Monesti sauna, pesuhuone ja pukuhuone ovat pieniä noin neljän neliömetrin tiloja, jotka ovat rajattu pukuhuoneesta puuovella ja saunan/pesuhuoneen välille tulevalla puukarmillisella lasiovella. Lasiseinäratkaisut saunan ja pesuhuoneen väliseinällä ovat kasvattaneet paljon suosiotaan viimevuosina, monesti myös pesuhuoneen ja pukuhuoneen välinen ovi on karmiton lasiovi ilman lahoavia puuosia.

Lasiseinällä saadaan saunaan ja pesuhuoneeseen myös lisää avaruutta, pesuhuoneesta nähdään saunatilaan ja toisinpäin. Saunan ja pesuhuoneen kattopaneelit asennetaan samaan tasoon, paneelit siis ”jatkuvat” pesuhuoneesta saunan puolelle. Näillä elementeillä saunasta ja pesuhuoneesta tulee yksi tila. Lisäksi lapsiperheessä lasiseinä toimii myös turvallisuutta parantavana tekijänä: Jos pesuhuoneesta löytyy amme, vanhemmat voivat rauhassa saunoa ja samalla valvoa kylpyhetkeä.

Valitse riittävän tehokas kiuas!

Lasiseinän pinta-ala kerrotaan 1,2:lla ja lisätään tulo saunan kuutiotilavuuteen. Tällä simppelillä laskukaavalla varmistat sen, ettet ali mitoita kiuasta.

1.0 Kokolasinen vai puolikorkea seinä?

Puolikorkeat sivulasit ovat pitkään olleet se suosituin ratkaisu, mutta viime aikoina myös kokolasiseinät ovat nostaneet suosiotaan.

saunan lasiseina puolilasiseina saunan lasiseina kokolasiseina

Puolilasiseinä: Toimii parhaiten silloin kun pesuhuoneen puolella suihkut ovat lähellä. Vesi roiskuu yleensä käyttäjästä viistosti alaspäin, näin suurin osa vedestä roiskuu lasin alla olevaan muurattuun alaosaan eikä suoraan itse lasin pintaan. Suurimpana ongelmana on vedessä oleva kalkki. Kun vesi osuu lasiin, se höyrystyy nopeasti, mutta vedessä olevat kalkkijäämät jäävät lasiin. Ellei lasia pestä pitkään aikaan pesuaineilla, niin kalkki jää lasiin pysyvästi. Lisäksi puolilasiseinä peittää ylälauteen runkorakenteet ja mahdolliset kiukaan kytkentäkaapelit jos kiuas on oviseinän nurkkauksessa.

Kokolasiseinän voi asentaa huoletta silloin kun suihkut ovat tarpeeksi kaukana saunan oviseinästä. Jos valintasi on kokolasiseinä, muista verhoilla lauteen päädyt niin että lauteen alle ei näy. Myös kiukaan kytkentäkaapelit kannattaa piilottaa. Kokolasiseinän voi kiinnittää lattiaan kahdella tavalla: Joko pinta-asenteilla alumiinilistalla (sama lista joka myös on lasin sivuilla), tai sitten lattiakiinnikkeillä jotka nostavat lasit 20–30 mm lattiasta. Varsinkin jos lattia lasiseinän kohdalla on vino kannatta mieluimmin käyttää lattiakiinnikkeitä listojen sijaan!

1.1 Täyskorkea lasiseinäratkaisu

Saunan ja pesuhuoneen väliseinän toteuttaminen täyslasisena on yleistynyt. Alas lattiaan asti menevä lasiseinä on näyttävä, sekä tilaa samanaikaisesti yhdistävä että jakava ratkaisu. Suunnitteluvaiheessa on hyvä tiedostaa mitä vaatimuksia ja muutoksia se asettaa lauteille, jotta toteutusvaiheessa ei joudu pulaan.

1.2 Lauteen kiinnittäminen ja verhoilu

Täyskorkea lasiseinä yhdistettynä ratkaisuun, jossa kiuas integroidaan jalkalauteeseen, tai ratkaisuun, jossa istuinlauteen on suunniteltu menevän aina väliseinään asti, (esim. iso L-mallin laude tai vastakkain istuttavat lauteet jossa ovi sijaitsee keskellä väliseinää) aiheuttaa myös pientä pohdintaa. Normaalistihan esimerkiksi vastakkain istuttavissa lauteissa kiuas on integroitu keskelle peräseinää, ja ovi on keskellä etuseinää istuin- ja jalkalauteen rungon kiinnittyessä saunan oviseinään. Nyt kun väliseinä toteutetaan kokonaan lasisena, täytyy lauteen kiinnitys ratkaista toisella tavalla.

Laude kannattaa päättää noin 5-10 senttiä ennen lasitusta ja laudepäätyihin laitetaan käsinojalliset päädyt. Jottei esteettisyys kärsisi liikaa, kannattaa myös lauteen pääty verhoilla umpeen ylimääräisillä välitilan ritilöillä alas lattiaan asti, tällöin pesuhuoneen puolelta ei näe suoraan lauteiden alle saunaan päin katsoessa! Alalauteeseen jakkara-aukon reunoihin tulee molemmin puolin myös lisäjalat tukemaan laudetta lattiasta käsin, ettei lauteen tukevuus kärsi.

