Juhannus on suomalaisten keskikesän juhla, jolloin päivät ovat pisimmillään ja aurinko paistaa laskematta lainkaan suurimmassa osassa maata. Mökkisauna ja saunominen ovat vahvasti osana suomalaisten perinteistä Juhannuksen viettoa. Saunomiseen varataan aikaan usein koko Juhannusaattoilta, uiden saunoen ja taas uiden, yksin tai yhdessä ystävien tai sukulaisten kanssa. Parasta keskikesän juhlassa ovat tuntikausia kestävä kylpeminen ja saunajuomat sekä saunominen ajan kanssa. Juhannuksen ajan mökkisaunaan valmistetaan perinteen mukaan vihta koivunoksista ja rentoudutaan vasta puhdistetussa saunassa.

Mökkisauna, Juhannus

Vinkit tunnelmalliseen juhannussaunaan

Kauniit tekstiilit. Erityisesti kauniit ja laadukkaat pellavaiset laudeliinat ja pyyhkeet takaavat mukavan saunomishetken. Laudeliinojen lisäksi saunaan löytyy tyynyjä, pesukintaita, peflettejä jne. Saunatekstiilien käyttö mukavuuden lisäksi huolehtii hygieniasta ja on muita saunojia kunnioittavaa.

Mökkisauna, Juhannus

Vastat ja vihtat. Tuo saunaan tai pukuhuoneeseen koivunoksia tai katajanoksia luomaan tunnelmaa. Myös vastojen ja vihtojen teko ja käyttö ovat osa juhannussaunaa. Vastomalla kuoritaan ihoa, mutta ihaninta lienee vastan kesäinen tuoksu, joka täyttää koko saunan.

Valaistus Saunominen on parasta auringon hieman laskiessa, hämyisessä ja luonnon valaisemassa saunassa. Sammuta valot ja nauti pelkästä auringon valosta, kesäillasta.

Mökkisauna, Juhannus

Vinkkejä juhannussaunan puhdistamiseen

Puhdas sauna: Juhannuslöylyt ovat parhaat puhtaassa saunassa. Suurin osa suomalaisista puunaakin saunansa putipuhtaaksi vähintään kaksi kertaa vuodessa, juuri Juhannukseksi ja Jouluksi. Sauna kannattaa puhdistaa katosta lattiaan. Ensin pyyhitään katto ja seinät, jonka jälkeen kuurataan lauteet. Lauteet on hyvä puhdistaa niille soveltuvilla neutraaleilla pesuaineilla, esimerkiksi Sun Sauna -lauteiden pesuaineella.

Sun Saunan hoitoaine

Sun Saunan pesuaine

Mikäli käytössäsi on Sun Saunan lauteet, irrotettavissa olevat lauteen osat on helpompi pestä saunan ulkopuolella, jolloin ne kannattaa myös jättää sinne kuivumaan. Lauteiden ja paneeleiden pesuun on hyvä käyttää niille tarkoitettua pesusientä tai pehmeää harjaa. Pesun jälkeen on huolehdittava saunan ilmanvaihdosta ja siitä, että sauna kuivuu mahdollisimman tehokkaasti. Liian nopeaa kuivumista kannattaa kuitenkin välttää, jotta puu ei tämän takia halkeaisi.
Sun Sauna -tuote

Jos käytössäsi on kiinteästi paikallaan olevat lauteet, on hyvä huolehtia, että lauteiden alapuoletkin tulee pestyä huolella. Lauteet tulisi lopuksi huuhdella kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuisivat. Lauteiden ja paneeleiden pesun jälkeen on hyvä muistaa pestä kiuas ja kiuaskivet sekä saunan lattia.

Sun Sauna Wave lauteet, lämpökäsitelty tervaleppä

Sun Sauna Elegance -laude

Öljyäminen: Kun lauteet ovat kuivuneet, suosittelemme niiden öljyämistä. Käsittele lauteet Sun Saunan Laudesuojalla/parafiiniöljyllä vähintään kerran, mielellään kaksi kertaa vuodessa. Parafiiniöljymme on väritön, hajuton ja myrkytön öljy, jonka tarkoituksena on vähentää kosteuden ja lian imeytymistä lauteisiin. Parafiiniöljykäsittely korostaa puun eri sävyjä muuttaen puun sävyä hieman tummemmaksi. Erityisesti Tervaleppä, Lämpötervaleppä ja Lämpöhaapa saattavat käsittelyn jälkeen olla kirjavia, mutta harvoin puu onkaan täysin tasavärinen.

Laudesuoja, parafiiniöljy

Sun Sauna -parafiiniöljy

Ohje lauteiden öljyämiselle: Lämmitä sauna noin 30 asteeseen ja nosta samanaikaisesti myös öljy lämpenemään. Levitä öljy sienellä, kankaalla tai pensselillä lauteiden molemmin puolin, Erityisesti laudelautojen päihin! Anna parafiiniöljyn imeytyä 1-2 tuntia ja pyyhi tarvittaessa imeytymätön öljy pois.

Relax lauteet, lämpökäsitelty haapa

Sun Sauna Relax –laude

Saunojan perusohjeet

Muista aina saunoessasi suojata lauteesi käyttämällä laudeliinaa. Vältä kantamasta saunaasi turhaa likaa jalkojen tai tavaroiden mukana, saunan oven ulkopuolelle on hyvä asettaa esimerkiksi jalkojen pesuun tarkoitettu vati.

Saunomisen jälkeen käännä irrotettavissa olevat lauteiden osat kuivumaan, aina kun mahdollista. Jätä kiuas päälle hetkeksi saunomisen jälkeen, jotta saunasi kuivuu hyvin ja nopeammin. Muista aina tyhjentää vesiastiat ja kuljeta ne mieluummin kuivumaan saunan ulkopuolelle. Huolehdi, että saunasi ilmastointi toimii vaaditulla tasolla.

Sun Sauna Swing lauteet, tervaleppä

Sun Sauna -lauteen rallit saa irti

Muista lukea huolellisesti kiukaan käyttöohjeet ja noudata valmistajan antamia ohjeita. Emme suosittele kuparisia löylyastioita tai värjättyjä puukiuluja, koska niistä saattaa irrota väriä lauteisiin. Älä kuivaa vaatteita tai muutakaan palavaa materiaalia saunassasi.

Rentouttavia ja nautinnollisia Juhannusajan saunahetkiä,
Toivottaa Sun Saunalaiset!

www.sunsauna.fi