Laudemateriaalit

Saunamateriaalit, laudepuut ja paneelimateriaalit:

Käytämme saunan laudemateriaaleina pihkaamattomia A-laatuisia lehtipuita. Suosituimmat saunan laudepuut ovat lämpökäsitelty haapa, lämpökäsitelty tervaleppä ja tervaleppä. Log-lauteessa materiaalina on liimapuurakenteinen kuusi ja Dura mallistossa lämpökäsitelty mänty.

Käytetyin laudepuumateriaali on 28 x 90 mm , mutta leveämpiäkin on saatavana kuten 28 x 120 mm, 28 x 140 mm, lämpökäsitellystä magnoliasta 30 x 180 mm ja kuusesta massiivinen 40 x 200 mm. Lämpösitellyt laudemateriaali vaihtoehdot ovat suosittuja niiden hyvän käyttökestävyyden ja kauniin värinsä vuoksi. Lämpökäsittely vaikuttaa puun ominaisuuksiin muunmuassa vähentämällä sen kosteuselämistä ja vääntymistä, siksi suosittelemme sen käyttöä laudepuuna varsinkin leveissä ja pitkissä laudemateriaaleissa.

Laudetta valmistettaessa laudelaudat järjestetään siten että puulle ominaiset värierot pyritään minimoimaan, luonnonmateriaalina puussa on kuitenkin aina sävyeroja.

Lauteiden rungot tehdään käyttöympäristön vaatimisten mukaisesti teräs- tai havupuurunkoisina.

Kaikki Sun Saunan käyttämä puumateriaali on A-laatuista ja puusepänkuivaa eli heti asennusvalmista ilman kosteuden tasaamista.

 

 • Jättiläistuija

  Jättilaistuija on erittäin kestävä ja suhteelisen pehmeä laudemateriaali. Tuijan väri vaihtelee sydänpuun tummanruskeasta pintapuun vaaleaan sävyyn. Selkeät värisävyjen vaihtelut tekevät puun pinnasta elävän, tuija kestää hyvin saunaolosuhteita. Tuija on arvostettu saunamateriaali jossa on miellyttävä tuoksu. Huokoisen rakenteensa ansiosta se on kevyttä eikä tunnu epämiellyttävän kuumalta.

 • Tervaleppä

  Tervaleppä on käytetyin saunan laudemateriaali. Tervalepäppä on kaunis vaalea materiaali, jossa on hyvin maltillinen syykuvio. Lepän väri vaihtelee punertavasta punaruskeaan.

 • Lämpökäsitelty tervaleppä 

  Lämpökäsitellyn tervalepän väri on kauniin ruskea. Sävyerot ovat pienempiä kuin lämpökäsitellyssä haavassa. Lämpökäsitelty tervaleppä on muotonsa pitävä, lahonkestävä ja myrkytön, sen valmistusprosessissa on käytetty vain vesihöyryä ja lämpöä.

 • Lämpökäsitelty haapa 

  Lämpökäsitelty haapa on suosittu saunameriaali. Lämpökäsitellyn haavan väri on kauniin ruskea ja lauteen käsittely parafiiniöljyllä syventää vielä väriä. Selkeä syykuvio ja värisävyjen vaihtelut tekevät puun pinnasta elävän. Lämpökäsiteltyhaapa on muotonsa pitävä, lahonkestävä ja myrkytön, sen valmistusprosessissa on käytetty vain vesihöyryä ja lämpöä.

 • Lämpökäsitelty magnolia

  Lämpökäsitelty magnolia on upea saunan sisustus materiaali. Lämpökäsitellyssä magnoliassa on kaunis, erittäin elävä syykuvio johon moni tykästyy heti. Väri vaihtelee tummanruskeasta vaaleanruskeaan, mutta kokonaisuus on tummempaa kun lämpöhaavassa tai lämpölepässä. Tästä materialaista on saatavana leveää 140 mm paneelia ja 30×180 mm laudelautaa.

 • Haapa

  Käsittelemätön haapa on perinteinen saunanlaudemateriaali. Haapa on erittäin vaalea ja tasasävyinen materiaali. Haapaa on saatavana vain paneelina. (tilaustuote) Vaalean värinsä ansiosta haapa sopii hyvin sävytettäväksi ja sävytyksestä saadaan tasainen lopputulos. Haapaa voidaan käsitellä erilaisilla saunavahoilla ja sävytetyillä paneelinsuoja aineilla.

 • Lämpökäsitelty mänty

  Lämpökäsitelty mänty on kaikkein kestävin laudemateriaali. Selkeät värisävyjen vaihtelut tekevät puun pinnasta elävän. Lämpökäsiteltymänty on muotonsa pitävä, lahonkestävä ja myrkytön, sen valmistusprosessissa on käytetty vain vesihöyryä ja lämpöä. Lämpökäsitellyssä latvamännyssä on viisto oksaa, joka ei irtoa saunakäytössä. Pyrimme käytämään lämpökäsitetyä mäntyä esim. kaikissa taloyhtiöiden ja uimahallien lauteissa. Lämpökäsiteltymänty on mökkilauteen ykkösmateriaali vaihtoehto.