Pesuhuoneen puolella kannattaa suihkut sijoittaa hieman kauemmaksi lasista jos vain mahdollista. Jos pesuhuoneessa tila on ahdas ja pelkäät miltä mahdolliset suihkuvedestä lentävät roiskeet näyttävät lasiseinän pinnalla, kannattaa lasin värisävyksi ottaa kirkas lasi. Sävytetyt lasit kuten pronssi ja savunharmaa nimittäin peilaavat valaistuksessa enemmän kuin kirkas lasi, tällöin myös roiskeet näkyvät selvemmin lasin pinnasta. Säännöllinen lasien puhdistaminen Sun Saunan lasiseinän hoitopakkauksen mukana tulevalla savipohjaisella puhdistusaineella estää lian pinttymistä.

saunan lasiseina kokolasiseina

2.0 Käyttökohteet ja sävyvaihtoehdot

Yleisin käyttökohde/sijoituspaikka täyskorkealle lasiseinälle on saunan ja pesuhuoneen välinen seinämä. Täyskorkeaa lasiseinää voidaan käyttää myös pesuhuoneen ja pukuhuoneen välillä, tähän sijoitettu seinä toteutetaan monesti etsatulla eli satiinilasilla jonka läpi ei selkeästi pysty näkemään.

Yksittäistä täyskorkeaa lasielementtiä voidaan käyttää myös suihkuseinänä esimerkiksi suihkun ja wc:n pöntön ollessa samalla seinällä. Suihkuseinää ei myöskään kannata kiinnittää alas lattiaan tai ylös kattoon asti, parempi ratkaisu saadaan jättämällä se molemmista päistä ”auki” ja kiinnittämällä lasi seinään kiinni saranoilla.

Ratkaisu on jämerä ja turvallinen, jos kulkiessasi pesuhuoneessa vahingossa törmäät suihkuseinäkkeeseen antavat saranat periksi eikä seinän murtuminen tapahdu niin herkästi kuin ”joustamattomilla” kiinnikkeillä toteutetussa ratkaisussa.

saunan lasiseina kokolasiseina, satiini

2.1 Lasiseinän värivaihtoehdot

Saunan lasiseinään yleensä valitaan läpinäkyvä lasi. Taas muihin tilan laseihin, kuten pukuhuoneen ja pesuhuoneen väliseen lasiseinään tai karmittomaan lasioveen sävy on yleensä etsattu. Monet tykkäävät että lasi pukuhuoneen ja pesuhuoneen välissä olisi samaa sävyä kuin saunan lasiseinä. Silloin molempiin tiloihin kannattaa valita etsattu lasiseinä tai ovi.

Lasiseiniä löytyy useilla eri sävyvaihtoehdoilla.

  • Pronssi
  • Savunharmaa
  • Kirkas
  • Vihreä
  • Etsattu (satiini),Yksi kuva ylöspäin.
  • Pronssietsattu (Satiini pronssi)
  • Savunharmaaetsattu (Satiini savunharmaa)

Kun lasia tarkastellaan saunan puolelta, on ero sävyjen välillä selvempi. Jos pesuhuoneen laatoitus on vaalea, niin pronssisen lasin läpi pesuhuone näyttää ruskealta. Savunharmaan lasin läpi taasen pesuhuoneesta tulee harmaa. Kirkas lasi on taas 100 % läpinäkyvä, eli kaikki pesuhuoneen värit säilyvät luonnollisina.

pronssi lasiseina savunharmaa lasiseina

Pronssi vai savunharmaa? Moni miettii näiden sävyjen välistä eroavaisuutta, kun päätöstä lasien sävyistä tehdään. Pesuhuoneesta katsottuna sillä ei ole suurtakaan merkitystä. Kun lasit laitetaan vierekkäin, eroa ei huomaa kovin helposti. Jos saunassa on kuituvalaistus, niin pronssisen lasiseinän läpi katsottuna valot näyttävät enemmän lämpimän kellertäviltä, kun taas savunharmaassa lasissa ne ovat sinertävät. Tämä on ehkä merkittävin ero pesuhuoneen puolelta katsottuna. Kuvassa vasen pronssi, oikea savunharmaa.

3.0 Lasiseinien kustannukset

lasiseina kirkasLasiseinän kustannukset riippuvat lasien määrästä & koosta, värisävystä, ja oven saranoiden määrästä (2 vai 3). Peruskokoinen puolilasiseinä jossa sivulasin korkeus on noin 1100 mm maksaa yhdellä sivulasilla 700–900 euroa ja kahdella sivulasilla 900–1100 euroa. Täyslasiset seinät ovat noin 20–25% kalliimpia. Kannattaa kuitenkin kysyä meiltä tarjousta, niin saat tarkan kustannusarvion.

Jos lasketaan paljonko lasiseinä tekee lisäkustannuksia tavalliseen ratkaisuun (puukarmillinen lasiovi) verrattuna, niin ero yhden sivulasin kera on noin 400–600 euroa ja kahdella sivulasilla noin 600–800 euroa. Jos etuseinä tehdään perinteisellä tavalla, on väliseinälle hankittava harkkoja tuplasti enemmän kun lasiseinän kanssa. Laattoja väliseinälle tulee saman verran, koska lasiseinän kanssa sinun tulee laatoittaa väliseinä myös saunan puolelta. Lisäksi pelkän karmillisen oven omaava umpinainen etuseinä eristetään villalla tai uretaanilevyillä, jonka päälle tulevat tuuletusrimat sekä paneelit.

Karmillinen ovi pitää myös listoittaa. Edellämainittuun projektiin menee useita tunteja, karkeasti ottaen yksi työpäivä. Lasiseinän asennuksessa menee taas laatoituksen jälkeen noin 2-3 tuntia. Säästöä tulee siis myös pienempien asennuskustannuksien kautta.

Aikaisempia artikkeleita osiosta ”Saunan suunnittelu”

Osa 1. Kustannukset

Osa 2. Kotikylpylän tilasuunnittelu

Osa 3. Kiukaan valinta

 

Pyydä tarjous lasiseinästä

Osta lasiseinä verkkokaupasta