Puiset pinnat ovat näkyvin osa sauna- ja kylpytilan visuaalista kokonaisuutta.  Saunan puumateriaalien käyttö vaikuttaa olennaisesti saunan tunnelmaan, koska suurin osa tilojen pinnoista on paneelia ja laudetta. Materiaalien valintaan on syytä paneutua huolella viimeistään saunan suunnitteluvaiheessa.

Puupintojen luoma lämmin tunnelma on monelle saunojalle tuttu jo lapsuuden saunakokemuksista ja siksi saunassa on yleensä totuttu suosimaan perinteisiä puupintoja. Sauna on rentoutumista varten, joten yksinkertainen ja rauhallinen tyyli sopii saunaan hyvin. 

Samojen materiaalien toistuminen saunassa, pesuhuoneessa ja pukuhuoneessa luo yhtenäistä ilmettä ja toimii monesti kantavana teemana mukaillen rakennuksen muita tiloja. Valitsemalla kotikylpylän kaikkiin tiloihin yhdistäviä tekijöitä, kuten laudepuun sävyiset pesuhuoneen ja pukuhuoneen penkit, on tila johdonmukainen ja toimiva. Samoin kattopaneloinnin jatkuminen yhtenäisenä tilasta toiseen luo yhdenmukaisuutta ja tilavuuden tuntua.

Tyyliseikkojen lisäksi materiaalien käytännöllisyys on hyvä huomioida suunnitteluvaiheessa. Laadukkaat ratkaisut ja materiaalivalinnat maksavat itsensä takaisin käyttömukavuudessa ja iässä.

Kestävät ja pestävät pintamateriaalit

Saunan puupinnat ovat äärimmäisessä rasituksessa. Jatkuvat kosteusvaihtelut, kastuminen ja kuivuminen, edesauttavat puun halkeilua ja tikkuuntumista. Laudemateriaalin valintaan vaikuttaa puun pitkäikäisyys, helppohoitoisuus, kosteuden kestävyys ja lämmönjohtavuus. 

Lämpökäsittely tekee monesta puulajista nimenomaan laudekäyttöön sopivaa. Lämpökäsittelyssä puu menettää hieman massaa ja sen lämmön johtavuus pienenee ja vääntyminen vähenee. Lämpökäsitellyt vaihtoehdot ovat suosittuja laudepuuna niiden hyvän käyttökestävyyden ja kauniin värinsä vuoksi. Lämpökäsiteltyä puuta suositellaan käytettäväksi varsinkin yhteisösaunoissa, jotka ovat kovassa saunomiskäytössä ja joita pestään usein. Saunan puupinnat pysyvät vuodesta toiseen hyväkuntoisina, kun niille tehdään suojakäsittely säännöllisesti.

Sun Saunan laude- ja paneelimateriaaleina käytetään aina A-luokkaista asennusvalmista puutavaraa. Käyttämämme puu on ns. puusepänkuivaa eli se voidaan asentaa huoletta ilman kosteuden tasaamista. Haluamme toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja siksi Sun Saunan varastossa arvokas puutavara on mittalajiteltu hukkamateriaalin minimoimiseksi. 

Sun Saunan laudemateriaaleina käytetään lehtipuita, jotka eivät eritä pihkaa. Suosituimmat saunamateriaalit ovat tällä hetkellä lämpökäsitelty haapa, lämpökäsitelty tervaleppä ja tervaleppä. Suosituin laudepuun leveys on 28 mm x 90 mm, mutta saatavana on leveämpiäkin laudepuita, kuten 28 mm x 120 mm ja 28 mm x 140 mm. Lauteen runkona käytetään hyvin kosteutta kestävää havupuuta. 

Valitse parhaat puulajit saunaasi 

Saunan puumateriaaleina käytetään sekä havu- että lehtipuuta. Runkopuuna kannattaa käyttää havupuuta, joka kestää paremmin kosteutta kuin lehtipuu. Lehtipuut, kuten tervaleppä ja haapa ovat huokoisia ja pihkaamattomia, minkä vuoksi ne sopivat hyvin laude- ja paneelimateriaaleiksi. 

