1. Tilojen kalustaminen

Kotikylpylä koostuu kolmesta tilasta. Kotikylpylän muodostavat kolme toiminnoiltaan toisiaan täydentävää tilaa: pukuhuone, pesuhuone ja sauna.

Pukuhuoneen tulisi olla hyvin tuuletettava erillinen tila, jossa vaatteille ja pyyhkeille pitää olla riittäväst ripustuskoukkuja. Penkki jonka sisällä on säilytystilaa pyyhkeille, toimii vilvoittelutasona ja helpottaa pukeutumista. Yhteys ulkotilaan tai takkahuoneeseen parantaa tietysti pukuhuoneen laatua. Erillinen wc kuuluu pukuhuoneen yhteyteen.

Pesuhuoneen pelkistetty kalustus ja hallittu väritys lisäävät sen viihtyisyyttä. Jos pesuhuoneessa on riitävästi tilaa, voidaan suihkun lisäksi harkita kylpyammetta. Kaikenkaikkiaan suomalaisen saunan kolme huolellisesti suunniteltua funktionaalista tilaa yhdessä tekevät kylpemisestä rentouttavan hetken kaiken kiireen keskellä. Näin voidaan perustellusti puhua kotikylpylästä.

Saunan lauteiden suunnittelun lähtökohtana on oltava oikea mitoitus. Mitoitusperusteet ovat samantyyppiset kuin tuolissa. Lauteen istumismukavuuteen vaikuttavista tekijöistä tärkeimpiä ovat istumakorkeus, istuinsyvyys ja istumiskulma. Sopivat pyöristykset lauteiden reunoissa lisäävät istumismukavuutta. Oikein mitoitetuilla lauteilla on helppo rentoutua ja nauttia löylyistä.

2. Ilmava sauna ja pesuhuone

ilmava sauna ja pesuhuone

Saunat ja pesuhuoneet on yleensä mitoitettu pieniksi ja ne ovat usein myös ilman ulos aukeavaa näkymää. Saunan ja pesuhuoneen välinen lasiovi lisää tilavaikutelmaa ja parantaa saunojien turvallisuutta.

Saunan ja pesuhuoneen välinen ovellinen lasiseinä yhdistää nämä tilat ilmavaksi kokonaisuudeksi. Läpi tilojen jatkuva kattopaneeli sekä harkitut laatoitukset ja saunatilan kauniisti valaistu paneeliverhoilu yhdessä korostavat kotikylpylän tunnelmaa.

Saunan lauteilta on lasiseinän läpi hyvä näköyhteys pesutilaan ja vapaa näkymä osaltaan aikaansaa avaran ja sympaattisen kokonaisvaikutelman.

3. Viihtyisä ja turvallinen laude pähkinänkuoressa

  • Nousujakkaran eteen varataan 250 mm tilaa turvallisuuden varmistamiseksi.
  • Minimimitoitukset saunan syvyysuunnassa: vapaa nousutila 250 mm, jakkara 400 mm, alalaude 460 mm, ylälaude 540 mm, yhteensä 1700 mm
  • Jos saunan syvyys on alle 1700 mm, ylälauteen korkeus voi olla korkeintaan 1050 mm.

mitat 1nousu

Nousujakkaran eteen varataan 250 mm tilaa turvallisuuden varmistamiseksi.
Minimimitoitukset saunan syvyysuunnassa: vapaa nousutila 250 mm, jakkara 400 mm, alalaude 460 mm, ylälaude 540 mm, yhteensä 1700 mm
Jos saunan syvyys on alle 1700 mm, ylälauteen korkeus voi olla korkeintaan 1050 mm.

Sun Saunan mitoitusohjeet on tehnyt Simo Heikkilä.Istuinsyvyys vaikuttaa istumiskulmaan. Jos ylälaude ei ole riittävän syvä, saunojan täytyy jännittää selkäänsä ja saunomisnautinnon voi unohtaa. Istuinsyvyyden kasvattaminen mahdollistaa istuma-asennon vaihtelut. Pienin istuinlaudesyvyys on vähintään 540 mm.

Kun jalkalaude on sopivasti mitoitettu, voi jalkoja liikutella rennosti. Jalkalauteen minimisyvyys on 460 mm. Tämä mitta on sopiva myös silloin, kun käytetään jalkakaidetta jalkojen lepuuttamiseen.

Istumakorkeus – Mukava istumakorkeus, eli jalkalauteen ja istuinlauteen välinen etäisyys, on 400- 430 mm.

Istumiskulma – Oikealla korkeudella ja sopivassa kulmassa oleva selkänoja tukee selkää ja parantaa istumismukavuutta. Ristiselän tukipisteen korkeus on normaalisti 150-170 mm istuinpinnasta.

Sun Saunan mitoitusohjeet on tehnyt Simo Heikkilä.Nousutila – Olennaisinta on, että ennen jakkaraa lattialla on tilaa ainakin jalkaterän verran eli 250-300 mm. Ilman tätä tilaa lauteilta laskeutuva saunoja joutuu nojaamaan oveen, jolloin on vaarana nousujakkaran ja samalla saunojan kaatuminen.

mitat 2nousuHyvä saunajakkara on 400 mm syvä, eli jakkaran ja nousutilan viemä tila on vähintään 650 mm. Jakkaran jalkojen tulee olla mahdollisimman lähellä jakkaran ulkoreunoja. Tällä jakkaralla on turvallista nousta alalauteelle, jonka korkeus on 630 mm (ylälaude tällöin 1050 mm).

Jos laudekorkeus on yli 1050 mm korkeuteen, turvallisin ratkaisu on 2-portainen jakkara. Tämän jakkaran syvyys on tavallisesti 550 mm, eli se vie nousutilan kanssa yhteensä 800 mm tilaa syvyyssuunnassa.