Valaistuksen tehtävä saunassa on myös luoda  riittävä turvallisuus liikkumiselle olematta  kuitenkaan liian kirkasta ja häikäisevää.  Valaistuksella tuodaan esille harkitut  kokonaisuudet, yksityiskohdat ja huolella  valitut materiaaliyhdistelmät mm.  käyttämällä kohdistettua valoa vaikkapa vain jollain alueella, näin saadaan vielä  tehokkaampi ja jännittävämpi vaikutus. 

Valaisimien valinta on tehtävä siten, että kukin valittu valaisintyyppi on tilaan  tarkoitettu ja antaa toivotunlaisen valon.  Näin lopputulos on viimeistelty ja harkittu.

Pesu- ja pukeutumistiloissa

Väritykseen ja materiaalimaailmaan sopivat kiinteät kalusteet tulevat parhaiten esille  harkitussa ja mahdollisesti myös näissäkin  tiloissa pistemäisellä eli kohdistetulla valaistuksella. 

Eniten valoa kohdistetaan sinne missä sitä  myös eniten tarvitaan, huomioiden mm.  turvalliset kulkureitit. Kohdistetulla valolla  kannattaa myös korostaa vaikkapa jotain  harkittua muotoa, materiaalia, väriä tai  kuviota.  

Pesutilassa sijaitsevaan ammeeseen  kannattaa suunnata myös valoa. Veden  valaiseminen luo erilaisia mielikuvia ja  tunnelmia. Myös muualla pesutiloissa voi  leikitellä erilaisilla valaisintyypeillä mm.  veden alle sijoitettavat valot (led),  epäsuorat valaistukset ja kohdentavat valot. 

Valaistusta suunniteltaessa kannattaa  huomioida, että pesutiloissa on usein paljon  kiiltäviä ja heijastavia pintoja ja  materiaaleja. Näitä pintoja voi hyödyntää  tehokeinona, mutta toisaalta kannattaa  muistaa, ettei synny epämiellyttäviä  häikäisyjä.

 

Teksti: Leena Piispanen, sisustussuunnittelija (SI)