit kestävät hyvin myös aikaa ja ovat levollinen tausta mahdollisille vahvemmille tehosteväreille.

Lauteissa ja paneelipinnoissa tunnelmaan voidaan vaikuttaa valitsemalla tummempaa ja sävykkäämpää lämpökäsiteltyä haapaa tai vaalean rauhallista tervaleppää. Yhdistelemällä eri puulajeja saadaan väritykseen vaihtelua ja paneelin suunnalla voidaan säädellään tilan dynamiikkaa. Epäsuora valaistus lauteissa korostaa muotoja ja tuo puun kauniisti esiin, peilautuu pinnasta ja ”pehmentää” valon sävyä. Kylpytiloissa lisää valoa, ilmaa ja tilantuntua tuovat kevyesti sävytetyt lasiseinäratkaisut. Ne myös avaavat ja yhdistävät tilan kylpyläkokonaisuudeksi.

Laattojen ja kalusteiden värivalinnoissa kannattaa myös miettiä kokonaisuuden tunnelmaa. Tulen ja auringon punaiset, terrakotat, oranssit ja keltaiset sävyt lämmittävät, pehmentävät ja tiivistävät tilaa.  Vastaavasti veden siniset ja turkoosit värit sekä metsän vihreät värit viilentävät, terävöittävät ja avartavat tilaa. Valkoinen tuo tilaan raikkautta, puhtautta ja valoa ja onkin näin usein oiva valinta, kun tilaan halutaan avaruutta ja selkeyttä.

Saunan lauteetKontrastien luominen eri pintamateriaaleilla ja väreillä tekee tilasta viihtyisän ja mielenkiintoisen.  Yhdistelemällä saunatiloissa pehmeitä puupintoja kovia kivi, laatta ja lasipintoja, tulevat materiaalien luonnolliset ominaisuudet parhaiten esiin. Vaaleiden ja tummien pintojen sekä rauhallisten ja vahvojen värien yhdisteleminen sopivassa määrin tekee tilasta persoonallisen kokonaisuuden. Tärkeää on värien ja materiaalien suhde toisiinsa. Usein rohkeus palkitaan ja näyttävätkin ratkaisut kuviopinnoissa ja kalusteissa kylpytiloissa ovat paikallaan.

Kotikylpylän materiaalivalinnoissa turvallisuus ja puhdistettavuus ovat erityisen tärkeitä seikkoja. Puupintojen ja muiden palavien pintojen turvaetäisyydet kiukaaseen on huomioitava. Laudepuun käsitteleminen parafiiniöljyllä pidentää puun ikää, helpottaa puhdistusta ja syventää puun sävyä. Myös paneloidut pinnat kannattaa käsitellä saunasuojalla, jota saa eri väreissä ja sävyissä.

Saunan lasiseinä, saunan lauteet, kuituvalotKosteiden tilojen vesieristäminen on tehtävä normien mukaisesti ja oikein valitut laatat tekevät tilasta turvallisen ja pitkäikäisen. Lattiassa laatta ei saa olla liukas ja sen tulee olla kooltaan sopiva viemärikaatojen toteutuksiin. Seinässä isokokoinen laatta vähentää helposti likaantuvan sauman määrää ja kasvattaa tilantuntua. Eläväpintaisessa vaaleassa laatassa veden aikaansaamat kalkkitahrat eivät näy niin selvästi kuin tummassa ja tasaisessa. Kiiltävät laattapinnat taas heijastavat hyvin valoa ja tuovat ”peilimäisesti” tilantuntua.

Turvallisuutta tiloihin tuovat lasiovet ja ikkunapinnat, joiden kautta koko kotikylpylä avartuu kerralla hallittavaksi yhtenäiseksi tilaksi. Lasipinta on helppo pitää puhtaana eikä se kärsi kosteusvaihteluista.  Laadukkaat ratkaisut ja materiaalivalinnat maksavat itsensä takaisin käyttömukavuudessa ja iässä.

Yksityiskohdat täydentävät kokonaisuutta. Valitsemalla kotikylpylän kaikkiin tiloihin yhdistäviä tekijöitä, laudepuun sävyiset pesuhuoneen ja pukuhuoneen penkit, on tila johdonmukainen ja toimiva. Samoin kattopaneloinnin jatkuminen yhtenäisenä tilasta toiseen ja tilan yhdistäminen kauniisti puupintoihin sopivilla ja valaistusta pehmentävillä pronssilasiovilla ja -seinillä luovat harkitun kokonaisuuden.  Kiukaan höyry ja kivet nousevat tunnelmallisesti esiin kiuaslinssillä valaistuna ja lauteeseen upotettu, valaistu vesikiulu kruunaa visuaalisen nautinnon. Lisää saunomisen estetiikkaa voi luoda koristekivipinnoilla ja himmennettävillä valoratkaisuilla. Vain mielikuvitus on rajana, kun suunnittelet ja toteutat oman kotikylpyläsi.

Tekstit: Kristiina Sirén, Sunsauna Oy