Materiaaleista vaaleimpia ovat havupuut, apachi ja haapa. Terva- ja harmaalepän väri vaihtelee vaalean punertavasta punaruskeaan. Lämpökäsittely tekee puusta tummemman, vääntymättömän ja paremmin kosteutta kestävän.

Sun Saunan puumateriaalit lauteisiin ja paneeleihin:

  • Jättiläistuija – Väri vaihtelee tummanruskeasta kellertävään. Selkeät värisävyjen vaihtelut tekevät puun pinnasta elävän, ja puu kestää hyvin saunaolosuhteita. Huokoisen rakenteensa ansiosta se on kevyttä eikä tunnu epämiellyttävän kuumalta. 
  • Tervaleppä – Kaunis vaalea materiaali, maltillinen syykuvio. Väri vaihtelee punertavasta punaruskeaan. 
  • Haapa – Käsittelemätön haapa on hyvin vaalea ja tasasävyinen materiaali. Haapaa on saatavana vain paneelina.
  • Lämpökäsitelty tervaleppä – Lämpökäsitellyn puun väri on kauniin ruskea. Sävyerot ovat pienempiä kuin lämpökäsitellyssä haavassa. Lämpökäsitelty tervaleppä on muotonsa pitävä, lahonkestävä ja myrkytön, koska sen valmistusprosessissa on käytetty vain vesihöyryä ja lämpöä.
  • Lämpökäsitelty haapa – Lämpökäsitellyn puun väri on kauniin ruskea, hieman kellertävä. Selkeät värisävyjen vaihtelut tekevät puun pinnasta elävän. Lämpökäsiteltyhaapa on muotonsa pitävä, lahonkestävä ja myrkytön, koska sen valmistusprosessissa on käytetty vain vesihöyryä ja lämpöä.
  • Lämpökäsitelty tervaleppä DARK – Huom! Saatavana vain paneeleissa. Väri on tummanruskea. Sävyerot ovat pienempiä kuin lämpökäsitellyssä haavassa. 
  • Lämpökäsitelty magnolia – Väri vaihtelee tummanruskeasta vaaleanruskeaan, mutta kokonaisuus on tummempaa kuin haavassa tai lepässä. Lämpökäsitellyssä magnoliassa on kaunis, elävä syykuvio.

 

 

Ilmainen panelointisuunnitelma helpottaa hankintaa

Tarjouspyynnön yhteydessä kannattaa pyytää ilmainen panelointisuunnitelma. Suunnitelma sisältää laskelman tarvittavien paneeleiden määrästä, pituuksista sekä asiantuntijamme suosituksen materiaalista. Paneelilaskuri on mainio työkalu, jolla saadaan kartoitettua paneelimenekki tarkasti. Sun Saunan paneeli- ja laudemateriaalit tulevat samasta paikasta, mikä vähentää mahdollisia sävyeroja. Paneelimme ovat A-luokan oksatonta paneelia, joka toimitetaan pakattuna 6 tai 9 kappaleen pakkauksiin valmiiksi mittalajiteltuna. Paneelimittoja löytyy noin 30 senttimetrin välein, mikä vähentää merkittävästi ”hukkapaneelin” määrää.

Muistathan, että sauna on valmis vasta sitten kun se on viimeistelty kauniilla listoilla. Panelointia täydentämään saat kauttamme listat niin saunaan kuin pesuhuoneeseenkin. Vaakapanelointiin yhdistetään nurkkalista, ja pystypanelointiin kattolista. Puupaneeleiden ja listojen sävyyn sopiva puinen ilmastointiventtiilin kansi luo huoliteltuun ilmeeseen viimeisen silauksen. Saunan sisustaminen on tärkeä osa saunomiskokemusta ja siksi huomioida, että esim. sisustuspaneelit ja pukuhuoneen kalustus sopivat yhteen muiden puupintojen kanssa.