Sun Saunan videosarjassa paneloidaan sauna.

Ilman listoja tehtävässä paneloinnissa voi olla tarpeen värjätä höyrysulku, jottei se näy tuuletusraosta. Värjääminen onnistuu helpoiten kosteisiin tiloihin soveltuvalla spraymaalilla.

Aloita panelointi katosta. Kattopaneeli asennetaan yleensä niin, että valo lankeaa pituussunnassa paneelin pintaan. Muistathan, että kosteassa tilassa kattopaneelin tulee olla tuulettuva.

Mittaa katto ja laske paneelin etenemä. Kavenna tarvittaessa aloituspaneelia ainakin urospontin verran. Jos pesuhuoneen katossa on sama paneeli ja saunan ja pesuhuoneen välissä on lasiseinä, mitoita samalla myös pesuhuoneen katto. Tällä varmistat, että paneelin pontit sattuvat kohdakkain ja saat tiloihin yhteneväisen kattopinnan, mikä lisää tilan tuntua.

Aloita panelointi seinän yläreunasta. Leikkaa ylimmäisestä paneelista urospontti pois, jotta reunasta tulee siisti. Kiinnitä paneelit piilonaulaamalla naaraspontista, erikoisleveillä paneeleilla kiinnitys voi olla syytä varmistaa joko urospontista tai läpi naulaamalla. Jätä ylimmän paneelin ja katon väliin 4-5 mm tuuletusrako, jotta varmistat ilman kierron paneloinnin takana. Sahaa alimmaisen paneelin alareunaan tippanokka.

Muista tarkistaa tasaisin väliajoin, että panelointi etenee suorassa linjassa.

Tarkista etenemä säännöllisesti mittaamalla. Muutaman millimetrin oikaisut paneloinnissa on helppo tehdä pitkin matkaa, vinoon paneloitua pintaa on mahdotonta suoristaa jälkikäteen purkamatta koko seinää. Seinien panelointi on hyvä tehdä ns. kiertäen tekemällä vuorotellen kaikkia seiniä, näin paneeleiden pontit saadaan varmasti samaan tasaan.

Katso seikkaperäinen video saunan paneloinnista Sun Saunan YouTube-kanavalta »