Kiireinen ja kuuma ”intiaanikesä” alkaa olemaan takanapäin ja kalenteri on kääntynyt syyskuun puolelle. Syksyllä luonnonvalon määrä alkaa pikkuhiljaa vähenemään ja päivät lyhenevät. Syys-lokakuussa minusta tuntuukin että erikoisliikkeiden mainokset ovat erilaisia valaistusratkaisuja pullollaan.

Mikä on oikeanlainen valaisintyyppi saunan valoksi?

Minkälaiset valaistusratkaisut tuovat sitten tunnelmaa sauna- ja pesuhuonetiloihin näin pimeän syksyn lähestyessä? Kesällä mökkisaunaan ei ymmärrettävästi monestikaan kaivata mitään modernia tai prameaa saunavalaistusta, yöttömän yön valo joka kajastaa saunan ikkunasta tuoden tilaan luonnonvaloa on monelle aivan riittävä valaistus kylpemisen ajaksi. Kun kesämökeiltä aletaan siirtymään takaisin kotisaunaan alkaa valaistuksen merkitys korostua enemmän.

Puuritiläsäleiköllä suojattu hehkulamppu alkaa olemaan saunan valaistuksessa jo menneen talven lumia. Sellainenkin toki voi olla esimerkiksi siivousvalona. Nykypäivän suosituimmat ratkaisut kuitenkin ovat saunan kuituvalot tai LED-valaistus.

LED-valaistus on kertainvestointina halvempi ratkaisu. Me olemme kuitenkin törmänneet ledien kanssa sellaiseen ongelmaan (tätä myöskin ”laboratiossa” testanneena) että nykytekniikalla valoteho meinaa saunan kuumissa & kosteissa olosuhteissa heikentyä turhan nopeasti. Valotehon säilymisen lisäksi kuituvalaistuksen toinen etu led-valaistukseen nähden on huollon helppous. Kuituvalaisimessahan on vain yksi valonlähde (projektorin sisällä oleva polttimo) ja itse kuidut johtavat valon saunassa haluttuun paikkaan. Jos polttimo pääsee palamaan on projektorin suojakotelo helppo avata ja valonlähde vaihtaa, koko projekti vie aikaa vain muutaman minuutin.

Mitenkä kuidut tulisi saunaan sijoittaa?

Sun Saunan valikoimasta löytyy kolme erilaista saunan kuituvalaisinvaihtoehtoa: laudekuitusarja, laudekuitusarja kiuanslinssillä sekä kattokuituvalaisin. ECO-mallin laudekuituvalaisimessa kuidut sijoitetaan yleensä istuinlauteen etureunaan osoittamaan alas kohti jalkalaudetta, sekä lauteen selkänojaan osoittamaan ylös kohti seinäpaneeleita. Kuitujen välinen etäisyys tulee olla noin 20 – 30 senttiä, tämä laskusääntö auttaa määrittämään laudekohtaisesti oikeanlaisen kuitusarjan: Kuituja ei saa olla liian vähän, mutta toisaalta liika valon määrä pilaa tunnelman. Meidän saunavalaisimemme kuitujen määrät vaihtelevat 10 ja 44 kuidun välillä. Pienimmät sarjat ovat luonnolisesti suoraan istuinlauteeseen, keskikoiset sarjat L-mallin lauteeseen ja isot sarjat U-mallin sekä vastakkain istuttaviin lauteisiin.

Lauteen lisäksi saunan valaistus voi tulla joko kokonaan tai osittain katosta. ECO-saunavalaisimeen on saatavilla lisävalona katton kiukaan yläpuolelle sijoitettava kiuaslinssi. On hyvä muistaa että kattoon sijoitettavien kuitujen tulee saunassa olla aina lasipäällysteisiä, muovinen kuitu ei kestä jatkuvassa käytössä katon rajassa olevia korkeita lämpötiloja!

Jos vierastat ajatusta siitä että saunan valo on integroitu kiinni lauteisiin, on silloin syytä valita laudekuitusarjan sijasta kattokuituvalaisin. Tällaisen valaisimen kanssa on eri variaatioiden määrä lähes rajaton, kuitujen määrä ja paksuus vaihtelee mieltymyksien mukaan rajusti. Kattokuituvalaisin on myös kätevä ratkaisu jos haluat laudekuituvalaisimen lisäksi korostaa kiukaan taakse sijoitettavaa koristekiviseinää, sillä muovikuidut eivät myöskään saa olla liian lähellä kiuasta sijoitettuna. Kattokuituja voidaan käyttää saunan lisäksi myös pesuhuoneen puolella, valitsemalla runsas määrä pieniä kuituja saadaan aikaiseksi komea ”tähtitaivas” kylpyhuoneeseen.

Relax laude, jättiläistuijaa ja paneeli lämpömagnolia 15x145 STS

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Saat halutessasi tarjousta meiltä pyytäessä aina asiantuntijamme ehdotuksen ja mielipiteen myös valaistuksen suhteen. Tässä vielä lopuksi pieni vinkkilista sinulle joka pähkäilet parhaillaan saunavalaisimen hankintaa:

  • Saunaan valasimeksi mielummin kuitu- kiuin led-valaisin. Ledejä voit käyttää esimerkiksi kylpyhuoneen puolella jossa lämpötilat eivät ole niin korkeita!
  • Valitse lauteeseen aina mielummin hieman liian suuri kuin pieni määrä kuituja. Suunnittelijamme auttaa mielellään oikeanlaisen sarjan valinassa.
  • Nykyaikaisen saunan kuituvalon projektorin ja muuntajan pystyy asentamaan (ainakin meidän tuotteemme!) saunatilan sisälle. Jos valaisin tulee joltakin muulta toimittajalta muista varmistaa onko kyseessä kuivantilan projektori joka tulee sijoittaa saunan ulkopuolelle, esimerkiksi tekniseen tilaan.
  • Ota huomioon projektorin ja muuntajan sijoituspaikka jo sähkötöiden suunnitteluvaiheessa, myös tässä saat meiltä lisävinkkejä!
  • Itse kuitujen asentaminen lauteeseen on varsin helppoa. Jos lauteemme mukana tulee kuituvalaisin on istuimen etureunaan jyrsitty valmiiksi ura kuitua varten, sinun tulee vain asennusvaiheessa määrittää reiät kuitujen ulostuloille.
  • Muita käyttää valaisimen verkkovirtaan kytkemisessä aina oikeaa sähköalan lisensoitua ammattilaista!

Saunagalleria   Pyydä tarjous