Monesti sauna, pesuhuone ja pukuhuone ovat pieniä noin 4:n neliömetrin tiloja, jotka ovat rajattu pukuhuoneesta puuovella ja saunan/pesuhuoneen välille tulevalla puukarmillisella lasiovella. Lasiseinän tarkoituksena on yhdistää nämä kolme tilaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Lasiseinäratkaisut saunan ja pesuhuoneen väliseinällä ovat kasvattaneet paljon suosiotaan viimevuosina, monesti myös pesuhuoneen ja pukuhuoneen välinen ovi on karmiton lasiovi ilman lahoavia puuosia. Suosituin värisävy on savunharmaa, myös pronssiset ja kirkkaan sävyiset ratkaisut ovat yleisiä.

1. Lasiseinä tilanjakajana

Sun Saunan lasiseinä tuli markkinoille vuonna 2003 ja oli esillä ensimmäisen kerran Laukaan asuntomessuilla. Alussa tarjoamaame kuuluivat vain vakiomittaiset lasiseinät pitkien toimitusaikojen takia, mutta tuotantoprosessin nopeuduttua tehdään nykyään kaikki lasit mittatilaustyönä asiakkaan tilan mukaisesti.

    saunan lasiseina 2

Lasiseinällä saadaan saunaan ja pesuhuoneeseen lisää avaruutta, pesuhuoneesta nähdään saunatilaan ja toisinpäin. Saunan ja pesuhuoneen kattopaneelit asennetaan samaan tasoon, paneelit siis ”jatkuvat” pesuhuoneesta saunan puolelle. Näillä elementeillä saunasta ja pesuhuoneesta tulee yksi tila. Lisäksi lapsiperheessä lasiseinä toimii myös turvallisuutta parantavana tekijänä: Jos pesuhuoneesta löytyy amme, vanhemmat voivat rauhassa saunoa ja samalla valvoa kylpyhetkeä.

saunan lasiseina satiini2. Lasiseinän värivaihtoehdot

Lasiseiniä löytyy useilla eri sävyvaihtoehdoilla.

  • Pronssi
  • Savunharmaa
  • Kirkas
  • Vihreä
  • Etsattu (satiini), Kuvassa ->
  • Pronssietsattu (Satiini pronssi)
  • Savunharmaaetsattu (Satiini savunharmaa)

3. Lasin sävyn valinta

Saunan lasiseinään yleensä valitaan läpinäkyvä lasi. Taas muihin tilan laseihin, kuten pukuhuoneen ja pesuhuoneen väliseen lasiseinään tai karmittomaan lasioveen sävy on yleensä etsattu. Monet tykkäävät että lasi pukuhuoneen ja pesuhuoneen välissä olisi samaa sävyä kuin saunan lasiseinä. Silloin molempiin tiloihin kannattaa valita etsattu lasiseinä tai ovi.

saunan lasiseina savunharmaa 2Pronssi vai savunharmaa? Moni miettii näiden sävyjen välistä eroavaisuutta, kun päätöstä lasien sävyistä tehdään. Pesuhuoneesta katsottuna sillä ei ole suurtakaan merkitystä: Kun lasit laitetaan vierekkäin, eroa ei huomaa kovin helposti. Jos saunassa on kuituvalaistus, niin pronssisen lasiseinän läpi katosottuna valot näyttävät enemmän lämpimän kellertäviltä, kun taas savunharmaassa lasissa ne ovat sinertävät. Tämä on ehkä merkittävin ero pesuhuoneen puolelta katsottuna.

Kun lasia tarkastellaan saunan puolelta on ero sävyjen välillä selvempi. Jos pesuhuoneen laatoitus on vaalea, niin pronssisen lasin läpi pesuhuone näyttää ruskealta. Savunharmaan lasin läpi taasen pesuhuoneesta tulee harmaa. (Katso kuva). Kirkas lasi on taas 100% läpinäkyvä, eli kaikki pesuhuoneen väri säilyvät luonnollisina.

