Suomalaiseen kulttuuriin on aina kuulunut olennaisena osana sauna ja saunominen. Viikonloppuisin rentoutuminen alkaa useimmiten saunomalla, puhumattakaan joulusaunasta tai juhannussaunasta. Näihin liittyvät omat rituaalinsa, joilla on pitkät perinteet. Saunoja voi olla useampia – mökillä, kaupunkikodissa tai maaseutukodissa ja niiden tunnelmat vaihtuvat ympäristön myötä.

Nykyään sauna ei ole enää yksinäinen tila kodissa, vaan siihen nivoutuu luonnollisena osana kylpyhuone sekä pukeutumistila. Se tarkoittaa sitä, että tilasta on muodostunut ”kotikylpylä”, johon panostetaan yhä enemmän sekä tilankäytön puolesta että taloudellisesti. Kotikylpylä on arjen rentoutumispaikka, jonka käyttö ei jää pelkästään viikonloppuun. Se on tunnelmallinen ja rauhallinen, paikka johon vetäytyä kiireen keskeltä.

Kotikylpylä on suomalaisille tärkeä paikka, jonka laatuun ja toimivuuteen halutaan panostaan. Toimivuudessa otetaan huomioon käyttäjät, heidän toiveensa ja tottumuksensa. Suunnittelussa huomioidut herkulliset yksityiskohdat viimeistelevät lopputuloksen ja tuovat luksusta arkeen.

Pukeutumistilassa riittävä säilytystila, mukavat istuimet ja jääkaappi saunajuomille ovat asioita, jotka tuovat käyttäjilleen mukavuutta kylpemiseen. Kylpytiloissa riittävät neliömäärät antavat mahdollisuuksia kylpyammeeseen sekä erilaisiin suihkuratkaisuihin aina toiveiden mukaan. Saunassa puolestaan on monia mahdollisuuksia nauttia löylyistä – perinteisillä muotolauteilla, lankkumallisella jykevällä lauteella, vaaleassa tai tumman sävyisessä saunassa. Vaihtoehtoja on useita!

Tunnelmallisen rentoutumispaikan kruunaa viimeistely. Siinä materiaalit ja työnlaatu ovat isossa roolissa ja niihin halutaan kiinnittää huomiota yhä enemmän. Muunneltava valaistus on asia, jonka hyvä suunnittelu tuo tilaan käyttömukavuutta. Valaistuksella tuodaan tilaan lämpöä ja utuista tunnelmaa, mutta sen on toimittava myös siivouksen yhteydessä. Äänentoistoa on hyvä miettiä kotikylpylää suunniteltaessa. On makuasia, haluaako kuunnella musiikkia tai jääkiekkopeliä saunassa, mutta sekin onnistuu – jopa kuvan kanssa jos niin halutaan.

Talojen erilaiset tunnelmat

Talon ulkomuoto ja materiaalit antavat jo viestiä, mitä odottaa talon sisäpuolelta löytyvän. Ehjäksi kokonaisuudeksi suunniteltu koti kantaa tunnelman aina ulko-ovelta lähtien koko talon läpi. Kodin asuinhuoneisiin valitut pintamateriaalit, valaistus, kalusteet ja tekstiilit luovat yhdessä sisustustyylin, joka parhaimmillaan jatkuu koko talossa.

Kaksikerroksinen perinteinen puutalo viestii lämminhenkistä ja kodikasta tunnelmaa. Muotokieleltään taloon sopii pehmeät, pyöreät muodot, aidot luonnonmateriaalit, tunnelmallinen pehmeä valaistus sekä lämpimät värisävyt. Tällaisen talon Kotikylpylään voisi helposti kuvitella tilavan pukuhuoneen lämminhenkisine kalusteineen, nautinnollisen kylpyammeen ja kauniit suihkut sekä Classic – malliston pyöreäkulmaiset lauteet. Värimaailmaan sopivat luonnonläheiset värit – ruskean, harmaan ja luonnonvaalean sävyjä.

U-mallinen laude lämpöhaapaa

Moderni kivitalo puolestaan viestii ulospäin jämäkkyyttä, ajattomuutta ja arvokkuutta. Muotokieli on kantikasta, linjat ovat selkeitä ja värikontrastit ovat isompia. Tämä vaikuttaa myös talon sisustustyyliin aina pintamateriaaleista kalustukseen. Kotikylpylässä selkeät muodot ja täsmällisyys jatkuu. Se näkyy tilasuunnittelussa, kalusteiden muotoilussa ja materiaalivalinnoissa. Modernit suihkut, laatoitukseen upotettu poreamme ja Relax-malliston lauteet sopivat tähän tyyliin.

Relax lauteet, lämpöhaapaa 28x140 mm ja paneeli lämpökäteltyä magnoliaa 15x145 STS

Kotikylpylä on minkä tahansa kodin kruununjalokivi – se on yleensä katseilta piilossa ja paljastuu vain harvoille ja valituille vieraille.

MARIKA   ”Jokainen koti on omanlaisensa, sen toiminnot ja rutiinit määräytyvät sen asukkaiden mukaan. Kodin on mukauduttava ja toimittava onnistuneesti aina vuorokauden ympäri, peseytymisistä ruuanlaittoon, työskentelystä rentoutumiseen ja elämäntilanteesta toiseen. Esteettömyys ja esteettisyys ovat avainsanoja, joihin perustan suunnitteluni. Suunnittelen koteja ja tiloja, jotka ovat viihtyisiä ja persoonallisia, niissä on helppo toimia ja elää.”

Sisustussuunnittelija Marika Kurki
www.marikakurki.fi
p. 0500 898 980