Vaikka itse Asuntomessukohteet onkin jo esitelty, niin ajattelin esitellä yhden niistä tänään hieman ”pintaa syvemmältä”!

Kohteethan eivät olisi muuta kuin pelkkää kiveä, puuta ja muita rakennusmateriaaleja ilman asukkaitaan. Vasta asukkaat tekevät talosta kodin ja jokaisen asukkaan takaa löytyy oma tarinansa. Yksi kiehtova tarina liittyy kohdenumeroon 29, Daaliatielle nousseeseen Lakka-kivitaloon jonne messujen jälkeen kodiksi asettautuu hiihtäjä Matti Heikkinen perheineen.

Kainuusta kotoisin oleva ja sittemmin ”jyväskyläläistynyt” Heikkinen on maastohiihdon maailmanmestari perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin kilpailusta Oslon MM-kisoista vuodelta 2011. Tulevanakin talvena moni suomalainen kohdistaa katseensa juuri Heikkiseen kun Falunin MM-kisojen mitalitoiveita aletaan listata.

Pelkkien kohdekuvien ja faktojen lisäksi olin kiinnostunut tietenkin kyselemään hieman lisää Matin ajatuksista liittyen rakennusprojektiin (etenkin tietenkin saunan osalta) sekä kuulemaan minkälaista huippuhiihtäjän kesäharjoittelu on. Lähestyinkin Mattia haastattelupyynnön merkeissä, alla mestarin vastaukset & allekirjoittaneen ”harrastelijajournalistin” esittämät kysymykset!

Kuinka kesäharjoittelukautesi on sujunut ja minkälaisia harjoitteita se sisällään pitää?

”Kesäharjoittelu on heinäkuussa kiivaimmillaan tuntimäärien puolesta. Harjoittelen kotona 5+2-systeemillä, eli viikossa tulee yhteensä 5 treenipäivää ja 2 päivää on varattu levolle. Omat ja maajoukkueen harjoitusleirit rikkovat sopivasti 5+2-systeemiä ja tuovat harjoitusohjelmaan pidempiä kuormitusjaksoja. Rullahiihto, juoksu, maantiepyöräily ja punttisali ovat käyttämiäni kesäharjoittelulajeja, juurikin mainitussa tärkeysjärjestyksessä!”

Teitä on Kainuusta murtautunut jo useampi hiihtäjä (sinä, Anne Kyllönen ja Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdon puolella) aivan maailman huipulle. Onko kainuulaisessa mentaliteetissa jotakin sellaista, minkä takia sieltä tulee hyviä kestävyysurheilijoita?

”Itse voin todeta kuuluvani Pekka Vähäsöyringin kuvailemaan kainuulaiskategoriaan: pieni ja sopivat ”v*ttumainen” jätkä ;). Jälkimmäinen ja ehkä kuitenkin se tärkein ominaisuus on periksiantamattomuus sekä päämäärätietoisuus. Uskon että pitkäjänteinen ja rehti työ palkitaan elämässä yleensäkin.

Kuuluuko kesääsi joku tietty tapahtuma tai perinne johon pyrit aina osallistumaan, jos se vain on omien aikataulujesi puolesta mahdollista?

”Juhannuksen viettäminen mökillä ja rantasaunan lämmittäminen on aina ohjelmassa jos vain olen juhannuksena Suomessa”

Mitä suomalainen sauna sinulle henkilökohtaisesti merkitsee?

”Sauna on erittäin tärkeä paikka rauhoittumiseen, palautumiseen ja rentoutumiseen”

Kun aloititte Lakka-kivitalosi suunnittelun, minkälaisia ajatuksia sinulla itselläsi oli sauna- ja pesutilojen toteutuksen suhteen? Oliko mielessäsi jo valmiina selvä visio minkälaisen pohjaratkaisun näihin tiloihin haluat, tai minkälaisia puumateriaaleja saunan lauteissa ja paneeleissa käytetään?

”Arkkitehtini (Serum Arkkitehdit Oy) teki talon pohjapiirroksen, jossa pesu- ja saunatilat olivat avarat sekä tiloihin pääsi riittävästi luonnonvaloa. Puumateriaaleiksi valitsimme jo heti alussa tervalepän, lopputuloksesta tuli mielestäni erittäin onnistunut.”

Miksi juuri Sun Saunan Relax-malliston laude nousi eri vaihtoehtojen joukosta sinun valinnaksesi?

”Sun Saunan asiantuntijat suosittelivat minulle juuri kyseistä mallia. Vaikka itsekin olen melkoinen saunojen ”suurkuluttaja”, niin luotan silti asiantuntijan mielipiteeseen näissä asioissa!”

Kuinka paljon osallistuit itse saunan suunnitteluun ja kuinka paljon taas jätit yksityiskohtia Sun Saunan suunnittelijan päätettäväksi?

”Esitin itse toiveeni arkkitehtini suunnitelmien pohjalta, joita halusin saunassa ja pesutilassa olevan!”

Jos saisit itse vapaasti päättää, niin mihinkä päin Suomea rakennuttaisit kesämökkisi rantasaunan kera?

”Suomessa on niin paljon kauniita paikkoja, niin eteläisessä kuin pohjoisessakin osassa maatamme että parempi jättää tuo päätös vielä tulevaisuuteen!”

Suosikki saunavirvokkeesi?

”Kylmä vesi tai Olvi”

Erikoisin tai paras saunakokemuksesi?

”Kävin lapsena ja nuoruudessani Kajaanin uimahallin punttisalilla ja samassa yhteydessä myös uimassa pari kertaa viikossa. Treenit päättyivät aina saunan lauteille. Noilla lauteilla istuin ja kuuntelin monenlaisia tarinoita. Vanhempien ja viisaampien saunojien värikkäitä tarinoita kuunnellessa joutui pohtimaan sekä oppimaan elämän tosiasioita. Saunassa näkee monta asiaa uudella tavalla, lauteilla pohdiskellessa asioihin saa aina uutta näkökulmaa”

Voit lukea lisätietoa Matin urasta ja tulevista tavoitteista sekä katsella kuvia huippuhetkistä täältä ».

Saunan lauteet, tervaleppä