4. Kokolasinen vai puolikorkea seinä?

 Puolikorkeat sivulasit ovat pitkään olleet se suosituin ratkaisu, mutta viime aikoina  myös kokolasiseinät ovat nostaneet suosiotaan.

saunan lasiseina kokolasiseina    saunan lasiseina puolilasiseina

Puolilasiseinä: Toimii parhaiten silloin kun pesuhuoneen puolella suihkut ovat lähellä. Vesi roiskuu yleensä käyttäjästä viistosti alaspäin, näin suurin osa vedestä roiskuu lasin alla olevaan muurattuun alaosaan eikä suoraan itse lasin pintaan. Suurimpana ongelmana on vedessä oleva kalkki. Kun vesi osuu lasiin, se höyrystyy nopeasti, mutta vedessä olevat kalkkijäämät jäävät lasiin. Ellei lasia pestä pitkään aikaan pesuaineilla, niin kalkki jää lasiin pysyvästi. Lisäksi puolilasiseinä peittää ylälauteen runkorakenteet ja mahdolliset kiukaan kytkentäkaapelit jos kiuas on oviseinän nurkkauksessa.

Kokolasiseinän voi asentaa huoletta silloin kun suihkut ovat tarpeeksi kaukana saunan oviseinästä. Jos valintasi on kokolasiseinä, muista verhoilla lauteen päädyt niin että lauteen alle ei näy. Myös kiukaan kytkentäkaapelit kannattaa piilottaa. Kokolasiseinän voi kiinnittää lattiaan kahdella tavalla: Joko pinta-asenteilla alumiinilistalla (sama lista joka myös on lasin sivuilla), tai sitten lattiakiinnikkeillä jotka nostavat lasit 20-30 mm lattiasta. Varsinkin jos lattia lasiseinän kohdalla on vino kannatta mieluimmin käyttää lattiakiinnikkeitä listojen sijaan!

5. Kustannukset

SunSauna ou44 CRW 2107 k-2MBLasiseinän kustannukset riippuvat lasien määrästä & koosta, värisävystä, ja oven saranoiden määrästä ( 2 vai 3 saranaa). Peruskokoinen puolilasiseinä jossa sivulasin korkeus on noin 1100 mm maksaa yhdellä sivulasilla 700-900 euroa ja kahdella sivulasilla 900-1100 euroa. Täyslasiset seinät ovat noin 20-25% kalliimpia. Kannattaa kuitenkin kysyä meiltä tarjousta, niin saat tarkan kustannusarvion. 

Jos lasketaan paljonko lasiseinä tekee lisäkustannuksia tavalliseen ratkaisuun (puukarmillinen lasiovi) verrattuna, niin ero yhden sivulasin kera on noin 400-600 euroa ja kahdella sivulasilla noin 600-800 euroa. Jos etuseinä tehdään perinteisellä tavalla on väliseinälle hankittava harkkoja tuplasti enemmän kun lasiseinän kanssa. Laattoja väliseinälle tulee saman verran, koska lasiseinän kanssa sinun tulee laatoittaa väliseinä myös saunan puolelta. Lisäksi pelkän karmillisen oven omaava umpinainen etuseinä eristetään villalla tai uretaanilevyillä jonka päälle tulevat tuuletusrimat sekä paneelit. Karmillinen ovi pitää myös listoittaa. Edellämainittuun projektiin menee useita tunteja, karkeasti ottaen yksi työpäivä. Lasiseinän asennuksessa menee taas laatoituksen jälkeen noin 2-3 tuntia. Säästöä tulee siis myös pienempien asennuskustannuksien kautta.

Tutkimme asennusajan eroa vielä tarkemmin lähitulevaisuudessa asennuksiemme yhteydessä ja laitamme blogiin vielä tarkempaa laskelmaa! 🙂

Saunagalleria   Pyydä tarjous