Vastakkain istuttavat suorat tai kulmalauteet ovat monen rakentajan haaveissa kun uuden talon kylpyhuone-/ ja saunaosastoa suunnitellaan. Harmillisen monesti vain törmää tilanteeseen jossa sauna yksinkertaisesti on liian pieni tälle mallille. Siksipä päätimme jakaa hieman suuntaa antavia vinkkejä tämän mallisen saunan suunnitteluun! Jatkossa kerromme myös L- ja U-mallisen lauteen mitoituksesta.

Vastakkaiset lauteet Classic-mallilla

Ensiksi on hyvä päättää halutaanko saunaan vastakkain istuttavat kulmalauteet vai riittävätkö vastakkain istuttavat suorat. Vastakkaiset L-mallin/kulmamallin lauteet tekevät saunatilasta näyttävän ja kaarevia selkänojia vasten on mukava nojailla. Vastakkaiset suoran istuinlauteet sen sijaan mahtuvat hieman pienempään tilaan ja mahdollistavat ”löhöilylauteet” kun istuinsyvyyttä vain kasvatetaan tarpeeksi suureksi. Suorat ovat toki myös kustannukseltaan huokeammat kuin vastakkaiset L-mallin lauteet!

Vastakkaisissa L-mallin lauteissa on peräseinän leveysmitan oltava minimissään noin 2600 mm. Classic – mallistomme lauteilla toteutetussa ratkaisussa peräseinän nurkkiin tulevat kulmaelementit käsinojapäädyn kera vievät tilaa 950 mm nurkasta kohti kiuasta mentäessä. Kiuas sijoitetaan näiden kulmaelementtien väliin, keskelle saunan peräseinää. Tilaa kiukaalle kulmaelementtien väliin on hyvä jättää n. 700 – 800 mm, kiukaan mallista riippuen.

Lauteet vastakkain, led-valot

Toinen vaihto tilaan on vastakkain istuttavat suorat lauteet. Istuinlauteemme vakiosyvyys Classic – mallissa on 540 mm, syvyyttä voi kasvattaa mittaan 600 mm, niin lauteilla köllöttely on mukavampaa. Liian suureksi istuinsyvyyttä ei kannata kasvattaa, ellei tilaan haluta nimenomaan makuulaudetta ja istumamukavuus on sivuseikka. Pilarimallin kiuasta käytettäessä on hyvä ympäröidä kiuas jalkalauteen päälle asennettavalla puisella pyöreällä suojakaiteella. Tilan tarve on pienempi koska kulmakappaleita ei ole. Jalkalaudetilaa per puoli on hyvä jättää noin 40 senttiä. Laudetilaa on hyvä varata yhteensä noin 1 metri/puoli, kiuas vie mallista riippuen suojakaiteineen tilaa noin 600 – 700 mm. Hyvä peräseinän leveysmitta on silloin luokkaa 2600 – 2700 mm. Jos istuinlauteet tehdään vakiosyvyydellä 540 mm ja jalkalaudetilasta ollaan valmiita tinkimään hieman, saadaan vastakkaiset suorat mahdutettua toki hieman pienempäänkin tilaan!

Vastakkaiset lauteet Relax-mallilla

Vastakkaiset lauteet ovat olleet viimevuosina erittäin suosittuja Relax-mallistomme lauteilla toteutettuina. Malliston muotokieli leveiden ja jyhkeiden laudelautojen yhdistettynä suoraviivaiseen ulkonäköön sopii hyvin kokoluokaltaan isompiin saunatiloihin.

laudepaketti relax jättiläistuijaa 28*190, paneeli lämpökäsiteltyä magnoliaa 15x145 STS

Suorissa vastakkaisissa mitoituksen suhteen pätevät suunnilleen samat minimitat kuin Classic – mallissa, Relax – lauteen vakioistuinsyvyydet ovat 550 mm tai 610 mm, riippuen laudelautojen leveydestä!

L-mallin ratkaisu vaatii tilaa hieman enemmän leveyssuunnassa verrattuna Classic – malliin. Kohti kiuasta menevät istuinlauteen osat kannattaa tehdä vähintäänkin reilun metrin mittaisina, muuten L-muoto ei pääse korostumaan tarpeeksi. Peräseinän leveydeksi tilaa kannattaa varata noin 3 metriä.

Muista myös että mitä enemmän mitoituksen suhteen on pelivaraa, sitä enemmän on kiuasvaihtoja. Tarpeeksi väljä mitoitus tekee saunasta myös turvallisen käyttää, kun kiuas ei ole liian lähellä saunojia! 

Suositusmitat

Vastakkaiset suorat lauteet: 2600×2000 (leveys x syvyys)
Vastakkaiset L-lauteet: 2800*2100 (leveys ja syvyys)