Saunaa käytetään monessa kodissa useasti viikossa, joten kylpytiloissa käytettävät materiaalit ovat kovassa rasituksessa. Saunan lauteet, paneelit ja lasipinnat on syytä puhdistaa säännöllisesti, jolloin lika ei pääse pinttymään. Puhdistuksen ohella erilaisten hoitotuotteitten käyttö suojaa pintoja ja pitää materiaalit kauniina ja kestävinä pitkään. Meille Sun Saunalla on tärkeää, että huolella toteutettu sauna kestää aikaa ja siksi tarjoammekin hoito-ohjeiden ohella myös laadukkaita hoitotuotteita.

Lauteiden hoitotuotteet

Puun kuivuminen nopeutuu yli 70 asteen lämpötiloissa, joka aiheuttaa kaikkien saunassa käytettyjen puumateriaalien halkeilemista, harmaantumista ja tikkuuntumista ajan myötä. Jatkuvat kosteusvaihtelut, kastuminen ja kuivuminen edesauttavat puun kulumista.

Puupintojen turhaa kastelua tulee välttää muutoin kuin pesun yhteydessä, ja saunan kuivaaminen käytön jälkeen estää sieni- ja homekasvustojen syntymisen. Oikea tapa kuivata sauna, on pitää kiuas päällä noin puolisen tuntia saunomisen jälkeen. Nopea tuulettaminen ja hyvä ilmanvaihto auttavat kuivumista, mutta kiukaan lämpövaraus kuivattaa saunan. Lauteilla kannattaa käyttää laudeliinoja joilla saadaan käyttömukavuuden ja likaantuminen estämisen lisäksi luotua erilaista tunnelmaa saunaan vaikkapa vuodenaikojen mukaan eri sävyisillä laudeliinoilla.
Lauteiden perushoidoksi riittää nopea kuivaaminen ja laudesuoja-aineen käyttö. Sun Saunan lauteiden hoitopaketti sisältää kaksi pulloa Sun Saunan laudesuojaa, Sun Saunan lauteiden pesuaineen sekä kahvallisen pesusienen.

Saunan peseminen ja lauteen suojaaminen

Saunatiloissa hikoillaan paljon ja siksi saunan säännöllinen pesu on tärkeää. Saunan lattia kannattaa siivota viikko tai kuukausi siivouksen yhteydessä ja poistaa samalla lauteita mahdolliset irtoroskat. Saunan perusteellinen pesu kannattaa tehdä vähintään 1-2 vuodessa ja samalla saunan hoito laudesuojalla. Saunan lauteen pestään ympäriinsä lämpimään veteen tehdyllä miedolla pesuaineliuoksella. Pehmeällä pesusienellä harjataan lauteet puun syiden suuntaan, jolloin estetään lauteen pinnan vaurioitumista.

Saunan pesu ja hoito

Sun Saunan lauteiden puupintojen hoitamiseen tarkoitettu laudesuoja on valmistettu parafiiniöljystä. Laudesuoja estää lauteita likaantumiselta ja vähentää kosteuden imeytymistä puun sisään. Laudesuojan sijaan ei suositella käytettäväksi mitään kasvipohjaisia öljyjä, sillä biologisesti hajotessaan ne voivat nopeuttaa homesienten kasvua. Parafiiniöljypohjainen hoitoaine imeytyy puun syihin ja aine antaa puun hengittää.

Laudesuoja tulee levittää aina vain täysin kuivaan lauteeseen. Tämä kannattaa varmistaa pitämällä kiuasta päällä noin tunnin pesun jälkeen ennen parafiiniöljyn levittämistä. Laudesuoja-aine levitetään kaikkialle istuin- ja jalkalauteisiin. Öljy syventää puun omaa väriä, joten sen vaikutusta kannattaa kokeilla näkymättömään kohtaan ensin, esim. lauderallin alapuolelle. Käsittelyllä voidaan palauttaa lauteen alkuperäinen väri lähes uuden veroiseksi. Sauna on käyttövalmis heti käsittelyn jälkeen.

Lasiseinän ja -oven hoitopaketti

Lasiseinän ja lasioven hoitopaketti

Tehokkain tapa pitää lasit puhtaana on kuivata ne kumilastalla tai pehmeällä liinalla. Pesuvedessä oleva kalkki pinttyy tiukasti saunan lasioviin ja -seiniin, jos lasia ei huuhdella ja kuivata lastalla saunomisen jälkeen. Lasin pinnassa on pieniä huokosia, jotka voivat ajan mittaan kerätä likaa ja saippuajäämiä. Jos kalkki on jo päässyt pinttymään pahasti lasiin, voidaan kalkki saada poistettua hiovilla savivalmisteilla.

Lasiseinän ja -oven hoitopaketti sisältää purkin savivalmistetta ja pesusienen sekä lasin hoito-ohjeet. Savivalmisteen hiovat ainesosat eivät naarmuta lasia, vaan hajottavat saostumat hellävaraisesti. Savivalmiste sopii erinomaisesti myös laatta- ja teräspintojen puhdistamiseen.

Hoida saunaasi oikein – saat saunasi pinnat pysymään kauniina.

Tutustu hoitotuotteisiimme »