Sauna on meille suomalaisille tärkeä osa rakennus- tai remontointiprojektia. Saunahullussa maassamme onkin yli 2 miljoonaa saunaa. Minkälaisia saunoja suomalaiset haluavat rakentaa 2010-luvulla ja minkälaista designia etsitään? Nämä ovat meille sauna-alalla toimiville ihmisille ja yrityksille aina päivän polttavia kysymyksiä, siksipä päätin hieman esitellä tässä kirjoituksessa nykyistä Sun Saunan mallistoa ja samalla toivoisin Teiltä arvoisat asiakkaat/lukijat kannanottoja ja toiveita. Minkälaista muotokieltä Te haluatte lauteisiinne, mitä sävyjä haluaisitte nähdä seinäpaneeleissa, minkälaisesta valaistuksesta ja oheistuotteista olette kiinnostuneet.

Sun Sauna Classic

Sun Saunan pisimpään mallistossa ollut laudemalli on Classic-mallimme. Sen tunnistaa lauteen pyöreästä ja pehmeästä designista. Classic-mallin laude pääsee näyttämään parhaat puolensa L- ja U-mallin lauteissa, joissa on pyöristetty nurkkaelementti selkänojineen. Istuinlauteen lauderallitukset ovat penkkeihin nähden poikkisuuntaisesti. Myös istuimen etuprofiili on pyöristetty kuten myös sisääntuloaukon profiilireuna.

Kuva 1. Laudepaketti Classic, materiaali lauteessa tervaleppä ja paneelit lämpökäsitelty haapa.

Sun Sauna Relax

Nykyään monet asiakkaat toivovat lauteen muotokieleksi modernin, kantikkaan mallin leveillä laudelaudoilla. Tästä onkin juontanut juurensa muutamia vuosia sitten lanseerattu Relax-mallistomme.

Mielestäni tämä malli on loistava valinta etenkin isoihin saunatiloihin, lauteen muoto ja massiivinen desing pääsee silloin parhaiten oikeuksiinsa. Laudelautojen leveys on Relax-mallissa valittavissa välilä 120 – 180 mm, materiaalista riippuen. Kuvassa oleva sauna on Jyväskylän myymälässämme oleva näyttelysauna jonka erikoisuutena on jalkalauteeseen upotettu vesikiulu, jota valaisee sen pohjaan sijoitetut valokuidut!

laudepaketti relax jättiläistuijaa, paneelit lämpökäsitelty magnolia 15x145 STS

Kuva 2. Laudepaketti Relax. Materiaali lauteessa jättiläistuija ja paneeleissa lämpökäsiteltyä magnolia

Sun Sauna Wave

Uusi laudemallistomme jäsen siis kantaa nimeä Wave. Malli yhdistää Classic-lauteistamme tutun pyöreän muotokielen Relax-mallimme jyhkeän leveisiin lauderalleihin. Ylä- ja alalauteen etureunat ovat kaarevat ja lauteiden istuinosan laudelaudat kulkevat pitkittäissuuntaisesti. Mallin on suunnitellut Marko Harju. Marko haki laudemallille mallisuojan vuonna 2009 ja hän toi mallin Sun Saunan tuotevalikoimaan.

Lämpöleppäpaneeli ja Wave laude

Kuva 3. Laudepaketti Wave. Laudemateriaali tervaleppä ja paaneelit lämpöleppä DARK

Sun Sauna LOG

Log-mallin pelkistetty muotokieli sopii niin mökin/kesäasunnon hirsiseinäiseen rantasaunaan, kuin modernimman kivi-, hirsi- tai puutalon saunaan. Erityistä Log-lauteissa on sen kiinnitysratkaisu joka mahdollistaa erillisten laudelankkujen irrotuksen kädenkäänteessä: Laudelankut on helppo pestä lauteiden molemmilta puolilta!

Log laude

Kuva 4. Laude saa käsiteltynä mustaksi tai saa ilman käsittelyä. Materiaali on kuusi.

Kun oikea laudemalli on löytynyt on hyvä pohtia myös kuinka se istuu kokonaiskuvaan. Esimerkiksi paneeleiksi Classic-lauteen kanssa valitaan yleensä ”pyöreäponttinen” ja kapeampi paneeli, kun taas Relax- ja Wave-mallin kanssa suositaan monesti leveitä ja teräväponttisia paneeleita muotokielen yhdenmukaisuuden takia. Paneelimateriaalit näet tästä. Materiaalivalinnat ovat myös tärkeä osa oikeanlaista kokonaisuutta hakiessa, mikä paneeli sopii parhaiten yhteen minkäkin laudemateriaalin kanssa ja minkä sävyinen lasiseinä natsaa kylpyhuoneen laatoitukseen?

Minkälaisia ajatuksia ja toiveita teillä on saunanne suhteen, ottaisimme mielellään ajatuksia, ideoita ja mielipiteitä vastaan pystyäksemme vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla tarpeisiinne?