Kesä on aluillaan ja kesämökin ensimmäiset puuhastelut kuten haravointi, ikkunoiden pesu ja yrttien istuttaminen on jo suoritettu. Nyt odotellaan ensimmäisiä kesävieraita mökille rentouttavan viikonlopun viettoon. Paikalle saapuvat pari läheisintä ystävääni ja on sovittu, että ensin suoriudutaan pienestä keittiöremonttiprojektista, sen jälkeen vietetään täydellinen tyttöjen saunailta kaikilla herkuilla! Aurinko paistaa, koivut vihertävät, sininen rantavesi liplattaa ja eväskorit notkuvat herkuista. Mietin voisiko enempää enää toivoa samalla kun tyttöjen pieni rättikattoauto kaartaakin jo mökkisaunan pihaan.

Suomalaiset saunanautinnot parhaimmillaan tarjoaa puulämmitteisellä kiukaalla varustettu mökkisauna järven rannalla tuoksuineen, öljylampun loimussa ja hyvässä seurassa. Kaupunkilaistytöillä nautinto alkaa jo saunan lämmityspuuhilla eli halkojen hakkaamisella ja veden kantamisella saunan muuripataan. Linnut laulavat pesänrakennuspuuhissaan kun käymme metsässä tekemässä nuorista koivuista kesän ensimmäisen hennon saunavihdan, tänään hellitään sielua ja ruumista!

Aurinko alkaa laskeutua ja talkoopuuhat ovat voiton puolella on aika siirtyä aloittamaan saunailtaa. Ei haittaa vaikka mökin keittonurkkaus on pintaremontin alla, tänään nimittäin kokeillaankin kokkaamista puukiukaalla saunomisen lomassa! Tuhti iltapala korvaa kiireisen päivän lomassa väliin jääneen illallisen, ja mikä parasta se valmistuu lähes huomaamatta saunomisen lomassa ollen valmista nautittavaksi heti saunomisen päätteeksi. Illan menu on seuraavanlainen: jättikatkarapupannu kiuaskivillä, sämpylät kiukaan tulipesässä ja juuri poimitut raparperit jälkilämmöiltä kylmän vaniljajäätelön kera tarjoiltuna!

saunaruoka

Kun sauna on lämmin asetellaan rapukasari foliokannella kiukaan kulmalle muhimaan ja noustaan lauteille ottamaan kunnon löylyt. Kaikki saavat nyt ”piiskaa” tuoreella saunavihdalla, jalat hautuvat yrittikylvyssä kesäkuntoon ja tunnelma on korkealla kun vaihdamme menneen viikon kuulumiset rennosti saunan lauteilla lepäillen. Viimeiset löylyt heitettyämme lisään kasarin pintaan katkaravut ja juuston. Kun kiukaan tulipesässä on enää vain hiipunut hiillos työnnämme kohonneet sämpylät kiukaan uuniin. Peseytymisen lomassa kannattaa olla tarkkana etteivät sämpylät vain pala ja ravut eivät sitkisty. Kun nostamme nämä herkut pöytään laitamme kiukaalle vielä jälkiruokaraparperit tekeytymään, kohti nauttii myös vatsa!

Alkukesän saunamenu illanistujaisiin

JÄTTIKATKARAPU – KOOKOSKASARI

  • 1 rkl seesamöljyäkuva 1
  • 1 punasipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 tl vahvaa paprikajauhetta
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1/2 punainen chili
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 rkl kalakastiketta
  • mustapippurirouhetta, tinjamia ja basilikaa
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 1-2 dl minitomaatteja
  • 1 tlk kookoskermaa
  • noin 400g jättikatkarapuja
  • 1,5 dl parmeesaniraastetta
  • 1dl tuoretta korianteria
  • 1 sitruuna lohkottuna

Kuullota uuninkestävässä kasarissa kookosöljy, punasipuli, valkosipuli, tomaattimurska ja kaikki mausteet. Lisää seuraavaksi pilkotut kevätsipulinvarret, minitomaatit ja kookoskerma. Peitä kasari foliolla tai kannella ja nosta kiukaalle muhimaan. Lisää saunomisen päätteeksi pinnalle jättikatkaravut sekä parmesaaniraaste ja gratinoi valmiiksi. Tarjoa kuumana tuoreen korianterin, sitruunalohkojen ja lämpimien sämpylöiden kera.

NOPEAT SAUNASÄMPYLÄT 6 KPL

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • vajaa rkl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2 dl kylmää vettä
  • siemensekoitusta

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Muotoile jauhoisilla käsillä pyöreiksi sämpylöiksi ja koristele pinta siemenillä. Paista kiukaan uunissa (noin 200 asteessa) 10 minuuttia.

KARAMELLISOIDUT RAPARPERIT

  • 2 kpl raparperin varsiakuva 4
  • 1 rkl voita
  • 3 rkl sokeria
  • 1 dl vettä
  • inkivääriä, kanelia ja kardemummaa
  • suolattuja pistaasipähkinöitä
  • vaniljajäätelöä
  • juoksevaa hunajaa
  • tuoretta minttua

Laita uuninkestävälle pannulle voi, sokeri, vesi ja vinoon leikatut raparperilohkot. Lisää mausteet ja laita päälle folio. Hauduta kiukaalla tai kiukaan uunissa niin että raparperit pehmenevät. Tarjoile jälkiruuaksi lämpimänä pistaasipähkinöiden, vaniljajäätelön ja juoksevan hunajan kera. Koristele halutessasi tuoreella mintulla!

Herkullisen aterian jälkeen, päivän töihin tyytyväisinä, puhtaina ja kylläisinä kävimme nukkumaan auringon painuttua jo mailleen. Seuraavalla mökkireissulla lasketaankin sitten laituri, heitetään talviturkki ja kiukaalla kypsyvät uudet perunat ja jos Ahti suo, pienet ahvenet. Jälkiruuaksi tarjoillaan toivottavasti metsämansikkamaitoa. Tulevista saunreissuista uneksien nämä tytöt painoivat pään tyynyyn.

mokkiranta