Keskikesän juhlaa vietetään perinteisesti saunomalla ja uimalla. Pitkän juhannusviikonlopun aikana saunassa ehditään viettää runsaasti aikaa, aamusta iltaan. Tällöin kannattaa huolehtia, että saunatilat pukuhuoneineen ja vilvoittelualueineen ovat siistit ja viihtyisät.  Juhannussaunaan on perinteisesti valmistauduttu pesemällä ja huoltamalla sauna.

Mikäli juhannussiivouksesi on perusteellinen ja puhdistat myös kiukaan, tee se ennen lattian ja lauteiden pesua. Irrota kiuas sähköverkosta, nosta kiuaskivet pois pesua varten. Pese kiuaskivet ja jätä ne kuivumaan. Kiukaan voi imuroida sisältä ja tarvittaessa pyyhkiä kostealla liinalla sisältä ja ulkoa.

Seuraavaksi imuroidaan saunan ja pukuhuoneen lattiat puhtaaksi irtoliasta. Sun Saunan tehdasvalmisteiset valmislauteet ovat helposti purettavissa. Kun lauteet on irrotettu, imurointi on vaivatonta ja ergonomista.

Helppo ja hellävarainen lauteiden pesu

Sun Saunalla lauteiden puhdistaminen on otettu huomioon jo suunnittelussa ja hyvä pestävyys mahdollistaa erinomaisen hygienian. Hyvät rakenteelliset ratkaisut takaavat vaivattoman siivouksen. Kaikissa mallistomme design-valmislauteissa on lauderallit sekä jalkalauteen runkorakenne, joka voidaan irrottaa ilman työkaluja. Saunan laattalattia on tällöin helppo imuroida ja pestä mopilla. Koti- tai mökkisaunan lattian pesuun voidaan käyttää neutraalia yleispuhdistusainetta tai muuta allergisoimatonta pesuainetta. Kloriittia ei suositella käytettäväksi, koska se haihtuu hengitysilmaan saunan lämmössä ja on terveydelle haitallista!

lauteen hoito ja pesu

Siivousta voidaan seuraavaksi jatkaa lauteiden pesulla. Sun Saunan lauteenhoitopaketin mukana tulee lauteiden pesuaine sekä pesuhankain. Lauderallit pestään yksitellen sienen tai harjan avulla rallin molemmin puolin. Yleensä lauderallien etureunat likaantuvat eniten ja ne kannattaakin puhdistaa erityisen huolellisesti. Sienen tai harjan tehtävänä ei ole levittää pesuainetta lauteeseen, vaan poistaa pesuaineen avulla lauteeseen kiinnittynyttä likaa. Muista kuitenkin käyttää riittävän pehmeää harjaa, jottei laude pääse naarmuuntumaan pinnasta.

Lopuksi lauteesta harjalla irrotettu lika huuhdellaan pois vedellä laudepinnoilta. Lika lähtee helpoimmin kun vettä käytetään riittävästi. Painepesurin käyttö ei ole suotavaa, koska pienellä vesimäärällä ja korkealla paineella likaa ei saada puupinnoista pois tarpeeksi tehokkaasti ja tällöin myös lauteen pinta voi vaurioitua. Pestyt lauteet kuivatetaan viemällä ne lämpimään saunaan.

Lauteiden kausihuolto öljyämällä

Kun rallit ovat täysin kuivuneet, lauteet käsitellään parafiiniöljyllä. Öljy antaa lauteille likaa hylkivän suojakerroksen. Öljy imeytyy laudepuuhun parhaiten, kun kiuas laitetaan pienelle teholle ja saunan lämpötila nousee noin 40 asteeseen. Mieto lämpö avaa lauteen pinnan syykuviot ja öljy pääsee imeytymään puuhun paremmin.

Levitä öljy pensselillä tai sienellä lauderalleihin molemmin puolin. Voit aloittaa työn lauderallien päätypuupinnoista, joihin öljy imeytyy muita pintoja nopeammin. Kun lauderallit on myös päältäpäin käsitelty, voit öljytä rallien päätypuupinnat vielä uudelleen. Käsittele öljyllä kaikki lauteen näkyvät pinnat, myös selkänojat ja välitilanritilät. Annan öljyn imeytyä noin 1-2 tuntia. Pyyhi tarvittaessa ylimääräinen öljy pois nukkaamattomalla liinalla.

Kotikäytössä oleva sauna tulisi pestä ja öljytä noin 2-3 kertaa vuodessa – saunan perusteellinen pesu juhannukseksi ja jouluksi onkin perinteisesti ollut hyvä saunanomistajan tapa.

Lasinpesua vaille valmis

Perusteellisen siivouksen yhteydessä on syytä pestä myös saunan ja lasiseinän, lasioven hoito ja pesupesuhuoneen välinen lasiseinä tai lasiovi. Sun Saunalta tilatun lasiseinän mukana tulee lasiseinän hoitopaketti, joka pitää sisällään savipohjaisen puhdistusaineen pesusienineen. Puhdistusaine levitetään lasipinnoille sienellä levittäen ja jynssäten. Savipohjainen aine hioo lasin pintaa ja irrottaa mekaanisesti siihen mahdollisesti kertyneet kalkkisaostumat. Lopuksi lasin pinnat huuhdellaan hyvin vedellä.

Lopuksi sauna tuuletetaan ja pukuhuoneeseen tuodaan laudeliinat ja puhtaat pyyhkeet saunojille. Tämän jälkeen juhannuksen juhlinta voi alkaa saunaa lämmittäen ja saunavastoja tehden.

Sun Sauna toivottaa kaikille saunan ystäville hyvää juhannusta!